Sezon 2007 i 2008

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2007, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

powojniki

Post »

Witam wszystkich :wink:
proszę o podpowiedż, kiedy należy wysiać powojniki z nasion do ziemi i czy można bezpośrednio do ziemi ?pozdrawiam
hania
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Z nasion wysiewałem w ubiegłym roku powojniki botaniczne,ktore to kupiłem na allegro.O ile pamiętam,wysiałem do domowej mini-szklarenki na przełomie wiosny i lata,póżniej przepikowałem do doniczek i w nich roślinki spędziły zimę.Wiosną tego roku wysadziłem ja na stałe miejsce i jak widzę-świetnie sobie juz radzą.
Natomiast byłem mile zaskoczony tym,że bez mojego udziału samoistnie wykiełkowały w poblizu roślin matecznych powojniki wielkokwiatowe.Stało się to tylko dlatego,że w ubiegłym roku przed nastaniem zimy nie przyciąłem roślin,tylko zostawiłem je wraz z zawiązanymi nasionami do wiosny.Dzięki temu zaliczyły stratyfikację :) co podobno jest niezbędnym czynnikiem powodującym kiełkowanie.Podczas wiosennego cięcia część tych nasion opadła na ziemię i ...bez niczyjej interwencji dały początek młodym roślinkom :)
Tak wygląda młodziutki powojnik,o którym pisałem:
Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Mrs Cholmondeley- w tym roku sporo kwiatów,jednak drobniejsze,niz zazwyczaj.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudny ten clematis, Jurku ! To same kwiaty ! A że drobne, jak piszesz, to chyba nie jest ważne? Ja się chyba na moich nigdy nie doczekam takiej masy kwiecia :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Czy ktoś zna clematis Allanach?Nie wiem,czy nazwa jest prawidłowa.Taką zapisała mi pani w sklepie.Szukam w necie coś na jej temat i....nie znalazłam.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Ada pisze:Czy ktoś zna clematis Allanach?Nie wiem,czy nazwa jest prawidłowa.Taką zapisała mi pani w sklepie.Szukam w necie coś na jej temat i....nie znalazłam.
allanaH a nie allanaCH... i zaraz się znajdzie :)
Paulo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2007, o 10:34

Post »

Ada pisze:Czy ktoś zna clematis Allanach?Nie wiem,czy nazwa jest prawidłowa.Taką zapisała mi pani w sklepie.Szukam w necie coś na jej temat i....nie znalazłam.
Powinno być Allanah. A to o nim:
"Odmiana wyhodowana w Nowej Zelandii. Ma kwiaty ciemnoszkarłatne, aksamitne z bardzo ciemnymi, prawie czarnymi pręcikami w środku. Kwiaty powstają na szczytach pędów. Roślina cięta silnie (3) kwitnie od lipca do października, cięta słabo (2) kwitnie od czerwca do września.
Najlepiej stosować w miejscach dobrze oświetlonych, słonecznych na jasnym tle".

Pozdrawiam
Obrazek
Noe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 cze 2007, o 16:47

Post »

Powojniki jak się rozmnaża?
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Pozdrawia cynia
młody ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2007, o 18:13

Post »

Przez pytanie Noe wiem już jak się rozmnaża powojniki. I właśnie z tego faktu mam pytanie czy ktoś mógłby ukorzenić mi kilka sadzonek a ja potem odkupie (na jesień lub na wiosne zależy jak mi poradzicie)
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Moje nowe okazy: "Madame Julia Correvon" i "Purpurea Plena Elegans" (troszkę zmarniał pod moją nieobecność :oops: )

Obrazek Obrazek

Przepraszam za jakość ostatniego zdjęcia
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

RoksiSK pisze:Moje nowe okazy: "Madame Julia Correvon" i "Purpurea Plena Elegans" ...
że tak powiem... :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Widzę, że mamy takie same :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Niestrudzony bylinowy " Arabella", kwitnie od pocz. czerwca, ma coraz więcej pędów i kwiatów
:D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Właśnie wczoraj nornice (czy inne myszowate) zrobiły dziurę tuż przy tegorocznym powojniku bylinowym Arabella i ten, po podcięciu korzonków, przestał się płożyć i kwitnąć wśród kocimiętki :(

A był taki śliczny...

Obrazek Obrazek
Powojnik miał pokryć dół rabatki, zanim podrosną 15 cm. jałowce, a kolor jego kwiatów był idealnie dobrany (przez przypadek) do koloru kocimiętki. Na zimnym tle liści wybijały złotem iglaste maleństwa. A teraz co? Nic nie zostało, liście opadły, kwiaty też, łodyżki jeszcze się trzymają, ale widać to świeża robota, nie zdążyły uschnąć, buuuu I to gdzie, tuż koło tarasu, gdzie pies bywa i tupie i powinien wypłoszyć te paskudne stwory, buuu, jestem niepocieszona :(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”