Leśny ogród Moni68 cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witam Cię Moniko. Piękne są Twoje lilie. Jestem zachwycona! Osatnio zakochałam się w liliach i bacznie je obserwuję.
Moniś ratuj w potrzebie: moje rododendrony chorują proszę doradź co mam robić? Wiosną posadziłam 2 nowe w miejscu gdze miałam stary rododendron i zachorował. Podejrzewam, że przyczyną może być miejsce, właśnie przesadziłam je na nowe stanowisko , wymieniłam też ziemię na nową, ale może trzeba zrobić oprysk, tylko nie wiem jaki? (żółkną liście). Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na odpowiedź.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majko, zamówiłam sobie Anemone japonica Margarete, Anemone leveillei i Anemone nemorosa Alba Plena :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Grażynko :) Lilie to też moja nowa miłość :lol: :lol:
Przykro mi z powodu rh :( Po przeczytaniu Twojego postu mogę jedynie doradzić dwukrotne w odstępach tygodniowych podlanie Previcurem, a także zastosowanie nawozów chelatowych doglebowo i dolistnie. Być może liście żółkną właśnie z powodu niedoboru żelaza. Czy wykopując krzewy nie zauważyłaś zaczerwienionych korzeni?
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniu, ale masz dużo mieszańców lilii, one są boskie! Też się w nich zakochałam, ciężko przejsć obojętnie obok ich cebulek. A jeszcze ich zapach, no i ta uroda, oszałamiająca wprost. Jak długo je uprawiasz? Bo już mają dużo pąków kwiatów, osiągnęły ładne rozmiary wysokościowe ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Moniko ten biały zawilec mam no i mój różowy jest o pełnych kwiatkach jeszcze mi w tej chwili nie kwitną bo je dużo w tym roku dzieliłam . Ja chciałabym biały o pełnych kwiatkach zdobyć
Genia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, większość lilii sadziłam jesienią i wiosną. Ta wielka kwitnie u mnie drugi raz :lol: :lol:

Gieniu, warto sadzić zawilce, są takie wdzięczne :) Biały pełny będę miała gajowy.

U mnie dzisiaj bezchmurne niebo i zapowiadają 26 st. :)
Miłego dnia Wszystkim życzę :)
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Monika

a u mnie dziś ponuro jest :cry: coś tak deszczowo...
miłego dnia w zoo, a ja znikam do fryzjera :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess, dziękuję :) Zmieniasz całkowicie fryzurę?
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Monika

nie oststnim razem zmieniłam za namową Pani Wioletki :lol: dziewczyna ma 22 lata a żeby do niej się dostac dwa tygodnie wcześniej trzeba zapisać się w jej zeszycik...będę robić pasemka,muszę ściąć ...żeby upodobnić się do ludzi...jednak z krótszymi włosami to przynajmniej raz w miesiacu należałoby zawitać...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry fryzjer to skarb :lol: :lol: Niestety, raz w miesiącu trzeba swoje odsiedzieć z farbą na włosach :lol: :lol: Mnie to czeka w przyszłym tygodniu.
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Witaj Moniko, tak się składa, że i ja będę musiała odwiedzić moją panią fryzjerkę.
U mnie to trochę skomplikowana operacja logistyczna, bo czas jakiś temu zmieniłam miejsce zamieszkania, ale pozostałam wierna pani Grażynce. Do tego latem kolor szybciej płowieje i częściej muszę robić wyprawy do Wrocławia. Najczęściej łączę to z wizytą w salonie piękności mojego Ptysia, więc mam dwie pieczenie na jednym ogniu.
A wracając do naszych spraw, to kończy się powoli sezon liliowy, ale na szczęście zaczyna zawilcowy. Zawilce też są śliczne, takie delikatne i efemeryczne, ale o ile jedna lilia sama w sobie jest ozdobą każdej rabaty, o tyle zawilce ładnie wyglądają dopiero w większej grupie jak kołyszą się na wietrze.
Moja przygodę z zawilcami zaczęłam dopiero w zeszłym roku, więc czekam aż kępa się rozrośnie...
Miłego dnia :lol:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj, Moniko,
To niesamowite, że te wszystkie lilie tak u Ciebie kwitną! Czytałam,że azjatyckie, które lubią lekko kwaśną glebę, są łatwe i nadają się do takiego ogrodu, ale reszta...? podobno orienpety potrzebują zasadowej ziemi. Przyznam się,że od zeszłego roku mam 2 sztuki, właśnie orienpeta Conca d Or (ogromne kwiaty !). I na razie jakoś rośnie, w tym roku ma 7 kwiatów, bo zwalająca się sosna złamała jej czubek. Cieszę się,że w Twoim ogrodzie wszystkie rosną tak ładnie, będę próbowała u siebie.
Moje rododendrony rosną na rabatach, ale za Twoim przykładem posadzę je pośród sosen.
Jeśli dowiesz się,skąd ta azalia pontyjska, daj znać, z góry dziękuję.
Moje zawice (japońskie Honorine Jobert, białe) rosną pod północną ścianą domu. Także okrywałam je na zimę stroiszem. A kwitły od sierpnia aż do LISTOPADA, w zasadzie do mrozów, jestem nimi zachwycona ! A wygląd mają taki delikatny...
Wspomniałaś,że zajrzysz do mojego ogrodu. Ale ja nie mam ogrodu, tzn. mam, ale nie mam swojego wątku ogrodowego . Po tym ,co oglądam w Waszych ogrodach, nie mogę go założyć, nie mam odwagi.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Moniu sporo miałam do nadrobienia,ale chociaż na chwile wpadłam,lilie masz cudne takie dorodne,skalniaki pięknie obsadzone,ciekawymi roślinkami.Doczytałam się o przechowywaniu dalii w donicach,podoba mi się ten pomysł :D .Wpadnę do Ciebie niebawem :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś przepiękne lilie, dosłownie bajeczne :shock: :D tak piękne i dorodne, że napatrzec się nie mogę :D Zawilce śliczne, kupiłam sobie wiosną różowy i czerwony, ale jeden mi nie przeżył, niestety nie wiem który :roll: Ale w tym roku się nie dowiem, bo kwitł jeszcze nie będzie :roll:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniu widziałam u Ciebie ładne anemony ja nie mam do nich szczęścia
parę razy kupiłam ale w następnym roku już nie wyszły.U mnie jest to roślina
jednoroczna.W zeszłym roku miałam pięknego biało czerwonego i nie ma go.
W tym roku kupiłam białego zobaczymy.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”