Leśny ogród Moni68 cz.4
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gieniu, u mnie jeszcze parę lilii zakwitnie. Producent, u którego kupowałam cebule, napisał mi, że jak dobrze się dobierze odmiany, to kwitną od początku lipca do końca sierpnia. Przyznam się szczerze, że tego nie brałam pod uwagę- po prostu kupiłam te, które mi się najbardziej podobały.
Mam jeszcze inne zawilce japońskie i pajęczynowate, ale one kwitną zdecydowanie później.[/quote]
Moniko u mnie lilie kwitną od połowy czerwca i jeszcze 2 mają też pąki ale tak naprawdę cieszy mnie jak cały ogrom różnych lilii kwitnie razem .
A co do zawilców japońskich i pajęczynowatych to chciałabym zobaczyć ich kwiaty .
Genia
Mam jeszcze inne zawilce japońskie i pajęczynowate, ale one kwitną zdecydowanie później.[/quote]
Moniko u mnie lilie kwitną od połowy czerwca i jeszcze 2 mają też pąki ale tak naprawdę cieszy mnie jak cały ogrom różnych lilii kwitnie razem .
A co do zawilców japońskich i pajęczynowatych to chciałabym zobaczyć ich kwiaty .
Genia
Monika cieszę się, że do Ciebie zajrzałam dzisiaj bo w końcu zobaczyłam kwitnące zawilce. Ostatnio kupiłam 2 pani w ogrodniczym doradziła mi że dobrze rosną w cieniu. Tylko te moje od tygodnia w pąkach, jak u Ciebie kwitną to może i u mnie zaczną niebawem.
Przystojny dżentelmen wokół lilii Ci się kręci
Pozdrawiam
Przystojny dżentelmen wokół lilii Ci się kręci

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Moniko!
Zwiedzałam Twój leśny ogród bardzo dokładnie- jest wspaniały ! Udało Ci się osiągnąć idealną harmonię z otoczeniem. A Twój Synek wyrasta na tak świetnego ogrodnika, jak Mama ! Skoro już teraz udziela fachowych rad w sklepie ogrodniczym...
Sorzystałam dużo z Twojego doświadczenia bo sama mam ogród w otulinie Puszczy Kampinoskiej. Postanowiłam dosadzić pośród sosen więcej różaneczników i azalii. Od pewnego czasu szukam w ogrodniczych azalii pontyjskiej ( bez powodzenia...), a Ty , jak piszesz, dostałaś taką w prezencie. Nie wiesz przypadkiem, gdzie została kupiona?
Zachwyciłam się także Twoimi liliami, nie przypuszczałam,że mogą tak pięknie rosnąć w leśnym ogrodzie ! Czy to są lilie orientalne czy azjatyckie czy jakieś inne...? Poradź mi, proszę, jakie będą u mnie najlepiej rosły, jakie się u Ciebie sprawdziły?
Zwiedzałam Twój leśny ogród bardzo dokładnie- jest wspaniały ! Udało Ci się osiągnąć idealną harmonię z otoczeniem. A Twój Synek wyrasta na tak świetnego ogrodnika, jak Mama ! Skoro już teraz udziela fachowych rad w sklepie ogrodniczym...
Sorzystałam dużo z Twojego doświadczenia bo sama mam ogród w otulinie Puszczy Kampinoskiej. Postanowiłam dosadzić pośród sosen więcej różaneczników i azalii. Od pewnego czasu szukam w ogrodniczych azalii pontyjskiej ( bez powodzenia...), a Ty , jak piszesz, dostałaś taką w prezencie. Nie wiesz przypadkiem, gdzie została kupiona?
Zachwyciłam się także Twoimi liliami, nie przypuszczałam,że mogą tak pięknie rosnąć w leśnym ogrodzie ! Czy to są lilie orientalne czy azjatyckie czy jakieś inne...? Poradź mi, proszę, jakie będą u mnie najlepiej rosły, jakie się u Ciebie sprawdziły?
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Geniu, masz rację, ogrom kwitnących lilii wygląda niesamowicie 
Później poszukam ubiegłorocznych zdjęć tych zawilców, bo zakwitną dopiero mniej więcej za miesiąc.
Asiu, jest mnóstwo odmian zawilców- kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Większość z nich to rośliny leśne, dobrze czujące się w cieniu. Na pewno niebawem zakwitną
Ten dżentelmen to mój prawie 6-letni syn
Witaj, Izo
Dziękuję za wizytę i miłe słowa
Warto postawić na rh i azalie, bo świetnie rosną w takich warunkach i są piękne
Niestety, nie wiem, gdzie została kupiona azalia pontyjska...mogę się tylko domyślać, że gdzieś w okolicach Józefosławia. W każdym razie przy okazji zapytam.
Mam chyba wszystkie rodzaje lilii- azjatyckie, trąbkowe, orientalne i orienpety. Wszystkie się sprawdziły, polecam
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że niemal każdą roślinę można uprawiać w takim ogrodzie. U mnie zdecydowanie nie udają się hortensje ogrodowe, astry i chryzantemy. Późniejszym wieczorem zajrzę do Twojego ogrodu

Później poszukam ubiegłorocznych zdjęć tych zawilców, bo zakwitną dopiero mniej więcej za miesiąc.
Asiu, jest mnóstwo odmian zawilców- kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Większość z nich to rośliny leśne, dobrze czujące się w cieniu. Na pewno niebawem zakwitną

Ten dżentelmen to mój prawie 6-letni syn

Witaj, Izo

Mam chyba wszystkie rodzaje lilii- azjatyckie, trąbkowe, orientalne i orienpety. Wszystkie się sprawdziły, polecam

Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że niemal każdą roślinę można uprawiać w takim ogrodzie. U mnie zdecydowanie nie udają się hortensje ogrodowe, astry i chryzantemy. Późniejszym wieczorem zajrzę do Twojego ogrodu

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochane, witam wieczorkiem 
Długo nie posiedzę, bo mam jeszcze trochę roboty
Jutro jadę z Pawełkiem do zoo 
Danusiu, dziękuję
Wszystkie lilie mam w gruncie i nie zamierzam ich wykopywać na zimę. Producent zapewnił mnie, że orientalne wystarczy trochę okryć w razie większych mrozów. Zobaczymy
Dalo, bardzo dziękuję
Gieniu, Ido- zdjęcia ubiegłorocznych zawilców.
Anemone japonica Prinz Heinrich i Wirlwind

Anemone tomentosa Septemberglanz

Długo nie posiedzę, bo mam jeszcze trochę roboty

Danusiu, dziękuję

Dalo, bardzo dziękuję

Gieniu, Ido- zdjęcia ubiegłorocznych zawilców.
Anemone japonica Prinz Heinrich i Wirlwind

Anemone tomentosa Septemberglanz