Leśny ogród Moni68 cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gieniu, u mnie jeszcze parę lilii zakwitnie. Producent, u którego kupowałam cebule, napisał mi, że jak dobrze się dobierze odmiany, to kwitną od początku lipca do końca sierpnia. Przyznam się szczerze, że tego nie brałam pod uwagę- po prostu kupiłam te, które mi się najbardziej podobały.
Mam jeszcze inne zawilce japońskie i pajęczynowate, ale one kwitną zdecydowanie później.[/quote]

Moniko u mnie lilie kwitną od połowy czerwca i jeszcze 2 mają też pąki ale tak naprawdę cieszy mnie jak cały ogrom różnych lilii kwitnie razem .

A co do zawilców japońskich i pajęczynowatych to chciałabym zobaczyć ich kwiaty .
Genia
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Monika cieszę się, że do Ciebie zajrzałam dzisiaj bo w końcu zobaczyłam kwitnące zawilce. Ostatnio kupiłam 2 pani w ogrodniczym doradziła mi że dobrze rosną w cieniu. Tylko te moje od tygodnia w pąkach, jak u Ciebie kwitną to może i u mnie zaczną niebawem.
Przystojny dżentelmen wokół lilii Ci się kręci
:D
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko!
Zwiedzałam Twój leśny ogród bardzo dokładnie- jest wspaniały ! Udało Ci się osiągnąć idealną harmonię z otoczeniem. A Twój Synek wyrasta na tak świetnego ogrodnika, jak Mama ! Skoro już teraz udziela fachowych rad w sklepie ogrodniczym...
Sorzystałam dużo z Twojego doświadczenia bo sama mam ogród w otulinie Puszczy Kampinoskiej. Postanowiłam dosadzić pośród sosen więcej różaneczników i azalii. Od pewnego czasu szukam w ogrodniczych azalii pontyjskiej ( bez powodzenia...), a Ty , jak piszesz, dostałaś taką w prezencie. Nie wiesz przypadkiem, gdzie została kupiona?
Zachwyciłam się także Twoimi liliami, nie przypuszczałam,że mogą tak pięknie rosnąć w leśnym ogrodzie ! Czy to są lilie orientalne czy azjatyckie czy jakieś inne...? Poradź mi, proszę, jakie będą u mnie najlepiej rosły, jakie się u Ciebie sprawdziły?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu, masz rację, ogrom kwitnących lilii wygląda niesamowicie :)
Później poszukam ubiegłorocznych zdjęć tych zawilców, bo zakwitną dopiero mniej więcej za miesiąc.

Asiu, jest mnóstwo odmian zawilców- kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Większość z nich to rośliny leśne, dobrze czujące się w cieniu. Na pewno niebawem zakwitną :)
Ten dżentelmen to mój prawie 6-letni syn :lol: :lol:

Witaj, Izo :) Dziękuję za wizytę i miłe słowa :) Warto postawić na rh i azalie, bo świetnie rosną w takich warunkach i są piękne :) Niestety, nie wiem, gdzie została kupiona azalia pontyjska...mogę się tylko domyślać, że gdzieś w okolicach Józefosławia. W każdym razie przy okazji zapytam.
Mam chyba wszystkie rodzaje lilii- azjatyckie, trąbkowe, orientalne i orienpety. Wszystkie się sprawdziły, polecam :)
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że niemal każdą roślinę można uprawiać w takim ogrodzie. U mnie zdecydowanie nie udają się hortensje ogrodowe, astry i chryzantemy. Późniejszym wieczorem zajrzę do Twojego ogrodu :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniu ale przepiękne lilie czy ty ich masz w gruncie bo ja orientalne
mam w donicach.Słodki irysek wącha lilie :D
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
x-d-a

Post »

Moniko, widzę, że lilie się doskonale czują w Twoim leśnym ogrodzie i pięknie wyglądają na tle jego bujnej zieleni.
Pozdrawiam Ciebie i małego wielbiciela lilii :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

I ja popatrze na zawilce ,bo u siebie nie mam żadnego :oops:
Co do kolorów lilji to i ja szukam wyrazistych kolorów,bo posadzone z ciemnymi różami efektownie wygladają.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam wieczorkiem :)

Długo nie posiedzę, bo mam jeszcze trochę roboty :cry: Jutro jadę z Pawełkiem do zoo :)

Danusiu, dziękuję :D Wszystkie lilie mam w gruncie i nie zamierzam ich wykopywać na zimę. Producent zapewnił mnie, że orientalne wystarczy trochę okryć w razie większych mrozów. Zobaczymy :wink:

Dalo, bardzo dziękuję :D

Gieniu, Ido- zdjęcia ubiegłorocznych zawilców.

Anemone japonica Prinz Heinrich i Wirlwind
Obrazek Obrazek

Anemone tomentosa Septemberglanz
Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

oj cudeńka te zawilce... to mój kolejny obiekt pożądania...a długo kwitną? ładnie zimują?
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, zawilce super, u mnie te jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, są zupełnie bezproblemowe :) U mnie najczęściej kwitną do końca października. Dobrze zimują, chociaż młode rosliny warto trochę okryć na zimę.
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, u mnie też jeszcze nie kwitną. To zdjęcia z ubiegłego roku, Gienia chciała obejrzeć kwiaty :) Zaczną pewnie kwitnąć koło 20 sierpnia.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, czytałam. U mnie zaczyna kwitnąć tylko różowy pojedynczy i on najbardziej się rozrasta.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałabym jeszcze dosadzić trochę odmian :lol: :lol: Bardzo lubię zawilce :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, chodzi ci o te japońskie?
Pozdrawiam Majka