Mój ogródek - Dorota T. cz.1 - 2007r
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko...skalniak CUDO!!
Będzie służył mi mi jako wzór do zrobienia u siebie (jeżeli mogę oczywiście
) u mnie to tylko namiastka skalniaka ... Juka przecudowna
Mam do Ciebie pytanie w związku z juką...czy kwitnie co roku? Mam jukę 4 letnią i kwitła tylko raz... czy tak ma być czy coś źle robię, że nie kwitnie?
:
;:2Ewelina pisze:Nie wiem , Dorotko, naprawdę nie wiem...ogródek masz niby niewielki, a mieścisz w nim tyle pięknych, ciekawych roślin,tyle masz kwiatów ! Teraz skalniak, który też wydaje się dość duży i jest baaaardzo efektowny. Wygląda naturalnie , nie jest przeładowany, a przy tym ma ciekawą " rzeźbę" , uzyskaną przez różną wielkość i odcienie kamieni.Podziwiam pomysł i wykonanie !
Ewelinko po takich słowach zapomniałam, że mnie coś boli
No i widać, że nauka w las nie idzie, marzenia+Forum=skalniak
Pozdrawiam.
Dzięki, dzięki, dziękiEwa_888 pisze:Dorotko skalniak jak marzenie. Kamienie prześliczne, że nie wspomnę o roślinach. Dlaczego u kogoś innego zawsze wygląda to ładniej?![]()
Mam do Ciebie pytanie jak będziesz miała wolną chwilkę to proszę napisz mi coś o tytoniu ozdobnym. Bardzo podobają mi się jego piękne czerwone kwiatki. Czy to bylina czy roślinka jednoroczna, jak długo kwitnie i takie tam.
Pozdrawiam i życzę aby skalniak się rozrastał. Już się nie moge doczekać co jeszcze wykombinujesz.
Tytoń ozdobny mam po raz pierwszy, też wypatrzyłam u kogoś na Forum
Prawdopodobnie jest to roślina jednoroczna, nie miałam czasu sprawdzić
Pozdrawiam.
Wielkie dziękiaanula pisze:Dorotko...skalniak CUDO!!Będzie służył mi mi jako wzór do zrobienia u siebie (jeżeli mogę oczywiście
) u mnie to tylko namiastka skalniaka ... Juka przecudowna
Mam do Ciebie pytanie w związku z juką...czy kwitnie co roku? Mam jukę 4 letnią i kwitła tylko raz... czy tak ma być czy coś źle robię, że nie kwitnie?
:
Moja Juka kwitnie co roku i co rok ma o jeden pęd kwiatowy więcej. Okropnie dokuczają jej ślimaki
Myślę, że drenaż jest istotny.Gdy rosła w innym miejscu nie kwitła, po przesadzeniu zakwitła, a jest to miejsce z solidnym drenażem.
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy
Pozdrawiam.
- aanula

Wielkie dzięki za porady
Ślimaków i mrówek też mam mnóstwo! Ciągle wybieram ślimaczydła i nie mam sumienia mordować to uczę je latać
wyrzucam przez płot
Czym nawozisz jukę? Masz jakiś specjalny nawóz czy uniwersalny?
Z tym drenażem to ćwieka mi nabiłaś
bo nie pamiętam już jak tam pod nią jest
pewnie nie ma ...
Powiedz mi proszę, co Twoim zdaniem mam teraz z nią zrobić...? przesadzić teraz to nie pora
podsypać nawozem i czekać a na jesień przesadzić...?? Jak myślisz?
Ślimaków i mrówek też mam mnóstwo! Ciągle wybieram ślimaczydła i nie mam sumienia mordować to uczę je latać
Z tym drenażem to ćwieka mi nabiłaś
Powiedz mi proszę, co Twoim zdaniem mam teraz z nią zrobić...? przesadzić teraz to nie pora
-
Grzegorz B
Dorota, ale ty masz u siebie piękniutko. Roślinki naprawdę cudeńka. Moją uwagę zwróciła budleja. Jak u Ciebie już pięknie kwitnie. I te motyle.
Ja muszę jeszcze trochę poczekać. Trudno cierpliwość to też przecież zaleta.
A surfinie na pieńku brzozy fantastyczne. Wspaniale sie prezentują na białym tle kory. Ja też chciałem sobie tak zrobić pod domem. Jednak nie miałem możliwości zdobycia takiego bielusieńkiego pieńka brzozy. No cóż, może za rok.
A surfinie na pieńku brzozy fantastyczne. Wspaniale sie prezentują na białym tle kory. Ja też chciałem sobie tak zrobić pod domem. Jednak nie miałem możliwości zdobycia takiego bielusieńkiego pieńka brzozy. No cóż, może za rok.
- aanula

eleka pisze:Ja może troche późno, ale wypowiem się na temat yucci.Jedne z nich kwitną co 3 lata, a inne co rok.Nie wiem, które kiedy, ale tak właśnie jest z Yuccami.
...no to moje pewnie z tych co kwitnie co 3 lata