Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Dominiko! Faktycznie trawę można będzie niedługo kosić, pewnie jak z urlopu wrócę. Dziś zasialiśmy kolejną część.

Obrazek

Jak widać tym sposobem uzyskałam małą skarpę, którą będzie trzeba jakoś zabezpieczyć przed osuwaniem się. jeszcze nie wiem dokładnie czym. Rozkwitła mi liatra kłosowa.

Obrazek Obrazek

Zrobilam też bezkrwawe polowanie na motyle.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No proszę, super!!! :D

A jak sobie radzisz z podlewaniem? Bo u mnie nie wiem, czy było dostatecznie podlewane w czasie upałów (podczas mojego wyjazdu) - okaże się wkrótce - za jakiś tydzień powinna wzejść reszta nasion.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

A radzę sobie samo podlewa. Wczoraj była u nas gwałtowna burza, a ja nie zdążyłam zwałować trawy bo było późno. prawdopodobnie wszystko spłynęło. Właśnie jadę oglądać straty
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu to ta sama burza wpadła i do mnie :roll: oj jak ja mogłam się bać :oops:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczę drogie, idziesz jak burza :shock:
Toż to już nie żadne chaszcze, tylko pięknie dopieszczony ogród ;:333
I sezon na motylki widzę w pełni... ja dziś u siebie podziwiałam stada "pawich oczek" na budlei :)
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Agnieszko! Burza była niezła, błyskawice i pioruny spektakularne. Moja kotka skryła się na łóżeczku i tylko strzygła uszami ze strachu. Jak zaobserwowałam zniszczenia to stwierdziłam, że chyba jakieś oberwanie chmury przeszło. Wszędzie kałuże stoją, pomimo że upał był dziś nieznośny. Ziemia nasączona wodą i lepka. A mój świeżo założony wczoraj trawnik - porażka trawa pospływała strugami, aż do poziomek. Aż strach myśleć co z tego powschodzi :( I pomyśleć, że mieliśmy dziś dopiero siać trawę...

Gosiu! Jest coraz lepiej, ale do pięknego ogrodu jeszcze daleko. Na razie względny porządek zaprowadzamy. Ciągle się robi jakieś rzeczy przy altanie więc nie będę robić nasadzeń w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Roślinki sobie normalnie w doniczkach stoją i czekają na niewiadome. Druga polowa działki nadal niezagospodarowana. Ale coraz lepiej jest, tym się pocieszam. A budleja mi się podoba. Myślę żeby takową posadzić.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, współczuję :cry: U nas dzień po wysianiu trawy też była okropna ulewa, i nasiona nieprzykryte też pospływały. Dlatego są miejsca bardziej łyse i takie zupełnie już zarośnięte - w niktórych wyrywam część trawy, żeby nie była ze gęsta (bo to niedobrze dla późniejszego rozwoju). Jednak my przyrkywaliśmy (zagrabialiśmy) nasiona, i potem było wałowane. Ale mieliśmy szczęście, bo mało brakowało, a złapałby mnie deszcz podczas zagrabiania.

Będziesz jeszcze raz wysiewać?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wiecie co jak żyję takiej burzy nie widziałam przez jakieś trzy godziny tak się błyskało że w mieszkaniu można było nawlec igłę. Były same pioruny a grzmoty bardzo rzadko. Szkoda że ziemia pospływała a tyle pracy włożyłaś, na dzisiaj też nadają taką pogodę ale może nas minie.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas też taka burza była. Normalnie bałam się spać na poddaszu i w końcu położyliśmy się w salonie :roll:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

U nas też nasiona były przysypane i zagrabione. Nie mieliśmy już czasu, bo był wieczór i wałowanie odłożyliśmy na dzień następny. Gdyby było przywałowane to straty byłyby znacznie mniejsze. w końcu nic nie zapowiadało burzy i takiej zlewy. Nie bardzo wiem co robić. Na razie zwałowaliśmy teren tak jak jest. Może trzeba było zagrabić raz jeszcze ? Myślę, że poczekam na to jak trawa wzejdzie i wtedy jakieś decyzje podejmę, albo podosiewam trawy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziu myślę że wstrzymaj się do jesieni, dosiejesz w razie braków. Teraz przy takiej pogodzie i zruszeniu ziemi wszystko będzie pływać. Ziemia powinna osiąść i dopiero wtedy można coś zrobić.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu u mnie to głównie błyskało się ale zlewy bardzo nie było.
Też myślę że poczekaj aż ziemia się uleży bo szkoda roboty- a nóż widelec ładnie zejdzie trawka i tylko małe ubytki posypiesz - trzymam kciuki :wink:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też trzymam mocno kciuki za trawniczek ;:168
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dziś zrobiłam sobie małą przerwę w działkowaniu i wybrałam się w trasę, żeby przysiąść na jednej niebieskiej ławeczce i posłuchać cykad.

Obrazek
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Hej, to chyba moja niebieska ławeczka????!
Pozdrawiam, nigella
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”