Czosnek zimowy cz.1
W lipcu dojrzewa czosnek ozimy posadzony w październiku.Jeżeli nie usuwano pędów kwiatowych,to oznaką dojrzałości zbiorczej jest lekkie pękanie cebulek powietrznych,a łuska brązowieje.Czosnek z którego wcześniej usunięto kwiatostany,jego dojrzałość zbiorczą poznaje się po zasychaniu liści.Główki czosnku powinny być okryte mocną łuską a ząbki wyraźnie wyczuwalne.Czosnek lepiej zebrać wcześniej niż później/przejrzały czosnek ukorzenia się powtórnie, łuska ochronna pęka.Podczas zbioru należy rośliny lekko podkopać,aby nie uszkodzić główek i wyrwać.Całe rośliny dosuszamy w miejscu suchym i zacienionym.Czosnek ozimy przechowuje się gorzej niż jary który dojrzewa zwykle na początku sierpnia.Dobrze wysuszony czosnek przetrzymuje się w suchych pomieszczeniach oraz w niskiej temperaturze/w granicach 0°C/ ;:8 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pora sadzenia czosnku
odświeżam wątek o sadzeniu czosnku, kiedy sadzić, ma być trochę ciepła,
potem chłodno i potem może być znów ciepło, teraz to chyba jeszcze za wcześnie?
w zeszłym roku posadziłam na początku listopada, a i tak wykiełkował
mam w każdym razie kupiony czosnek ozimy - 3 odmiany : Mega, Ornak, Arkus
potem chłodno i potem może być znów ciepło, teraz to chyba jeszcze za wcześnie?
w zeszłym roku posadziłam na początku listopada, a i tak wykiełkował
mam w każdym razie kupiony czosnek ozimy - 3 odmiany : Mega, Ornak, Arkus
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
kupiony został w Krakowie w sklepie Polan http://www.nasiona.pl/start-page.html
syn kupił ostatki
w Lublinie też był, bo dzwoniłam na Zemborzycką, ale był droższy
to było w zeszłym tygodniu - środa - czwartek
syn kupił ostatki
w Lublinie też był, bo dzwoniłam na Zemborzycką, ale był droższy
to było w zeszłym tygodniu - środa - czwartek
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wczoraj zrobiłam rundę po okolicznych warzywniakach, tylko w jednym kupiłam dwie dosyć ładne główki polskiego czosnku. W jednej główce było 11 a w drugiej 8 ząbków, próbowałam je rozszyfrować;

Od sąsiadki dostałyśmy 2 ogromne zęby, (chyba było 3 w główce), ale ona nie ma pojęcia co to za odmiana.
Magduś, to prawda z tym chińskim, w ub. roku siostra wetknęła 4 ząbki obok naszego, polskiego i nie urósł - były mini główeczki, i miały inny kolor liści, jasno-zielony. Od razu po wykiełkowaniu na wiosnę, było widać różnicę.

Od sąsiadki dostałyśmy 2 ogromne zęby, (chyba było 3 w główce), ale ona nie ma pojęcia co to za odmiana.
Magduś, to prawda z tym chińskim, w ub. roku siostra wetknęła 4 ząbki obok naszego, polskiego i nie urósł - były mini główeczki, i miały inny kolor liści, jasno-zielony. Od razu po wykiełkowaniu na wiosnę, było widać różnicę.
- MagdaMisia
- MagdaMisia
- MagdaMisia