Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

75. CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Obrazek

3 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
2/3 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 kisiel truskawkowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
70 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki śmietany kremówki
Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
ewalukas
50p
50p
Posty: 97
Od: 27 maja 2007, o 18:07
Lokalizacja: Radzyń Podl.

Post »

76. Tort truskawkowy


Bardzo smaczny, mocno truskawkowy ;:8

Potrzebujemy w sumie 3 placki biszkoptowe. Ja zrobiłam jak widać z dwóch ciemnych i jednego jasnego.

Masa:
ok 1/2 kg truskawek
szkl cukru pudru
masło

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem tak, aby zostały małe kawałki owoców. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo truskawki. Przełożyć placki.

Do ozdoby użyłam zwyklej masy budyniowej z czerwonym barwnikiem i 1 łyżką sosu truskawkowego (takiego do lodów, deserów)

Nasączałam winem wytrawnym wymieszanym z sokiem truskawkowym.

P.S.

Tort wygląda na krzywy, ale to dlatego, że odrobinę zmienił kształt podczas transportu, a później mama jeszcze mu dołożyła pokrywką od tortownicy :?
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

77. Ciasto toffi z krakersami

Obrazek

4 paczki herbatników (te po 10 sztuk w paczce)
2 paczki krakersów
masa budyniowa:
3 szklanki mleka
250g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
masa śmietanowa:
250g śmietany 30%
1 czubata łyżka cukru
1 śmietan fix
czekolada do posypania wierzchu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego-ugotowanego na toffi
Masa budyniowa: Wlać do garnka 2 szklanki mleka, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąkę krupczatkę. Wlać na gotujące się mleko i ucierać -najlepiej mikserem- aż do zagęstnienia masy (na małym ogniu). Konsystencją ma przypominać budyń.

Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix.

Na blaszce ułożyć herbatniki (ja proponuję podwójnie).
Wylać jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć ją paczką krakersów.
Wylać z puszki i rozsmarować toffi
Przykryć drugą paczką krakersów
Na krakersy bita śmietana.
Wierzch posypać startą czekoladą.


Przepis słuchaczki audycji radiowej siostry Leonilli.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

W związku z tym, że zaczął się sezon na maliny ( na Śląsku zawsze były szczególnie cenione) przedstawiam Wam mój sposób na ciasto malinowe -78. PIZZA MALINOWA.

Obrazek

Szczerze mówiąc nie mam nań przepisu szczegółowego.
WYCIĄGNĄĆ Z LODÓWKI JAJKA I TWARÓG ŻEBY SIĘ OCIEPLIŁY
Spód: ciasto drożdżowe z 250 dag mąki + drożdże+mleko+masło roztopione+ 1 jajko (cukru malutka łyżeczka żeby drożdże miały pożywkę), odrobina soli i jeszcze trochę roztopionego ciepłego masła do posmarowania ciasta żeby wyrosło-nałuć widelcem ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA
WŁĄCZYĆ PIEKARNIK NA 200 ST.C

Góra: 250 dag twarodu półtł. 1 jajko i 2 żółtka, cukier (więcej niż twarogu żeby wyszło słodkie) maliny
żółtka i całe jako ubić z cukrem dodać pognieciony twarożek, delikatnie zamieszać i dodać maliny osączone- ponownie delikatnie samieszać.

Ciasto drożdżowe na blachę na to twarożek z malinami i fuk do pieca.
Piec około 20 do 25 minut.

życzę smacznego ;:224
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Ciasto biszkoptowe z nutella i suszonymi śliwkami

Post »

79. Biszkopt z kremem ze śliwkami i nutellą

Biszkopt lub spód gotowy.
NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
-0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek)
-wódka do namoczenia śliwek
-standardowa kostka (250 g) masła
-200 g nutelli

NA WIERZCH:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-1 tabliczka czekolady

KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły.
Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać.

NA WIERZCH:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce.

A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK...
Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami.
Na krem wyłożyć kremówkę.
Całość posypać tartą czekoladą.

Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać. Jest za to naprawdę pyszne! Przepis na krem znalazłam w necie, a reszta to taka moja wariacja Mam nadzieję,że ktoś się na nie skusi i niecierpliwie czekam na opinie

Smacznego!
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

80. CIASTO DROŻDZOWE Z OWOCAMI
Obrazek
30g drożdży
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

ok. 1/2 kg jagód (truskawek,jabłek, śliwek, wiśni)

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)

jajo do posmarowania wierzchu

Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól.
Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy.
Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objęstość.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwać widelcem.

Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

81. Drożdżowe bez ucierania

Dla wielbicieli drożdżowego :P
Bardzo dobre, może trochę mało słodkie , ale za to mało pracochłonne , idealne al upał.

W kolejności dodajemy następujące składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną.
Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców. Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

A tak wygląda ciacho z nutellą i śliwkami suszonymi
Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

82. DROŻDŻÓWKA
- jest to drożdżówka bez wyrabiania i wychodzi super........... piekłam no i wyszło rewelacyjnie !
Obrazek

Pierwszy dzień

10 dkg
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
kilka kropli oleju waniliowego
5 jaj 5
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski, posypać cukrem, dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy ,roztrzepane jaja ,mleko ,mąkę przesianą przez sito. Ważne nie ugniatać, nie mieszać !!! wsadzić do lodówki i przykryć miskę ściereczka lub pergaminem, zostawic na noc
Wszystkie skłaniki takie jak olej czy mleko dodajemy zimne!

Drugiego dnia wymieszać dodając jeszcze 2 szklanki mąki przesianej przez sito, szczyptę soli, połaczyć ze sobą i drewnianą łyżką bardzo dobrze wymieszać, wyłożyć na bachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoce i kruszonkę (robię ją na oko i dodaję masło nie margarynę )
Ciasto bez wyrastania wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 C*
To nie są żadne jaja drożdżówka wychodzi i co jest najważniejsze dla mnie to to, że na drugi dzień nie byla sucha tak jak to często bywa z ciastem drożdzowym
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

KULKI RAFAELLO

Post »

83. Kulki Rafaello

Składniki:
-1 kostka masła
-1 szkl.cukru pudru
-2 paczki wiórek kokosowych 100g.
-2 paczki herbatników
-orzechy laskowe
Miksujemy masło,dodajemy cukier puder,cały czas mksując dodajemy 2 jajka i wiórki kokosowe,dalej miksujemy.
Następnie wkładamy masę do lodówki na 1 godzinkę.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki i na koniec dodajemy do masy,następnie lepimy kulki ,wkładamy orzeszek do środka i obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Smacznego :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Taki sernik znalazłam w internecie :P
Popatrzcie takie cudo, aż mi ślinka cieknie. :P
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

diaga pisze:DROŻDŻÓWKA
- jest to drożdżówka bez wyrabiania i wychodzi super........... piekłam no i wyszło rewelacyjnie !
Pierwszy dzień


Drugiego dnia To nie są żadne jaja drożdżówka wychodzi i co jest najważniejsze dla mnie to to, że na drugi dzień nie byla sucha tak jak to często bywa z ciastem drożdzowym
DIGA TEN PRZEPIS NA DRÓŻDŻÓWKĘ DWUDNIOWĄ JEST SUPER
z pewnością wypróbuję.

Dzięki i pozdrawiam. :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 8487
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się czaję na tę drożdżówkę, tylko bądź Diago tak dobra i wyjaśnij , czy to '10 dkg' odnosi się do cukru ?
I co z tymi jajami? :lol: "5 jaj 5" ??? aha! I jaki olej używasz ?

Z góry dziękuję :D


[/i]
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Amlos pisze:Też się czaję na tę drożdżówkę, tylko bądź Diago tak dobra i wyjaśnij , czy to '10 dkg' odnosi się do cukru ?
I co z tymi jajami? :lol: "5 jaj 5" ??? aha! I jaki olej używasz ?

Z góry dziękuję :D


[/i]
O rany ale wstyd :oops: !
Z rozpędu nie napisałam jak trzeba :?

10 dkg odnosi się do drożdzy a jaj daję 5 sztuk

Przepraszam, będę się bardziej pilnować. :oops:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 317
Od: 6 maja 2007, o 16:28
Lokalizacja: Łódź

Post »

Każda gospodyni ma własny sposob na ciasto drozdżowe.
To moje - piekę je od przeszło 20 lat i jeszcze sie nam nie znudziło.

84. Ciasto drożdżowe

3 szkl.mąki, 3/4szkl.cukru, 3 jajka(jak bardziej świąteczny to 4 jajka), 1/2 p.margaryny, olejek zapachowy, mleko.

5dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2-4 łyżeczki mąki i troche letniego mleka - zrobić zaczyn i pozostawić na parę minut aż wyrośnie. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, cukier, zapach, jajka, roztopioną margarynę i letnie mleko. Mleko dodaję na oko (jak wleję do3/4 wysokości szklanki to jeszcze mi zostaje), ale jak będę teraz piekła to dokładnie sprecyzuję.No i mieszam w mikserze na wolnych obrorach. Kiedyś robiłam w misce i ręką "klepałam"- tak ze 100 razy :D .Zostawiam do wyrośniecia a potem do prodiża, na wierzch owoce(różne - świeże, mrożone czy z kompotu). A na wierzch kruszonkę - też na oko, margarynę, cukier i mąkę.
Będę piekła w sobotę to postaram się dokładnie wymierzyć.
Jest to moje cotygodniowe ciasto letnie i zimowe, zmieniam tylko owoce. Szybkie i niedrogie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”