
3 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
2/3 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 kisiel truskawkowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
70 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki śmietany kremówki
Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany.