Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
73. CIASTO WIŚNIOWE Można zrobić z innych owoców
UPIEC BISZKOPT Z 5 JAJ
KREM NA BISZKOPT:
1 GALARETKA WIŚNIOWA
1 BUDYŃ WANILIOWY
50 DKG. WIŚNI DRYLOWNYCH
2 SZKLANKI KOMPOTU WIŚNIOWEGO
2 ŻÓŁTKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 I 1/2 KOSTKI MASŁA LUB MARGARYNY
WYKONANIE:
1 Szklankę kompotu wiśniowego zagotować i rozpuścić w niej galaretkę.
W drugiej szklance rozpuścić budyń i dodać 5-6 łyżek cukru.
Zagotować galaretkę z sokiem i wlać do niej budyń z sokiem.
Zagotować kruciutko.
Masło utrzeć z żółtkami na puszysty krem do tego dokładać po łyżce ciepłej masy.
Na końcu wymieszać z wiśnimi.
Gotową masę kładziemy na biszkopt.
Teraz robiłam to ciasto zamiast wiśni - truskawki, a zamiast kompotu kupiłam sok w kartonie.
Ostatnio piekłam i biszkopt przekroiłam na pół a masę dałam do środka.
PYCHA serdecznie polecam
UPIEC BISZKOPT Z 5 JAJ
KREM NA BISZKOPT:
1 GALARETKA WIŚNIOWA
1 BUDYŃ WANILIOWY
50 DKG. WIŚNI DRYLOWNYCH
2 SZKLANKI KOMPOTU WIŚNIOWEGO
2 ŻÓŁTKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 I 1/2 KOSTKI MASŁA LUB MARGARYNY
WYKONANIE:
1 Szklankę kompotu wiśniowego zagotować i rozpuścić w niej galaretkę.
W drugiej szklance rozpuścić budyń i dodać 5-6 łyżek cukru.
Zagotować galaretkę z sokiem i wlać do niej budyń z sokiem.
Zagotować kruciutko.
Masło utrzeć z żółtkami na puszysty krem do tego dokładać po łyżce ciepłej masy.
Na końcu wymieszać z wiśnimi.
Gotową masę kładziemy na biszkopt.
Teraz robiłam to ciasto zamiast wiśni - truskawki, a zamiast kompotu kupiłam sok w kartonie.
Ostatnio piekłam i biszkopt przekroiłam na pół a masę dałam do środka.
PYCHA serdecznie polecam
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
74. SERNIK NA ZIMNO
25 dag owoców
50 dag twarogu
1 paczka biszkoptów
15 dag cukru
3 galaretki (2 jasne i 1 do polania owoców)
Ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać przestudzone galaretki (2 op na 0,5l wody). Wymieszaną masę wlać na wcześniej wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na 2 h.
Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Smacznego!
25 dag owoców
50 dag twarogu
1 paczka biszkoptów
15 dag cukru
3 galaretki (2 jasne i 1 do polania owoców)
Ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać przestudzone galaretki (2 op na 0,5l wody). Wymieszaną masę wlać na wcześniej wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na 2 h.
Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Smacznego!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
75. CIASTO Z TRUSKAWKAMI
3 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
2/3 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 kisiel truskawkowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
70 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki śmietany kremówki
Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany.
3 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
2/3 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 kisiel truskawkowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
70 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki śmietany kremówki
Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
76. Tort truskawkowy
Bardzo smaczny, mocno truskawkowy ;:8
Potrzebujemy w sumie 3 placki biszkoptowe. Ja zrobiłam jak widać z dwóch ciemnych i jednego jasnego.
Masa:
ok 1/2 kg truskawek
szkl cukru pudru
masło
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem tak, aby zostały małe kawałki owoców. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo truskawki. Przełożyć placki.
Do ozdoby użyłam zwyklej masy budyniowej z czerwonym barwnikiem i 1 łyżką sosu truskawkowego (takiego do lodów, deserów)
Nasączałam winem wytrawnym wymieszanym z sokiem truskawkowym.
P.S.
Tort wygląda na krzywy, ale to dlatego, że odrobinę zmienił kształt podczas transportu, a później mama jeszcze mu dołożyła pokrywką od tortownicy
Bardzo smaczny, mocno truskawkowy ;:8
Potrzebujemy w sumie 3 placki biszkoptowe. Ja zrobiłam jak widać z dwóch ciemnych i jednego jasnego.
Masa:
ok 1/2 kg truskawek
szkl cukru pudru
masło
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem tak, aby zostały małe kawałki owoców. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo truskawki. Przełożyć placki.
Do ozdoby użyłam zwyklej masy budyniowej z czerwonym barwnikiem i 1 łyżką sosu truskawkowego (takiego do lodów, deserów)
Nasączałam winem wytrawnym wymieszanym z sokiem truskawkowym.
P.S.
Tort wygląda na krzywy, ale to dlatego, że odrobinę zmienił kształt podczas transportu, a później mama jeszcze mu dołożyła pokrywką od tortownicy
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
77. Ciasto toffi z krakersami
4 paczki herbatników (te po 10 sztuk w paczce)
2 paczki krakersów
masa budyniowa:
3 szklanki mleka
250g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
masa śmietanowa:
250g śmietany 30%
1 czubata łyżka cukru
1 śmietan fix
czekolada do posypania wierzchu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego-ugotowanego na toffi
Masa budyniowa: Wlać do garnka 2 szklanki mleka, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąkę krupczatkę. Wlać na gotujące się mleko i ucierać -najlepiej mikserem- aż do zagęstnienia masy (na małym ogniu). Konsystencją ma przypominać budyń.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix.
Na blaszce ułożyć herbatniki (ja proponuję podwójnie).
Wylać jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć ją paczką krakersów.
Wylać z puszki i rozsmarować toffi
Przykryć drugą paczką krakersów
Na krakersy bita śmietana.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Przepis słuchaczki audycji radiowej siostry Leonilli.
4 paczki herbatników (te po 10 sztuk w paczce)
2 paczki krakersów
masa budyniowa:
3 szklanki mleka
250g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
masa śmietanowa:
250g śmietany 30%
1 czubata łyżka cukru
1 śmietan fix
czekolada do posypania wierzchu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego-ugotowanego na toffi
Masa budyniowa: Wlać do garnka 2 szklanki mleka, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąkę krupczatkę. Wlać na gotujące się mleko i ucierać -najlepiej mikserem- aż do zagęstnienia masy (na małym ogniu). Konsystencją ma przypominać budyń.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix.
Na blaszce ułożyć herbatniki (ja proponuję podwójnie).
Wylać jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć ją paczką krakersów.
Wylać z puszki i rozsmarować toffi
Przykryć drugą paczką krakersów
Na krakersy bita śmietana.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Przepis słuchaczki audycji radiowej siostry Leonilli.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
W związku z tym, że zaczął się sezon na maliny ( na Śląsku zawsze były szczególnie cenione) przedstawiam Wam mój sposób na ciasto malinowe -78. PIZZA MALINOWA.
Szczerze mówiąc nie mam nań przepisu szczegółowego.
WYCIĄGNĄĆ Z LODÓWKI JAJKA I TWARÓG ŻEBY SIĘ OCIEPLIŁY
Spód: ciasto drożdżowe z 250 dag mąki + drożdże+mleko+masło roztopione+ 1 jajko (cukru malutka łyżeczka żeby drożdże miały pożywkę), odrobina soli i jeszcze trochę roztopionego ciepłego masła do posmarowania ciasta żeby wyrosło-nałuć widelcem ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA
WŁĄCZYĆ PIEKARNIK NA 200 ST.C
Góra: 250 dag twarodu półtł. 1 jajko i 2 żółtka, cukier (więcej niż twarogu żeby wyszło słodkie) maliny
żółtka i całe jako ubić z cukrem dodać pognieciony twarożek, delikatnie zamieszać i dodać maliny osączone- ponownie delikatnie samieszać.
Ciasto drożdżowe na blachę na to twarożek z malinami i fuk do pieca.
Piec około 20 do 25 minut.
życzę smacznego
Szczerze mówiąc nie mam nań przepisu szczegółowego.
WYCIĄGNĄĆ Z LODÓWKI JAJKA I TWARÓG ŻEBY SIĘ OCIEPLIŁY
Spód: ciasto drożdżowe z 250 dag mąki + drożdże+mleko+masło roztopione+ 1 jajko (cukru malutka łyżeczka żeby drożdże miały pożywkę), odrobina soli i jeszcze trochę roztopionego ciepłego masła do posmarowania ciasta żeby wyrosło-nałuć widelcem ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA
WŁĄCZYĆ PIEKARNIK NA 200 ST.C
Góra: 250 dag twarodu półtł. 1 jajko i 2 żółtka, cukier (więcej niż twarogu żeby wyszło słodkie) maliny
żółtka i całe jako ubić z cukrem dodać pognieciony twarożek, delikatnie zamieszać i dodać maliny osączone- ponownie delikatnie samieszać.
Ciasto drożdżowe na blachę na to twarożek z malinami i fuk do pieca.
Piec około 20 do 25 minut.
życzę smacznego
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Ciasto biszkoptowe z nutella i suszonymi śliwkami
79. Biszkopt z kremem ze śliwkami i nutellą
Biszkopt lub spód gotowy.
NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
-0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek)
-wódka do namoczenia śliwek
-standardowa kostka (250 g) masła
-200 g nutelli
NA WIERZCH:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-1 tabliczka czekolady
KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły.
Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać.
NA WIERZCH:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK...
Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami.
Na krem wyłożyć kremówkę.
Całość posypać tartą czekoladą.
Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać. Jest za to naprawdę pyszne! Przepis na krem znalazłam w necie, a reszta to taka moja wariacja Mam nadzieję,że ktoś się na nie skusi i niecierpliwie czekam na opinie
Smacznego!
Biszkopt lub spód gotowy.
NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
-0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek)
-wódka do namoczenia śliwek
-standardowa kostka (250 g) masła
-200 g nutelli
NA WIERZCH:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-1 tabliczka czekolady
KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły.
Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać.
NA WIERZCH:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK...
Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami.
Na krem wyłożyć kremówkę.
Całość posypać tartą czekoladą.
Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać. Jest za to naprawdę pyszne! Przepis na krem znalazłam w necie, a reszta to taka moja wariacja Mam nadzieję,że ktoś się na nie skusi i niecierpliwie czekam na opinie
Smacznego!
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
80. CIASTO DROŻDZOWE Z OWOCAMI
30g drożdży
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2 kg jagód (truskawek,jabłek, śliwek, wiśni)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
jajo do posmarowania wierzchu
Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól.
Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy.
Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objęstość.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwać widelcem.
Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
30g drożdży
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2 kg jagód (truskawek,jabłek, śliwek, wiśni)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
jajo do posmarowania wierzchu
Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól.
Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy.
Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objęstość.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwać widelcem.
Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
81. Drożdżowe bez ucierania
Dla wielbicieli drożdżowego :P
Bardzo dobre, może trochę mało słodkie , ale za to mało pracochłonne , idealne al upał.
W kolejności dodajemy następujące składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną.
Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.
Dla wielbicieli drożdżowego :P
Bardzo dobre, może trochę mało słodkie , ale za to mało pracochłonne , idealne al upał.
W kolejności dodajemy następujące składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną.
Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
82. DROŻDŻÓWKA
- jest to drożdżówka bez wyrabiania i wychodzi super........... piekłam no i wyszło rewelacyjnie !
Pierwszy dzień
10 dkg
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
kilka kropli oleju waniliowego
5 jaj 5
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski, posypać cukrem, dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy ,roztrzepane jaja ,mleko ,mąkę przesianą przez sito. Ważne nie ugniatać, nie mieszać !!! wsadzić do lodówki i przykryć miskę ściereczka lub pergaminem, zostawic na noc
Wszystkie skłaniki takie jak olej czy mleko dodajemy zimne!
Drugiego dnia wymieszać dodając jeszcze 2 szklanki mąki przesianej przez sito, szczyptę soli, połaczyć ze sobą i drewnianą łyżką bardzo dobrze wymieszać, wyłożyć na bachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoce i kruszonkę (robię ją na oko i dodaję masło nie margarynę )
Ciasto bez wyrastania wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 C*
To nie są żadne jaja drożdżówka wychodzi i co jest najważniejsze dla mnie to to, że na drugi dzień nie byla sucha tak jak to często bywa z ciastem drożdzowym
- jest to drożdżówka bez wyrabiania i wychodzi super........... piekłam no i wyszło rewelacyjnie !
Pierwszy dzień
10 dkg
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
kilka kropli oleju waniliowego
5 jaj 5
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski, posypać cukrem, dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy ,roztrzepane jaja ,mleko ,mąkę przesianą przez sito. Ważne nie ugniatać, nie mieszać !!! wsadzić do lodówki i przykryć miskę ściereczka lub pergaminem, zostawic na noc
Wszystkie skłaniki takie jak olej czy mleko dodajemy zimne!
Drugiego dnia wymieszać dodając jeszcze 2 szklanki mąki przesianej przez sito, szczyptę soli, połaczyć ze sobą i drewnianą łyżką bardzo dobrze wymieszać, wyłożyć na bachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoce i kruszonkę (robię ją na oko i dodaję masło nie margarynę )
Ciasto bez wyrastania wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 C*
To nie są żadne jaja drożdżówka wychodzi i co jest najważniejsze dla mnie to to, że na drugi dzień nie byla sucha tak jak to często bywa z ciastem drożdzowym
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
KULKI RAFAELLO
83. Kulki Rafaello
Składniki:
-1 kostka masła
-1 szkl.cukru pudru
-2 paczki wiórek kokosowych 100g.
-2 paczki herbatników
-orzechy laskowe
Miksujemy masło,dodajemy cukier puder,cały czas mksując dodajemy 2 jajka i wiórki kokosowe,dalej miksujemy.
Następnie wkładamy masę do lodówki na 1 godzinkę.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki i na koniec dodajemy do masy,następnie lepimy kulki ,wkładamy orzeszek do środka i obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Smacznego :P
Składniki:
-1 kostka masła
-1 szkl.cukru pudru
-2 paczki wiórek kokosowych 100g.
-2 paczki herbatników
-orzechy laskowe
Miksujemy masło,dodajemy cukier puder,cały czas mksując dodajemy 2 jajka i wiórki kokosowe,dalej miksujemy.
Następnie wkładamy masę do lodówki na 1 godzinkę.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki i na koniec dodajemy do masy,następnie lepimy kulki ,wkładamy orzeszek do środka i obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Smacznego :P