Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Ponieważ zbliża się wiele dni, w których przyjmujemy gości (komunie, Dzień Matki ,itp.)
dzisiaj proponuję ciasto trochę pracochłonne, ale za to pyszne o bardzo atrakcyjnym wyglądzie.
Rarytas z makiem


Ciasto I

8 białek ubić z 1 szklanką cukru pudru, wsypać pół szklanki maku i pół szklanki maki,
dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, starannie wymieszać.
Wlać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszka (rozmiar około 35x25 cm).Piec w temperaturze około 200 C do momentu, aż się zarumieni na wierzchu.(około 20 minut)

Ciasto II

Ubić 8 żółtek z 8 łyżkami cukru pudru, dodać 2 całe jajka. Wsypać 8 łyżek mąki wymieszanych z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia .
Dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
Piec jak wyżej około 30 minut.

Masa
½ litra śmietany 30 lub 36% schłodzić a następnie ubić na sztywno.
2 Galaretki najlepiej malinowe (lub czerwonego koloru) rozpuszczone w ½ litra wody
połączyć ze śmietaną delikatnie mikserem.


Przekładanie

Z ciasta II odkroić nożem wierzchnią skórkę, położyć masę i przykryć pieguskiem (ciastoI) tak, aby góra leżała na masie(inaczej krem nie przyklei się do ciasta i będzie się rozwarstwiać)
Można zrobić polewę.
Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1814
Od: 5 cze 2006, o 12:31
Lokalizacja: Kraków

Post »

Podam mój przepis na szarlotkę i ciasto z rabarbarem. Podaje razem bo przepisy bardzo podobne.

Szarlotka na kruchym cieście

ciasto: 40 dkg mąki, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 4 jajka, jedna łyżka śmietany 22%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest to konieczne)

Farsz: 2 kg jabłek (mieszam pół na pół "gloster" i "szarą renetę"), cukier, cynamon

Jabłka obieram i kroję w niezbyt drobne kawałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję jabłka, dodaję cukier i cynamon do smaku. Ja dodaję dwie łyżki miodu :)
Podsmażyć to wszystko ale uważać by się nie przypaliło, ciągle mieszać. Wole jak jabłka nie rozpadną się na pulpę ale zachowują swój kształt. Zostawiam do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę. Dodaję cukier i rozdrobnione masło. Następnie wszystko, bardzo dokładnie "rozdziabuję" sztywnym widelcem. Musi to wyglądać jak gruboziarnisty piasek ;) Dodać 4 żółtka, śmietanę i proszek. Następnie wsadzić do tego rączki i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 mm. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. wyciąć nadmiar ciasta, tak by został równy spód. Podziabać to widelcem i włożyć do piekarnika nagranego do 200-220 stopni na ok. 10-15 min. (aż się zrumieni). Wyjąć, nieco przestudzić, nałożyć farsz. Jak ktoś lubi to z części ciasta porobić krateczkę z wałeczków lub posypać kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 25 min.
Przepyszna jest na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów śmietankowych :)


ciasto rabarbarowe różni się jedynie... farszem ;) Obieram rabarbar, przesypuję go cukrem i zostawiam na durszlaku by odciekł sok. Można go poddusić jak jabłka ale można dodać i bez duszenia. Dalej postępuję tak jak z ciastem na szarlotkę.
Na wierzch daję ubitą pianę z 3 białek i 50 gram cukru. Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku i otwartych drzwiczkach by piana doschła. Choć na cieście nigdy nie będzie taka puszysta i chrupka jak beza.

Jeśli zostaje mi ciasto to robię maleńkie ciasteczka z dżemem :)

SMACZNEGO :) Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać z takiego cista można lepić przeróżnej formy ciasteczka :) Dzieci to uwielbiają a i dorośli przy tym się relaksują ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Właśnie włożyłam do pieca ciasto z rabarbarem :lol: Czekając na niego podam Wam przepisik na superowego jabłkowego placucha . Zostałam niedawno obdarowan tym przepisem i piekłam już klkakrotnie . Pyszny , szybki i nie drogi , jak widać same plusy :D

Jabłkowy Cynamonowiec

Ciasto


Składniki

6 żółtek
3 białka
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka

Wykonanie

Masło rozpuścić i ostudzić . Biłaka ubić dodać cukiery chwile jeszcze ubijać i dodać żółtka . Po dokładnym połączeniu dodajemy makę z proszkiem do pieczenia mieszamy i na końcu dodajemy masło rozpuszczone . Wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę .
Jabłka kroimy w plasterki i układamy na cieście .

Piana

Składniki

3 białka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Ubić piane na sztywno dodać cukier chwilę ubijać . Potem dodajemy mąke z cynamonem i delikatnie mieszamy .
Wylewamy piane na jabłka i pieczemy około 35-45 min w 180*
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Cieszę się Beatko ,że smakowało!
Moje chłopaki ,też pochłaniają je ekspresowo.
A dzisiaj obiecany


SERNIK GOTOWANY

1 kg sera mielonego( z wiaderka)
4 jajka
1 kostka masła lub margaryny Kasi
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
biszkopty na wyłożenie dna tortownicy.
2 galaretki owocowe
Ser włożyć do rondla dodać tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i jajka(całe).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rondel postawić na małym ogniu,podgrzewać cały czas mieszając.
Gdy masa zrzednie,dosypywać stopniowo budyń , non stop mieszać.
Gotować do chwili, kiedy będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.
Zestawić z ognia i wylać do tortownicy, uprzednio wyłożonej biszkoptami.
(Ja nie wykładam biszkoptami, ale piekę biszkopt z 2 jaj , taki ala naleśnik,
można też dać jedną część, gotowych spodów biszkoptowych.)
Rozpuścić galaretki i zostawić do ścięcia.
Jak ser będzie zimny, można( ale nie trzeba) ułożyć owoce (dziś wyłożyłam maliny),
zalać tężejącą galaretką.
I do lodówki , jak galaretka ściągnie to serniczek gotowy.
SMACZNEGO.
Zdjęcie jutro rano bo jeszcze stygnie ser.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1814
Od: 5 cze 2006, o 12:31
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wy wiecie ile ważę!!!! :lol: 8) A co tam, skorzystam z waszych przepisów :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Oto serniczek gotowany :
Obrazek
deszczowa-piosenka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 7 maja 2008, o 06:58
Lokalizacja: okolice Łodzi

Post »

Obrazek

Ciasteczka ,,Orzeszki,,które wypieka mój mąż.Przepisu strzeże zazdrośnie,ale jeśli ktoś będzie zainteresowany,to postaram się wydrzec tą tajemnicę:)

Obrazek
ja smażę dzieciom takie racuszki,są bardzo łatwe-trzeba zrobic bardzo gęste ciasto naleśnikowe,dodac odrobinę octu,i cukru,i przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn.Smażę na rozgrzanym oleju,polewam lukrem cytrynowym i posypuję skórką pomarańczową.Zawsze zostawiam skórki z pomarańczy,i później je smażę,oprócz tego,że mam zapas,to cały dom pięknie pachnie:)
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Dostałam ten przepisik niedawno i postanowiłam zamiast zrobić z niego zwykłego placuhca zrobić torcik dla dzieciaczka na urodzinki ... pycha wyszło :D

Bajka

Upiec biszkopt duży kakaowy / do podzielenia / i mały zwykły .

Masa


Składniki

1 l śmietany kremówki
6łyżek żelatyny
40 dag galaretki w cukrze
cukier puder do smaku

Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody . Galaretkę pokroić w drobna kostkę /prostokoaty/Śmietanę ubić , dodać cukier puder , letnią rozpuszczoną żelatynę oraz kostki galaretek .

Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - połowa masy - biszkopt jasny - połowa masy - biszopt ciemny - polewa

Osobiście lubie dobrze nasączopne biszkopty , wiec nasaczyłam herbatką

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Bananowy a"la torcik
Potrzebne będą:
3 duże banany, 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady, krem karpatka 5 minut (ja robię f.Delekta)
upieczony biszkopt lub można kupić gotowe 2 podkłady.

Upiec biszkopt na małej tortownicy według własnego przepisu.
Przekroić na pół.
Przygotować krem Karpatka 5 minut(firmy delekta)dodając tylko mleko,
Jeśli chcemy zrobić wersję mniej kaloryczną dajemy mleko np.1,5%
lub można zrobić tradycyjny krem, taki jak do karpatki.
Połową kremu wysmarować pierwszy placek,
przykryć drugim i na górę rozsmarować pozostały krem .
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach trzy dojrzałe banany i wyłożyć na krem.
Posypać startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą (około)1/3 tabliczki
Cała powierzchnia bananów musi być zakryta czekoladą.
I do lodówki, najlepiej jak ciasto postoi kilka godzin ,
ale naprawdę super jest na drugi dzień.
P.S.
Gdyby ktoś potrzebował dobry przepis na biszkopt to podaję:
5 jaj
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki tortowej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Odzielić białka od żółtek,przesiać mąkę.ubić białka na sztywną pianę ,dodać sok z cytryny i cukier puder nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku.
Do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce mąkę delikatnie mieszając
(broń Boże mikserem )delikatnie łyżką.Masę wlać do małej tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w średni nagrzanym piekarniku 170-180 stopni około 40 minut.Ten przepis nie zawiera proszku do pieczenia ,ale wyrasta wspaniale.
Polecam.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Deser na Poprawę Nastroju czyli tiramisu

Post »

Przepis zamieściłam również na stronie Wielkiego Żarcia, bo to także moja ulubiona stronka, stąd napis na fotkach :)

Obrazek

Składniki:

Obrazek

500g serka mascarpone (ja używam z Piątnicy, bo nie pustoszy kieszeni)

2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej takich grubszych, można dostać w Carrfure, żeby sie nie rozleciały)

4 jajka (najlepiej żeby były bardzo swieże, ponoć od tego zależeć bedzie gęstość kremu)

3+2 łyżki cukru , bardzo drobnego

2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej (ja użyłam 2 łyżki kawy Jacobs Cronat Gold i 1 łyżkę kawy Ricore)

3-4 łyżki alkoholu (może być likier migdałowy, amaretto, rum, koniak, żubrówka, w ostatecznosci czysta wódka)

1+2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka żelatyny (do rozpuszczenia w 2 łyżkach wody)

Wykonanie:)

1.

Obrazek Obrazek

Przygotować rozpuszczalną kawę (rozprowadzić 2 szklankami niezbyt gorącej wody) w takim naczyniu aby było łatwo zanurzać potem biszkopty, dodać alkohol.
Napar powinien być mocny. Pozostawić do wystudzenia.

2.

Obrazek Obrazek

W naczyniu (ja wzięłam naczynie żaroodporne o wym. 20x30) ułożyć warstwę biszkoptów, które zostały na sekundę zanurzone w kawie - całe (biszkopty bardzo szybko się nasączają, a mają być "mokre" tylko z wierzchu),
tak by przykryły dokładnie dno naczynia

3.
Jajka umyć ciepłą wodą, wysuszyć.
Oddzielic białka od żółtek. Warto białka oddzielać od razu do naczynia, w którym będzie się je potem ubijać.

4.
Dodać do żółtek 3 łyżki cukru i ucierać mikserem na puszystą, prawie białą masę. - ja dla "pewności" ubijam ten kogel-mogel przez 5 minut na parze, a po zdjęciu z wodnej kąpieli jeszcze przez kilka minut, do wystudzenia i zgęstnienia masy.

5.
Rozpuścić żelatynę.

6.

Obrazek

Dodać do kogla-mogla łyżkami serek mascarpone, delikatnie wymieszać łyżką, potem można zastosować mikser na najmniejszych obrotach, żeby całkowicie połączyć składniki. Nie można miksować bardzo szybko i długo, bo można krem rozwarstwić.

7.
Dodać do masy żelatynę.

8.
Ubić na sztywno pianę (powinna się rwać a nie ciągnąć) wsypać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać jeszcze 1-2 minuty.

9.

Obrazek

Przekładać pianę do kremu, delikatnie mieszając łyżką, aż masa stanie się puszysta i gładka.

10.

Obrazek

Wyłożyć połowę masy na wcześniej ułożone biszkopty i oprószyc (przez sitko) 1 łyżką kakao.

11.
Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i na nie wyłożyć pozostałą część masy.

12.

Obrazek

Wkładamy ciacho do lodówki (na parę godzin, a najlepiej na cała noc), a tuż przed podaniem posypujemy 2 łyżkami kakao (przez sitko)

Deser powinien mocno stężeć i dać sie pokroić. Ale jeśli tak się nie stanie to można go podawać wykładając na talerzyk łyżką. Nic nie straci ze swojego smaku.
Jeśli zależy Ci na formie podania ciacha , zrób je w pucharkach i tak wstaw do lodówki .

Smacznego
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Placek taki tam

Ciato kruche Składniki

1/2 kg mąki
masło
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

5 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
1/2 szkl cukru kryształu
1/2 szkl bułki tartej


Wykonianie

Ze składników zagnieść ciasto kruche , dzielimy je na dwie części . Wstawiamy do lodówki na 30 minut .
Jabłka obrane zetrzeć na tarce do jarzyn , na dużych oczkach (nie odcisakamy soku) mieszamy z cynamonem , cukrem , bułką tartą .
Pierwsza część ciasta rozwałkowujemy wykładamy w formie , układamy jabłka , następnie przykrywamy drugą częścią ciasta . Wstawiamy do piekarnika pieczemy w 180* około 30 min , potem wykładamy sezam i dopiekamy .


Sezam Składniki

1 szkl sezamu
1 łyżka miodu
1/2 szkl cukru pudru
1/2 masła

Wykonanie
Masło rozpuścić w rądlu dodać resztę składników , wszystko mieszając gotować około 5 minut . Sezam przygotowujemy po włożeniu ciasta do piecyka , wykładamy na ciasto na 15 przed końcem pieczenia i dopiekamy razem z sezamem .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Posty: 66
Od: 10 kwie 2008, o 18:37
Lokalizacja: Augustów

Post »

deszczowa-piosenka pisze:Obrazek

Ciasteczka ,,Orzeszki,,które wypieka mój mąż.Przepisu strzeże zazdrośnie,ale jeśli ktoś będzie zainteresowany,to postaram się wydrzec tą tajemnicę:)

Obrazek
ja smażę dzieciom takie racuszki,są bardzo łatwe-trzeba zrobic bardzo gęste ciasto naleśnikowe,dodac odrobinę octu,i cukru,i przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn.Smażę na rozgrzanym oleju,polewam lukrem cytrynowym i posypuję skórką pomarańczową.Zawsze zostawiam skórki z pomarańczy,i później je smażę,oprócz tego,że mam zapas,to cały dom pięknie pachnie:)
Witaj
bardzo apetyczne te racuszki
proszę powiedz czy po dodaniu zaczynu ma wyrastać
i jakiej konsystencji ma być ciasto ??/
takie jak na placki mączne czy gęstsze,nakładane ręką ??????


ok poprawiłam błędy ,postaram się pisać poprawnie .


Gosiu, pisz proszę uważniej. Poprawiaj posty PRZED wysłaniem. A najlepiej zainstaluj sobie Mozillę, w której wszystkie błędy są podświetlane automatycznie i łatwo je wtedy wyłapać :) Dziękuję. Nalewka
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Pampuchy z jagodami w/g Halinki

Post »

hal1959 pisze:Izo, mam tylko chwilę, to napiszę jak te pączki na parze robię.
Na spacer po Twoim ogrodzie czas zarezerwuję wieczorkiem.
Otóż,nie będę pisać o przepisie na ciasto na pączki,bo każdy zna jakiś, to nie jest ważne, każdy przepis jest dobry.

Ciasto zrób według znanego ci przepisu na ciasto drożdżowe.

Wiadomo, że musi wyrosnąć.
Kleisz pączki dając do środka jagody (wymieszane z cukrem i trochę bułki tartej),
nie czekasz aby pączki wyrosły, jak to się robi gdy je smaży się na tłuszczu,
tylko po ulepieniu ich, można układać je na ...i właśnie na co?
Ja obwiązywałam garnek o większej średnicy (żeby 4 pączki miały lużno, bo szybko powiększają swoje gabaryty pod wpływem pary) pieluszką tetrową w garnku wody na 3/4 , trochę więcej jak pół garnka.
Ułożone pączki przykryć miską podobnej średnicy, nie przykrywką, bo one rosną w górę także, muszą mieć miejsce. Każdą porcję pączków gotuję na nie dużym gazie ok 7,8 min.
Pierwszą porcję sprawdzam ,przełamując go czy jest nie surowy w środku.
Myślę, że te 8 min jest taki akurat.

Jest może przy tym trochę pracy, ale smakuje nieprzeciętnie, mało kto to robi, ale warto,
są pyszne. Nie wiem czy jasno to opisałam, lepiej jest powiedzieć lub pokazać niż opisać.
Jak coś nie jasne to pytaj, dawno nie robiłam, ale myślę, że jak będą jagody i uda mi się namówić męża na uzbieranie jagód ,to na pewno zrobię.
Na jagody musimy spory kawałek pojechać.
Robiłam pączki także z porzeczką czerwoną czy truskawkami,ale jagody górują .
Pozrawiam . Halina.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 178#367178

Edycyjne poprawki - moje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”