Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6532
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Kiedyś w Austrii jadłam takiego "pączka", a właściwie "knedla" na sosie śmietanowym z jednej strony talerza, a makowym na maśle z drugiej. Po wierzchu leciutko posypane cukrem pudrem. Jako deser na gorąco. Wielkie to było, strasznie kaloryczne i bardzo pyszne :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Narobiłyście mi smaka tymi pampuchami :D Trochę musiałam poszukać w przepisach, żeby wiedzieć jak je zrobić, więc może zamieszczę to co znalazłam?

50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
4 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
1.5 szkl. mleka,
6 dkg masła,
szczypta soli.

Przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Przypominam, że drożdże bardzo dobrze wyrastają w połączeniu z miodem, więc można nim zastąpić cukier.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i wykrawać szklanką (albo zrobić wałki i kroić na równe części). Jeśli robimy pampuchy z nadzieniem, to na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł/owoców i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłożyć aby wyrosły. Układamy w garnku do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie się gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką. Gotujemy ok. 6 do 8 min.Podawać gorące z różnymi sosami owocowymi lub przygotować wytrawne, jeśli mają być do sosu mięsnego.

U mnie dziś będą z jagodami :D

Jeśli macie inne przepisy, to proszę wpisywać. Mam nadzieję, że nikt się nie gniewa, że zamieściłam ten przepis :D Nie znalazłam go w innych postach, jeśli się powtarzam to proszę skasować ten wpis.

Pozdrawiam serdecznie, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Renka
50p
50p
Posty: 90
Od: 14 mar 2008, o 20:37
Lokalizacja: Przasnysz

Post »

Drożdżowe rogaliki
- 8 żółtek ,
- 10 szklanek mąki ,
- 2.5 szklanki gęstej śmietany 18%,
- 3 cukry waniliowe,
- 15 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki cukru ,
- 2.5 kostki margaryny,
Drożdże wymieszać ze śmietaną , dodać do reszty składników i wyrobić ,żeby ciasto odchodziło od ręki .Włożyć na ok. pół godziny do lodówki , po wyjęciu wałkować dość cienko , smarować marmoladą , kremem czekoladowym , budyniem , nadziewać owocami , dosłownie czym kto lubi i piec w nagrzanym piekarniku , aż się zarumienią ok 15 min. w temp.180 stopni .
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Gofry z 1kg mąki

Post »

Jest już kilka przepisów na gofry w tym temacie, ale zapodaję nowy, bo różni się od innych. Przepis pochodzi od najlepszego cukiernika w naszej okolicy.

GOFRY Z 1KG MĄKI

1,25 litra wody
5 jaj
14 dkg cukru
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki oleju

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 1 kg mąki (wymieszać). Piec 8 minut. Z 1 kg mąki otrzymujemy ok. 24 gofry.
Obrazek
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Posty: 66
Od: 10 kwie 2008, o 18:37
Lokalizacja: Augustów

Post »

Co robicie ,by wam gofry nie miękły????
Czy z tego przepisu wychodzą chrupkie??
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7700
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Gofry są chrupiące jeśli gofrownica ma dużą moc,np.1300W.Z takiej o małej mocy wychodzą "gotowane".
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Posty: 66
Od: 10 kwie 2008, o 18:37
Lokalizacja: Augustów

Post »

Dzięki Basiu ,nie przyszlo mi do głowy ,
że wina może leżeć po stronie gofrownicy.
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Moje już gotowe, jak dla mnie to ciut za mało pulchne.
Obrazek

Warto pamiętać ,że po wyciągnięciu gofra z gofrownicy trzeba postawić pionowo
(ja stawiam w serwetnik ) do odparowania.Jeśli dobrze odparują to nie miękną. :D
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Posty: 66
Od: 10 kwie 2008, o 18:37
Lokalizacja: Augustów

Post »

Rodzinne RACUCHY
1/2 KG mąki
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3 jajka
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie.
Przygotować rozczyn ,do miseczki pokruszyć drożdże,zasypać cukrem ,zalać 0,5szklanki mleka
i wylać do wgłębienia w mące,odstawić na 10 min.
Po tym czasie, dodać resztę mleka, jajka i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie
(ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki Odstawić na 1 - 1,5 godziny
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem moczoną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło).
Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu .Kształt jest nieforemny ale za to są pyszne,puszyste
Smacznego
Obrazek
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Różki francuskie

Post »

miluck pisze:Warto pamiętać ,że po wyciągnięciu gofra z gofrownicy trzeba postawić pionowo
(ja stawiam w serwetnik ) do odparowania.Jeśli dobrze odparują to nie miękną. :D
Dzięki "miluck", to cenna uwaga. Dla mnie też są trochę za mało pulchne, chyba wypróbuję przepis z drożdżami.
Podaję kolejny przepis, tym razem na różki francuskie:

RÓŻKI FRANCUSKIE

1 szklanka smalcu
1 szklanka śmietany
2 dkg drożdży
mąka i kilka jabłek
cukier puder

Wykonanie: Ze smalcu, śmietany i drożdży robimy ciasto dodając tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta na pierogi ( przepraszam za brak precyzji w dawkach, ale przepis tak mi podała moja Babcia). Do ciasta można dodać szczyptę soli. Wywałkować, pokroić w kwadraty, na każdy kwadracik nakładać kawałek jabłka (jabłka wcześniej obrać i pokrajać w ósemki)...Dwa naprzeciwległe rogi kwadratów sklejać. Piec w piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blasze. Czas pieczenia: około 15 minut (ja nastawiam temp. na 150 st.C). Upieczone różki mocno upudrować cukrem pudrem i gotowe. SMACZNEGO!!!
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Ja do gofrów by były pulchniejsze dodawałam odrobine amoniaku .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Makowiec kolorowy

Ciasto zółte Składnki

8 żółtek
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy

Wykonanie

Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami na puch . Dodać resztę składników , wymieszać wylać do foremki .

Mak Składniki

50 dag maku
4 jajka
20 dag cukru
1 łyżka masła
1 olejek migdałowy
bakalie

Wykonanie

Mak sparzyć i zemleć . Jajka ubić z cukrem , dodać do nich łyżke stopionego masła i reszte składników . Wszystko dokaładnie wymieszać i wylać na ciasto żółte .

Ciasto białe Składniki

8 białek
20 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
10dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Margarynę roztopić i zostawic do ostygniecia . Białka ubić z cukrem , nastepnie dodać mąki z proszkiem i delkikatnie rozmieszać . Wlać roztopioną margarynę , wymieszać i wylać na mak .
Piec w temp. 180* przez 40-50 minut .

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Sezon na papierówki więc podam prosty
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)

Mąkę ,cukier , cukier waniliowy i tłuszcz włożyć do miski i posiekać nożem.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia).Ciasto na blaszce ponakłuwać gęsto widelcem , na to wyłożyć starte lub pokrojone w słupki jabłka ,obsypać cukrem i cynamonem .
Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć jabłka.
Ponacinać ciasto lekko nożem np.w ukośną kratę. :D lub nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze około 200 stopni na złoty kolor.
P.S. Jabłka ścieram na tarce do frytek , po upieczeniu nie są bardzo mocno rozgotowane.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”