Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Kiedyś w Austrii jadłam takiego "pączka", a właściwie "knedla" na sosie śmietanowym z jednej strony talerza, a makowym na maśle z drugiej. Po wierzchu leciutko posypane cukrem pudrem. Jako deser na gorąco. Wielkie to było, strasznie kaloryczne i bardzo pyszne
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Narobiłyście mi smaka tymi pampuchami Trochę musiałam poszukać w przepisach, żeby wiedzieć jak je zrobić, więc może zamieszczę to co znalazłam?
50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
4 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
1.5 szkl. mleka,
6 dkg masła,
szczypta soli.
Przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Przypominam, że drożdże bardzo dobrze wyrastają w połączeniu z miodem, więc można nim zastąpić cukier.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i wykrawać szklanką (albo zrobić wałki i kroić na równe części). Jeśli robimy pampuchy z nadzieniem, to na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł/owoców i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłożyć aby wyrosły. Układamy w garnku do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie się gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką. Gotujemy ok. 6 do 8 min.Podawać gorące z różnymi sosami owocowymi lub przygotować wytrawne, jeśli mają być do sosu mięsnego.
U mnie dziś będą z jagodami
Jeśli macie inne przepisy, to proszę wpisywać. Mam nadzieję, że nikt się nie gniewa, że zamieściłam ten przepis Nie znalazłam go w innych postach, jeśli się powtarzam to proszę skasować ten wpis.
Pozdrawiam serdecznie, Marta
50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
4 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
1.5 szkl. mleka,
6 dkg masła,
szczypta soli.
Przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Przypominam, że drożdże bardzo dobrze wyrastają w połączeniu z miodem, więc można nim zastąpić cukier.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i wykrawać szklanką (albo zrobić wałki i kroić na równe części). Jeśli robimy pampuchy z nadzieniem, to na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł/owoców i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłożyć aby wyrosły. Układamy w garnku do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie się gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką. Gotujemy ok. 6 do 8 min.Podawać gorące z różnymi sosami owocowymi lub przygotować wytrawne, jeśli mają być do sosu mięsnego.
U mnie dziś będą z jagodami
Jeśli macie inne przepisy, to proszę wpisywać. Mam nadzieję, że nikt się nie gniewa, że zamieściłam ten przepis Nie znalazłam go w innych postach, jeśli się powtarzam to proszę skasować ten wpis.
Pozdrawiam serdecznie, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Drożdżowe rogaliki
- 8 żółtek ,
- 10 szklanek mąki ,
- 2.5 szklanki gęstej śmietany 18%,
- 3 cukry waniliowe,
- 15 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki cukru ,
- 2.5 kostki margaryny,
Drożdże wymieszać ze śmietaną , dodać do reszty składników i wyrobić ,żeby ciasto odchodziło od ręki .Włożyć na ok. pół godziny do lodówki , po wyjęciu wałkować dość cienko , smarować marmoladą , kremem czekoladowym , budyniem , nadziewać owocami , dosłownie czym kto lubi i piec w nagrzanym piekarniku , aż się zarumienią ok 15 min. w temp.180 stopni .
- 8 żółtek ,
- 10 szklanek mąki ,
- 2.5 szklanki gęstej śmietany 18%,
- 3 cukry waniliowe,
- 15 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki cukru ,
- 2.5 kostki margaryny,
Drożdże wymieszać ze śmietaną , dodać do reszty składników i wyrobić ,żeby ciasto odchodziło od ręki .Włożyć na ok. pół godziny do lodówki , po wyjęciu wałkować dość cienko , smarować marmoladą , kremem czekoladowym , budyniem , nadziewać owocami , dosłownie czym kto lubi i piec w nagrzanym piekarniku , aż się zarumienią ok 15 min. w temp.180 stopni .
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Gofry z 1kg mąki
Jest już kilka przepisów na gofry w tym temacie, ale zapodaję nowy, bo różni się od innych. Przepis pochodzi od najlepszego cukiernika w naszej okolicy.
GOFRY Z 1KG MĄKI
1,25 litra wody
5 jaj
14 dkg cukru
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 1 kg mąki (wymieszać). Piec 8 minut. Z 1 kg mąki otrzymujemy ok. 24 gofry.
GOFRY Z 1KG MĄKI
1,25 litra wody
5 jaj
14 dkg cukru
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 1 kg mąki (wymieszać). Piec 8 minut. Z 1 kg mąki otrzymujemy ok. 24 gofry.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Rodzinne RACUCHY
1/2 KG mąki
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3 jajka
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie.
Przygotować rozczyn ,do miseczki pokruszyć drożdże,zasypać cukrem ,zalać 0,5szklanki mleka
i wylać do wgłębienia w mące,odstawić na 10 min.
Po tym czasie, dodać resztę mleka, jajka i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie
(ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki Odstawić na 1 - 1,5 godziny
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem moczoną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło).
Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu .Kształt jest nieforemny ale za to są pyszne,puszyste
Smacznego
1/2 KG mąki
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3 jajka
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie.
Przygotować rozczyn ,do miseczki pokruszyć drożdże,zasypać cukrem ,zalać 0,5szklanki mleka
i wylać do wgłębienia w mące,odstawić na 10 min.
Po tym czasie, dodać resztę mleka, jajka i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie
(ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki Odstawić na 1 - 1,5 godziny
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem moczoną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło).
Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu .Kształt jest nieforemny ale za to są pyszne,puszyste
Smacznego
Pozdrawiam GOSIA
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Różki francuskie
Dzięki "miluck", to cenna uwaga. Dla mnie też są trochę za mało pulchne, chyba wypróbuję przepis z drożdżami.miluck pisze:Warto pamiętać ,że po wyciągnięciu gofra z gofrownicy trzeba postawić pionowo
(ja stawiam w serwetnik ) do odparowania.Jeśli dobrze odparują to nie miękną.
Podaję kolejny przepis, tym razem na różki francuskie:
RÓŻKI FRANCUSKIE
1 szklanka smalcu
1 szklanka śmietany
2 dkg drożdży
mąka i kilka jabłek
cukier puder
Wykonanie: Ze smalcu, śmietany i drożdży robimy ciasto dodając tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta na pierogi ( przepraszam za brak precyzji w dawkach, ale przepis tak mi podała moja Babcia). Do ciasta można dodać szczyptę soli. Wywałkować, pokroić w kwadraty, na każdy kwadracik nakładać kawałek jabłka (jabłka wcześniej obrać i pokrajać w ósemki)...Dwa naprzeciwległe rogi kwadratów sklejać. Piec w piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blasze. Czas pieczenia: około 15 minut (ja nastawiam temp. na 150 st.C). Upieczone różki mocno upudrować cukrem pudrem i gotowe. SMACZNEGO!!!
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Ja do gofrów by były pulchniejsze dodawałam odrobine amoniaku .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Makowiec kolorowy
Ciasto zółte Składnki
8 żółtek
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
Wykonanie
Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami na puch . Dodać resztę składników , wymieszać wylać do foremki .
Mak Składniki
50 dag maku
4 jajka
20 dag cukru
1 łyżka masła
1 olejek migdałowy
bakalie
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć . Jajka ubić z cukrem , dodać do nich łyżke stopionego masła i reszte składników . Wszystko dokaładnie wymieszać i wylać na ciasto żółte .
Ciasto białe Składniki
8 białek
20 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
10dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Margarynę roztopić i zostawic do ostygniecia . Białka ubić z cukrem , nastepnie dodać mąki z proszkiem i delkikatnie rozmieszać . Wlać roztopioną margarynę , wymieszać i wylać na mak .
Piec w temp. 180* przez 40-50 minut .
Ciasto zółte Składnki
8 żółtek
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
Wykonanie
Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami na puch . Dodać resztę składników , wymieszać wylać do foremki .
Mak Składniki
50 dag maku
4 jajka
20 dag cukru
1 łyżka masła
1 olejek migdałowy
bakalie
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć . Jajka ubić z cukrem , dodać do nich łyżke stopionego masła i reszte składników . Wszystko dokaładnie wymieszać i wylać na ciasto żółte .
Ciasto białe Składniki
8 białek
20 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
10dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Margarynę roztopić i zostawic do ostygniecia . Białka ubić z cukrem , nastepnie dodać mąki z proszkiem i delkikatnie rozmieszać . Wlać roztopioną margarynę , wymieszać i wylać na mak .
Piec w temp. 180* przez 40-50 minut .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Sezon na papierówki więc podam prosty
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)
Mąkę ,cukier , cukier waniliowy i tłuszcz włożyć do miski i posiekać nożem.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia).Ciasto na blaszce ponakłuwać gęsto widelcem , na to wyłożyć starte lub pokrojone w słupki jabłka ,obsypać cukrem i cynamonem .
Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć jabłka.
Ponacinać ciasto lekko nożem np.w ukośną kratę. lub nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze około 200 stopni na złoty kolor.
P.S. Jabłka ścieram na tarce do frytek , po upieczeniu nie są bardzo mocno rozgotowane.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)
Mąkę ,cukier , cukier waniliowy i tłuszcz włożyć do miski i posiekać nożem.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia).Ciasto na blaszce ponakłuwać gęsto widelcem , na to wyłożyć starte lub pokrojone w słupki jabłka ,obsypać cukrem i cynamonem .
Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć jabłka.
Ponacinać ciasto lekko nożem np.w ukośną kratę. lub nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze około 200 stopni na złoty kolor.
P.S. Jabłka ścieram na tarce do frytek , po upieczeniu nie są bardzo mocno rozgotowane.