Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Biszkopt ten robię od lat i wychodzi mi zawsze .
Jest to porcja na dużą blachę i do podzielenia . Jeżeli chce maly biszkopt piekę z połowy skłądników ,a jeśli potrzebuję kakaowego biszkopta daję o pół szklanki mniej mąki .
Składniki
8 jaj
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno , dodawać cukier po łyżce i dalej ubijać . Dodać zółtka ( ja daje po dwa) i delikatnie , lecz jak najszybciej połączyć ze sobą wszystko . Nastepnie daje przesianą mąke i proszek delikatnie wszystko łączę łyżką .
Wykładamy na wysmarowaną blaszke i posypaną bułką tartą .
Pieczemy około40 - 50 min w 170-180*C .
Pod koniec pieczenia sprawdzam ciasto . Powinno odchodzić od brzegów . Ciasto nie powinno byc zbyt spieczone na wierzchu , bo będzie bardzo suche .
Jest to porcja na dużą blachę i do podzielenia . Jeżeli chce maly biszkopt piekę z połowy skłądników ,a jeśli potrzebuję kakaowego biszkopta daję o pół szklanki mniej mąki .
Składniki
8 jaj
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno , dodawać cukier po łyżce i dalej ubijać . Dodać zółtka ( ja daje po dwa) i delikatnie , lecz jak najszybciej połączyć ze sobą wszystko . Nastepnie daje przesianą mąke i proszek delikatnie wszystko łączę łyżką .
Wykładamy na wysmarowaną blaszke i posypaną bułką tartą .
Pieczemy około40 - 50 min w 170-180*C .
Pod koniec pieczenia sprawdzam ciasto . Powinno odchodzić od brzegów . Ciasto nie powinno byc zbyt spieczone na wierzchu , bo będzie bardzo suche .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Pierzynka
Na dwa dni przed perzełożeniem należ ubić duży kakaowy biszkopt.
W dzień przekładania ściąć jego wierzch , wydrążyć środek , tak aby pozostał spód i boki ciasta .
Masa 1
Składniki
puszka mleka skondensowanego
2 jasne galaretki
część okruchów z biszkopta
Wykonanie
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody.
Mleko (prosto z lodówki) ubić mikserem . Gdy powstanie piana dodajemy okruchy z biszkopta , które pozostały po wydrążeniu ciasta . Delikatnie wszystko łączymy mikserem i na końcu wlewamy tężejącą galaretke , po wymieszaniu wypelniamy masą ciasto .
Masa 2
Skladniki
Śmietana w proszku "śnieżka"
1 czerwona galaretka
1/2 szkl mleka
Wykonanie
Śnieżkę ubić z mlekiem dodac tezejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szkl wody).
Masę delikatnie rozprowadzamy na pierwszej i posypujemy posypka lub okruszkami biszkopta.
Na dwa dni przed perzełożeniem należ ubić duży kakaowy biszkopt.
W dzień przekładania ściąć jego wierzch , wydrążyć środek , tak aby pozostał spód i boki ciasta .
Masa 1
Składniki
puszka mleka skondensowanego
2 jasne galaretki
część okruchów z biszkopta
Wykonanie
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody.
Mleko (prosto z lodówki) ubić mikserem . Gdy powstanie piana dodajemy okruchy z biszkopta , które pozostały po wydrążeniu ciasta . Delikatnie wszystko łączymy mikserem i na końcu wlewamy tężejącą galaretke , po wymieszaniu wypelniamy masą ciasto .
Masa 2
Skladniki
Śmietana w proszku "śnieżka"
1 czerwona galaretka
1/2 szkl mleka
Wykonanie
Śnieżkę ubić z mlekiem dodac tezejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szkl wody).
Masę delikatnie rozprowadzamy na pierwszej i posypujemy posypka lub okruszkami biszkopta.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1498
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Cycki murzynki
Ciasto:
1 szkl. maku
1 szkl. wiórek koksowych
8 bialek ubitych z 18 łyżkami cukru ( może być troszkę mniej – cukru )
proszek do pieczenia - szczypta
Przygotowanie:
Do ubitych z cukrem białek ( ja je miksuję ) dodajemy wiórki i mak oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy na to masę. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Gdy już ciasto lekko się zarumieni, zmniejszamy gaz na b. mały i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
8 żółtek
¾ szkl. cukru
1 ½ masła lub margaryny
budyń waniliowy
2 łyżki mąki
Gotujemy budyń z 2 łyżkami mąki. Gdy już jest gotowy, odstawiamy do ostudzenia.. Żółtka ucieramy z ¾ szkl. cukru, po czym dodajemy 1 ½ kostki masła (lub margaryny-jak kto woli). Gdy budyń ostygnie, dodajemy go – „ po łyżce” do utartych żółtek, miksujemy powoli.
Krem kładziemy na wystudzonym cieście.
Polewa czekoladowa:
łyżka wody, ½ margaryny, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao
Gotujemy, mieszając – na małym ogniu aż do rozpuszczenia
Na powierzchni kremu układamy obok siebie umoczone w polewie czekoladowej biszkopty, a z kolei na każdym z nich po rodzynce ;)
Gotowe ;)))
Dodam, że ciasto (o ile można nazwać ciastem ;)) bardzo smaczne, słodkie, niestety kaloryczne (ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić ) najlepiej smakuje z kawką
Tak wygląda moje ( świeżo zrobione ) :
Ciasto:
1 szkl. maku
1 szkl. wiórek koksowych
8 bialek ubitych z 18 łyżkami cukru ( może być troszkę mniej – cukru )
proszek do pieczenia - szczypta
Przygotowanie:
Do ubitych z cukrem białek ( ja je miksuję ) dodajemy wiórki i mak oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy na to masę. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Gdy już ciasto lekko się zarumieni, zmniejszamy gaz na b. mały i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
8 żółtek
¾ szkl. cukru
1 ½ masła lub margaryny
budyń waniliowy
2 łyżki mąki
Gotujemy budyń z 2 łyżkami mąki. Gdy już jest gotowy, odstawiamy do ostudzenia.. Żółtka ucieramy z ¾ szkl. cukru, po czym dodajemy 1 ½ kostki masła (lub margaryny-jak kto woli). Gdy budyń ostygnie, dodajemy go – „ po łyżce” do utartych żółtek, miksujemy powoli.
Krem kładziemy na wystudzonym cieście.
Polewa czekoladowa:
łyżka wody, ½ margaryny, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao
Gotujemy, mieszając – na małym ogniu aż do rozpuszczenia
Na powierzchni kremu układamy obok siebie umoczone w polewie czekoladowej biszkopty, a z kolei na każdym z nich po rodzynce ;)
Gotowe ;)))
Dodam, że ciasto (o ile można nazwać ciastem ;)) bardzo smaczne, słodkie, niestety kaloryczne (ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić ) najlepiej smakuje z kawką
Tak wygląda moje ( świeżo zrobione ) :
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Uśmiech teściowej
Ciasto
składniki
2 szkl mąki
2 całe jajka
2/3 margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 paczki okrągłych biszkoptów , dżem , owoce , galaretka.
Wykonanie
W wysmarowanej formie do pieczenia układać biszopty posmarowane dżemem i sklejone do siebie sopdami .
Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jajku i szklance mąki (wymieszanej z soda i kakao ) na przemian . Do masy dodać dżem i mleko (o temp . pokojowej) wymieszać . Ciastem zalać biszkopy i upiec .
Masa budyniowa
Składniki
1/2 l mleka
budyń waniliowy
masło
cukier do smaku
Wykonanie
Ugotować budyń jak w przepisie . Utrzeć masło dodać cukier puder i ostudzony budzyń dalej ucierać - do połaczenia składników.
Przełożenie placka
Ciasto - masa - kawałki owoców - galaretka .
Ciasto
składniki
2 szkl mąki
2 całe jajka
2/3 margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 paczki okrągłych biszkoptów , dżem , owoce , galaretka.
Wykonanie
W wysmarowanej formie do pieczenia układać biszopty posmarowane dżemem i sklejone do siebie sopdami .
Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jajku i szklance mąki (wymieszanej z soda i kakao ) na przemian . Do masy dodać dżem i mleko (o temp . pokojowej) wymieszać . Ciastem zalać biszkopy i upiec .
Masa budyniowa
Składniki
1/2 l mleka
budyń waniliowy
masło
cukier do smaku
Wykonanie
Ugotować budyń jak w przepisie . Utrzeć masło dodać cukier puder i ostudzony budzyń dalej ucierać - do połaczenia składników.
Przełożenie placka
Ciasto - masa - kawałki owoców - galaretka .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Pokazał się już rabarbar polecam więc przepis na ciasto z rabarbarem.
Ciasto:
25 dkg mąki
12,5dkg masła
8 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
małe opakowanie proszku do pieczenia (około półtorej łyżeczki)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść . Masło powinno być miękkie to łatwiej się zagniecie. W razie gdy ciasto jest za sypkie można dodać łyżkę śmietany.
Ciasto rozgnieść na blachę palcami lub rozwałkować na papierze do pieczenia.(Blacha 20x40 cm).
Na ciasto układamy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (około 60 dkg).
Zalewamy to polewą wykonaną z :
3 żółtek ,
12 dkg cukru
1 cukier waniliowy
250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 budyń śmietankowy bez cukru.
Wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury około 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Ubijamy pianę z trzech białek z 3 łyżkami cukru .Rozprowadzamy na podpieczonym cieście i zapiekamy jeszcze około 10 minut (aż się ładnie zarumieni).
Smacznego
Ciasto:
25 dkg mąki
12,5dkg masła
8 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
małe opakowanie proszku do pieczenia (około półtorej łyżeczki)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść . Masło powinno być miękkie to łatwiej się zagniecie. W razie gdy ciasto jest za sypkie można dodać łyżkę śmietany.
Ciasto rozgnieść na blachę palcami lub rozwałkować na papierze do pieczenia.(Blacha 20x40 cm).
Na ciasto układamy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (około 60 dkg).
Zalewamy to polewą wykonaną z :
3 żółtek ,
12 dkg cukru
1 cukier waniliowy
250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 budyń śmietankowy bez cukru.
Wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury około 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Ubijamy pianę z trzech białek z 3 łyżkami cukru .Rozprowadzamy na podpieczonym cieście i zapiekamy jeszcze około 10 minut (aż się ładnie zarumieni).
Smacznego
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Miluck - proszę napisz , budyń w proszku czy ugotowany z mlekiem .
Ciasto ładnie wygląda i oczywiście na bardzo smaczne .
Ciasto ładnie wygląda i oczywiście na bardzo smaczne .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 500p
- Posty: 563
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
A u mnie święta Bożego Narodzenia. Pachnie piernikiem, wszycy jedzą ryby...
SKŁADNIKI
200g cukru,
200g miodu (ja uzywam wielokwiatowego, ew. lipowego),
500g mąki poznańskiej,
50g masła, nie margaryny,
15 proszku do pieczenia (standardowa saszetka),
Przyprawa do piernika,
1 jajko.
PRZYGOOWANIE
Na patelni rozpuścic masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Byle cukier sie rozpuścił. Ostudzić, tak by po zetknięciu ze skórą się nie poparzyć, ale nie pozwolić na zbyt duży spadek temperatury, bo masa będzie za gęsta. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masę (dokładnie wyskrobać z patelni drewnianą łyżką) i jajko. Zagniatać rękami, do uzyskania jednolitej konsystencji, czasem w białymi pojedynczymi kropkami. Można dodac jeszcze trochę mąki. Włozyć ciasto na kilka minut do lodówki, po czym rozwałkować i wycinac wzorki. Do piekarnika na 2-6 minut, 180 st C, bez termoobiegu.
Ja przeważnie wycinam gwiazki, więc wiem, gdy na rogach pojawią się jak najmniejsze oznaki dobrego podpieczenia od razu wyciągam. Nic nie stanie się, gdy sprawdza się ciastka, uchylając piekarnik. Rozwałkować na 1-3 mm grubości. Osiem do dziewięciu tac włożyłem na pewno. Ufff. Pracowity wieczór.
Rozwałkowane:
Nie dopieczone:
Ścinki:
Dopiero po wyjęciu:
Trzy z pięciu spalonych ciastek. To niezły wynik dla osiemdziesięciu radości. Są gorzkie i nie nadają się do jedzenia.
Prezencik dla siostry. Z chłopakiem sobie zje. Będzie kłutnia, bo jedna połowa większa...
Gwiazdka uśmiechająca się do wszystkich korzystających z przepisu...
SKŁADNIKI
200g cukru,
200g miodu (ja uzywam wielokwiatowego, ew. lipowego),
500g mąki poznańskiej,
50g masła, nie margaryny,
15 proszku do pieczenia (standardowa saszetka),
Przyprawa do piernika,
1 jajko.
PRZYGOOWANIE
Na patelni rozpuścic masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Byle cukier sie rozpuścił. Ostudzić, tak by po zetknięciu ze skórą się nie poparzyć, ale nie pozwolić na zbyt duży spadek temperatury, bo masa będzie za gęsta. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masę (dokładnie wyskrobać z patelni drewnianą łyżką) i jajko. Zagniatać rękami, do uzyskania jednolitej konsystencji, czasem w białymi pojedynczymi kropkami. Można dodac jeszcze trochę mąki. Włozyć ciasto na kilka minut do lodówki, po czym rozwałkować i wycinac wzorki. Do piekarnika na 2-6 minut, 180 st C, bez termoobiegu.
Ja przeważnie wycinam gwiazki, więc wiem, gdy na rogach pojawią się jak najmniejsze oznaki dobrego podpieczenia od razu wyciągam. Nic nie stanie się, gdy sprawdza się ciastka, uchylając piekarnik. Rozwałkować na 1-3 mm grubości. Osiem do dziewięciu tac włożyłem na pewno. Ufff. Pracowity wieczór.
Rozwałkowane:
Nie dopieczone:
Ścinki:
Dopiero po wyjęciu:
Trzy z pięciu spalonych ciastek. To niezły wynik dla osiemdziesięciu radości. Są gorzkie i nie nadają się do jedzenia.
Prezencik dla siostry. Z chłopakiem sobie zje. Będzie kłutnia, bo jedna połowa większa...
Gwiazdka uśmiechająca się do wszystkich korzystających z przepisu...
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Zrobiłam dzisiaj najszybsze ciasto jakie znam i które zawsze wychodzi.
Oto przepis:
Szybki placek z owocami
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju ,
kropla aromatu .
50 dkg śliwek lub kwaśnych jabłek (pokrojone w grube plastry)lub
owoce z kompotu np. wiśnie(wydrylowane)
(chociaż ze śliwkami jest najlepsze).
Dzisiaj wersja z wiśniami z kompotu.
Sposób wykonania"
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .(można dodać łyżkę wody).
Blachę taką jak do ciasta z rabarbarem(20x40cm) , wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto cienką warstwą (około 1 cm) i układamy owoce.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 230 -250 stopni C.
Smacznego
Jagoda :P
Oto przepis:
Szybki placek z owocami
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju ,
kropla aromatu .
50 dkg śliwek lub kwaśnych jabłek (pokrojone w grube plastry)lub
owoce z kompotu np. wiśnie(wydrylowane)
(chociaż ze śliwkami jest najlepsze).
Dzisiaj wersja z wiśniami z kompotu.
Sposób wykonania"
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .(można dodać łyżkę wody).
Blachę taką jak do ciasta z rabarbarem(20x40cm) , wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto cienką warstwą (około 1 cm) i układamy owoce.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 230 -250 stopni C.
Smacznego
Jagoda :P
Właśnie pałaszujemy dopiero co upieczone ciasto z rabarbarem Odkąd mam ten prosty przepis nie robię z owocami innego ciasta.Chociaż te podane przez Miluck tez są w kolejce do wypróbowania.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2/3 do 1 szklanki oleju
Im mniej oleju ciasto jest bardziej piaskowe.
Włączyć piekarnik.
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Po trochu wlewać olej.Wszystko robię ręcznym robotem. Nie zajmuje to nawet 10 minut.Wyłozyć do blacy,a na wierzch rabarbar lub inne owoce.Mozna owoce wymieszać z ciastem przed wyłozeniem na blachę.
Upiec w temperaturze 170-180 stopni.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2/3 do 1 szklanki oleju
Im mniej oleju ciasto jest bardziej piaskowe.
Włączyć piekarnik.
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Po trochu wlewać olej.Wszystko robię ręcznym robotem. Nie zajmuje to nawet 10 minut.Wyłozyć do blacy,a na wierzch rabarbar lub inne owoce.Mozna owoce wymieszać z ciastem przed wyłozeniem na blachę.
Upiec w temperaturze 170-180 stopni.
Cieszę się,że smakuje. W tym przepisie oprócz prostoty wykonania jest jeszcze dobre to, że właściwie wszystkie potrzebne składniki są zawsze w domu.
Może ktoś jest zainteresowny zebraniem przepisów w jednym miejscu w komputerze.
Ja od pewnego czasu korzystam z darmowego programu, który można ściągnąć ze strony :
http://www.outcook.pl/
Jest bardzo prosty w obsłudze.Trochę mylące jest to,że domaga się wpisywania każdego składnika,ale wystarczy wpisać sobie tylko jedną pozycję,bo i tak przy wyświetleniu przepisu widać wszystkie potrzebne składniki.
Może ktoś jest zainteresowny zebraniem przepisów w jednym miejscu w komputerze.
Ja od pewnego czasu korzystam z darmowego programu, który można ściągnąć ze strony :
http://www.outcook.pl/
Jest bardzo prosty w obsłudze.Trochę mylące jest to,że domaga się wpisywania każdego składnika,ale wystarczy wpisać sobie tylko jedną pozycję,bo i tak przy wyświetleniu przepisu widać wszystkie potrzebne składniki.