Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Szarlotka z przepisu Cioci Ireny
Wygląda tak :P
Przepis na nią
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wylewamy masę do formy.
2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha
Serdecznie polecam i życzę smacznego :P
Ciocia dała mi ten przepis gdyż niezbyt przepadam za ciastem kruchym
Przepis na nią
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wylewamy masę do formy.
2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha
Serdecznie polecam i życzę smacznego :P
Ciocia dała mi ten przepis gdyż niezbyt przepadam za ciastem kruchym
Polecam taki sernik:
1 kg twarogu (preferuję Mazurski półtłusty lub tłusty, bo rzadko bywa kwaśny)
4 ziemniaki średniej wielkości
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 kostki Palmy lub innej margaryny
7 jajek
3 łyżki stołowe kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. uważam, że należy je nieco posolić, zdjąć skórkę.
Ziemniaki, twaróg zmielić 2 razy. Jajka i cukier ubić na kogel mogel. Dodać zmielony twaróg, ziemniaki oraz roztopioną, schłodzona Palmę, kaszę i proszek do pieczenia.
Utrzeć ( lub ubić ) na jednolitą masę, na końcu dodać rodzynki namoczone w gorącej wodzie. wlać do blachy wytłuszczonej i obsypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni (góra złocista, brzegi zawsze nieco brązowieją, patyczek suchy).
Wyjąć z pieca, brzegi oddzielić od blachy nożem. Potrafi mocno opaść.
Uwaga z lukrowaniem, i tak jest dość słodki.
smacznego
1 kg twarogu (preferuję Mazurski półtłusty lub tłusty, bo rzadko bywa kwaśny)
4 ziemniaki średniej wielkości
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 kostki Palmy lub innej margaryny
7 jajek
3 łyżki stołowe kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. uważam, że należy je nieco posolić, zdjąć skórkę.
Ziemniaki, twaróg zmielić 2 razy. Jajka i cukier ubić na kogel mogel. Dodać zmielony twaróg, ziemniaki oraz roztopioną, schłodzona Palmę, kaszę i proszek do pieczenia.
Utrzeć ( lub ubić ) na jednolitą masę, na końcu dodać rodzynki namoczone w gorącej wodzie. wlać do blachy wytłuszczonej i obsypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni (góra złocista, brzegi zawsze nieco brązowieją, patyczek suchy).
Wyjąć z pieca, brzegi oddzielić od blachy nożem. Potrafi mocno opaść.
Uwaga z lukrowaniem, i tak jest dość słodki.
smacznego
Wiesiek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Mufinki z jogurtem
Składniki
SUCHE:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru (pół na pół biały i trzcinowy),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opak. cukru wanilinowego,
- duża szczypta soli.
MOKRE:
- 1 opak. jogurtu naturalnego(ok. szklanki),
- woda gazowana (szczególnie jeśli używamy gęstego jogurtu "greckiego),
- 1/2 kostki miękkiej (!) margaryny albo masła pokrojone w plasterki,
- 2 roztrzepane jaja.
DODATKI do wyboru:
- siekana czekolada gorzka (kawałki wielkości rodzynek),
- suszone żurawiny, rodzynki, pokrojone suszone morele,
- niezbyt drobno siekane orzechy albo migdały,
- dwie łyżki kakao albo kawy rozpuszczalnej
- surowy banan w plasterkach, surowe jabłko krojone w kostkę,
- dowolne inne dodatki, ale nie więcej, niż dwa na raz.
Metoda:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Przygotować formę, albo foremki na mufinki.
Przygotować dodatki. Jeśli bakalie, to posypać je w miseczce mąką (łyżka), jeśli proszek, to dosypać go do reszty suchych składników. Na tę ilość ciastek potrzebne są dwie garstki bakalii, albo dwie łyżki proszku. Owoców - ilość dowolna, jeśli przygotujemy za dużo, to można je zużyć do sałatki, albo po prostu zjeść
Zmieszać w misce składniki suche.
W innej misce roztrzepać składniki mokre.
Połączyć łyżką "mokre" z "suchym" tak, żeby pozostały widoczne niewielkie grudki tłuszczu. Dodać dodatek lub dodatki, wmieszać.
Nakładać ciasto do foremek pomagając sobie dwiema łyżkami (jak kluski kładzione), każda foremka ma być napełniona do 3/4 wysokości.
Piec 15-25 minut (zależy od piekarnika, czy z obiegiem, czy bez), aż ciasto urośnie i się ładnie zrumieni. Mufinki mają mieć kształt korka od szampana albo grzybka
Jeść ciepłe i chrupiące, albo cierpliwie odczekać, aż ostygną. Wychodzi 12 sporych ciasteczek - bułeczek, albo 18 ciut niższych.
Pyszne na śniadanie do kawy, herbaty, albo mleka, można rwać i smarować konfiturami, nutellą, masłem, miodem itd.
Składniki
SUCHE:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru (pół na pół biały i trzcinowy),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opak. cukru wanilinowego,
- duża szczypta soli.
MOKRE:
- 1 opak. jogurtu naturalnego(ok. szklanki),
- woda gazowana (szczególnie jeśli używamy gęstego jogurtu "greckiego),
- 1/2 kostki miękkiej (!) margaryny albo masła pokrojone w plasterki,
- 2 roztrzepane jaja.
DODATKI do wyboru:
- siekana czekolada gorzka (kawałki wielkości rodzynek),
- suszone żurawiny, rodzynki, pokrojone suszone morele,
- niezbyt drobno siekane orzechy albo migdały,
- dwie łyżki kakao albo kawy rozpuszczalnej
- surowy banan w plasterkach, surowe jabłko krojone w kostkę,
- dowolne inne dodatki, ale nie więcej, niż dwa na raz.
Metoda:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Przygotować formę, albo foremki na mufinki.
Przygotować dodatki. Jeśli bakalie, to posypać je w miseczce mąką (łyżka), jeśli proszek, to dosypać go do reszty suchych składników. Na tę ilość ciastek potrzebne są dwie garstki bakalii, albo dwie łyżki proszku. Owoców - ilość dowolna, jeśli przygotujemy za dużo, to można je zużyć do sałatki, albo po prostu zjeść
Zmieszać w misce składniki suche.
W innej misce roztrzepać składniki mokre.
Połączyć łyżką "mokre" z "suchym" tak, żeby pozostały widoczne niewielkie grudki tłuszczu. Dodać dodatek lub dodatki, wmieszać.
Nakładać ciasto do foremek pomagając sobie dwiema łyżkami (jak kluski kładzione), każda foremka ma być napełniona do 3/4 wysokości.
Piec 15-25 minut (zależy od piekarnika, czy z obiegiem, czy bez), aż ciasto urośnie i się ładnie zrumieni. Mufinki mają mieć kształt korka od szampana albo grzybka
Jeść ciepłe i chrupiące, albo cierpliwie odczekać, aż ostygną. Wychodzi 12 sporych ciasteczek - bułeczek, albo 18 ciut niższych.
Pyszne na śniadanie do kawy, herbaty, albo mleka, można rwać i smarować konfiturami, nutellą, masłem, miodem itd.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Ciacho z budyniem czekoladowym
Ciasto
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
2 jaja
Ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę
3 budynie czekoladowe ugotować używając 1 litr mleka, gorące wylać na ciasto.
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
Roztopić to razem i lekko przestudzić. Następnie dodać do tego
2 jajka i 20 dag wiórek kokosowych.
Wymieszać, nałożyć kupkami na ciasto i rozsmarować łyżeczką.
Piec około 50 minut w temp. 180*C.
tym razem zrobiłam z budyniu śmietankowego :P
Smacznego :P
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
2 jaja
Ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę
3 budynie czekoladowe ugotować używając 1 litr mleka, gorące wylać na ciasto.
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
Roztopić to razem i lekko przestudzić. Następnie dodać do tego
2 jajka i 20 dag wiórek kokosowych.
Wymieszać, nałożyć kupkami na ciasto i rozsmarować łyżeczką.
Piec około 50 minut w temp. 180*C.
tym razem zrobiłam z budyniu śmietankowego :P
Smacznego :P
Z uwagi na to, że trwa jeszcze karnawał - zapraszam na faworki
Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate" rozpływające się w buzi :P No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!
Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate" rozpływające się w buzi :P No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Ja też sie nimi objadałam niedawno , u mnie są częstym gościem na stole , wszyscy je uwielbiają.nemo56 pisze:Ostatnio opychałem się ciastkami, które upiekła moja M.
Wyobraźcie sobie, że głównym składnikiem były zmielone skwarki.
P Y C H A
Mam na nie taki przepis jest on u mnie w domu od pokoleń
Ciastka skwarkowe
Składniki
30 dag skwarków mielonych
15 dag cukru kryształu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
mąki ile zabierze ciasto
Wykonanie
Składniki zagnieść i odstawić na 2 godziny do lodówki . Wyciskać przez maszynkę lub rozwałkować i wykrawać foremkami .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Fantastyczny placuszek , smakuje lepiej niż się nazywa
Poezja smaku
Upiec cienki biszkopt . Duża paczka herbatników .
Krem
Składniki
1 masło
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag bakali
2 łyżki żelatyny
Mleko z puszki zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu , przestudzić ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej ).
Maslo ( o temperaturze pokojowej )utrzeć dodać mleko , balakie . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzoną dodać do masy . Wszystko dokładnie wymieszać .
Przełożenie ciasta
Masę wyłożyc na biszkopt , herbatniki nasączone ulubionym alkoholem ułożyć na masie . Wierzch polać polewą czekoladową .
Smacznego ;:26
Poezja smaku
Upiec cienki biszkopt . Duża paczka herbatników .
Krem
Składniki
1 masło
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag bakali
2 łyżki żelatyny
Mleko z puszki zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu , przestudzić ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej ).
Maslo ( o temperaturze pokojowej )utrzeć dodać mleko , balakie . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzoną dodać do masy . Wszystko dokładnie wymieszać .
Przełożenie ciasta
Masę wyłożyc na biszkopt , herbatniki nasączone ulubionym alkoholem ułożyć na masie . Wierzch polać polewą czekoladową .
Smacznego ;:26
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1293
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
A ja zapraszam na wafle zwijane
1,5 kostki masła, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl. mleka w płynie, 1 cukier waniliowy, 2 galaretki, 3 łyżki żelatyny oraz 3 szkl. mleka w proszku, 1 paczka wafli suchych.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i przelewamy na płaskie naczynie. Gdy galaretka stężeje będziemy ją kroić na długie paski.
Wafle namoczyć w następujący sposób: cztery czyste ściereczki namoczyć w wodzie i wycisnąć, każdy wafel wkładamy w ściereczki i pozostawiamy na taki czas aż będą miękkie by łatwo można je zwijać.
Zaraz po włożeniu wafi między ściereczki gotujemy masło, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w płynie i żelatynę. Po zagotowaniu studzimy i gdy masa będzie chłodna dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy na kilka minut i gdy zacznie gęstnieć smarujemy wafle kładziemy cienkie paski galaretki i szybciutko zwijamy. Każdą roladkę zawijamy w szary papier i na godzinkę do lodówki.
UWAGA gdy masa nam się za szybko zetnie możemy ją wstawić do drugiego naczynia z ciepłą wodą i pomieszać. Znów odczekać aż zacznie gęstnieć i ponownie smarować wafle
Życzę smacznego.
1,5 kostki masła, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl. mleka w płynie, 1 cukier waniliowy, 2 galaretki, 3 łyżki żelatyny oraz 3 szkl. mleka w proszku, 1 paczka wafli suchych.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i przelewamy na płaskie naczynie. Gdy galaretka stężeje będziemy ją kroić na długie paski.
Wafle namoczyć w następujący sposób: cztery czyste ściereczki namoczyć w wodzie i wycisnąć, każdy wafel wkładamy w ściereczki i pozostawiamy na taki czas aż będą miękkie by łatwo można je zwijać.
Zaraz po włożeniu wafi między ściereczki gotujemy masło, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w płynie i żelatynę. Po zagotowaniu studzimy i gdy masa będzie chłodna dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy na kilka minut i gdy zacznie gęstnieć smarujemy wafle kładziemy cienkie paski galaretki i szybciutko zwijamy. Każdą roladkę zawijamy w szary papier i na godzinkę do lodówki.
UWAGA gdy masa nam się za szybko zetnie możemy ją wstawić do drugiego naczynia z ciepłą wodą i pomieszać. Znów odczekać aż zacznie gęstnieć i ponownie smarować wafle
Życzę smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Delicje serowe
Ciasto
Składniki
1/2 kg maki
margaryna
1 szkl cukru pudru
1 jajko 3 żółtka
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie
Zadnieść ciasto jak na kruche . Podzielić na 4 części i schować do lodówki na godzinkę . Upiec 4 cienkie palcki .
Masa jabłkowa
Składniki
1 kg jabłek
cukru do smaku
galaretka cytrynowa
Wykonanie
Jabłka obrać , zterzeć na tarce i dodać cukier , usmażyć . Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wykładamy przestudzone .
Mas serowa
Składniki
1/2 kg sera białego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
budyń śmietankowy
1/2 szkl mleka
aromat cytrynowy
Wykonanie
Ser mielimy dwa razy , podczas drugiego mielenia ser milelimy razem z margaryną . Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy by się rozpuścił . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy ser , ubitą pianę z białek , aromat i wszystko gotujem na wolnym ogniu około 5 minut . Nastepnie dodajemy mleko z budyniem i ciagle mieszajac gotujemy aż zgestnieje . Wykładamy gorącą masę .
Przełożenie placka
Placek - masa serowa - placek -masa jabłkowa - placek - masa serowa - placek - polewa
Ciasto
Składniki
1/2 kg maki
margaryna
1 szkl cukru pudru
1 jajko 3 żółtka
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie
Zadnieść ciasto jak na kruche . Podzielić na 4 części i schować do lodówki na godzinkę . Upiec 4 cienkie palcki .
Masa jabłkowa
Składniki
1 kg jabłek
cukru do smaku
galaretka cytrynowa
Wykonanie
Jabłka obrać , zterzeć na tarce i dodać cukier , usmażyć . Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wykładamy przestudzone .
Mas serowa
Składniki
1/2 kg sera białego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
budyń śmietankowy
1/2 szkl mleka
aromat cytrynowy
Wykonanie
Ser mielimy dwa razy , podczas drugiego mielenia ser milelimy razem z margaryną . Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy by się rozpuścił . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy ser , ubitą pianę z białek , aromat i wszystko gotujem na wolnym ogniu około 5 minut . Nastepnie dodajemy mleko z budyniem i ciagle mieszajac gotujemy aż zgestnieje . Wykładamy gorącą masę .
Przełożenie placka
Placek - masa serowa - placek -masa jabłkowa - placek - masa serowa - placek - polewa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Sernik z rosą - puszysty delikatny i nie opada
Ciasto:
25 dag mąki
po 10 dag cukru i margaryny
2jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1.5 kg sera
2 całe jajka, 4 żółtka
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mleka
Wyrabiamy ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi.
Masa serowa:
Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko. Pieczemy 50 min w temp. 190st
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min.
Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik.
Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny.
Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą.
Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być.
Smacznego :P
Zdjęcie wkleję w sobotę :P
25 dag mąki
po 10 dag cukru i margaryny
2jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1.5 kg sera
2 całe jajka, 4 żółtka
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mleka
Wyrabiamy ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi.
Masa serowa:
Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko. Pieczemy 50 min w temp. 190st
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min.
Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik.
Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny.
Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą.
Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być.
Smacznego :P
Zdjęcie wkleję w sobotę :P
- Monika76
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1434
- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Gizo, nie wiem o jak bardzo chodzi Ci puszysty biszkopt, ja piekę taki:
--6 jaj
--6 płaskich łyżek mąki
--6 płaskich łyżek cukru
--płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Do białek dać szczyptę soli, ubijać mikserem aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec dać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko przemieszać mikserem.
Wylać na posmarowana blachę--temp. pieczenia 180C-- 20-25 minut najwyżej.
--6 jaj
--6 płaskich łyżek mąki
--6 płaskich łyżek cukru
--płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Do białek dać szczyptę soli, ubijać mikserem aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec dać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko przemieszać mikserem.
Wylać na posmarowana blachę--temp. pieczenia 180C-- 20-25 minut najwyżej.