Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Z uwagi na to, że trwa jeszcze karnawał - zapraszam na faworki
Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate"
rozpływające się w buzi :P No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!




Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate"

Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Ja też sie nimi objadałam niedawno , u mnie są częstym gościem na stole , wszyscy je uwielbiają.nemo56 pisze:Ostatnio opychałem się ciastkami, które upiekła moja M.
Wyobraźcie sobie, że głównym składnikiem były zmielone skwarki.
P Y C H A
Mam na nie taki przepis jest on u mnie w domu od pokoleń

Ciastka skwarkowe
Składniki
30 dag skwarków mielonych
15 dag cukru kryształu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
mąki ile zabierze ciasto
Wykonanie
Składniki zagnieść i odstawić na 2 godziny do lodówki . Wyciskać przez maszynkę lub rozwałkować i wykrawać foremkami .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Fantastyczny placuszek , smakuje lepiej niż się nazywa
Poezja smaku
Upiec cienki biszkopt . Duża paczka herbatników .
Krem
Składniki
1 masło
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag bakali
2 łyżki żelatyny
Mleko z puszki zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu , przestudzić ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej ).
Maslo ( o temperaturze pokojowej )utrzeć dodać mleko , balakie . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzoną dodać do masy . Wszystko dokładnie wymieszać .
Przełożenie ciasta
Masę wyłożyc na biszkopt , herbatniki nasączone ulubionym alkoholem ułożyć na masie . Wierzch polać polewą czekoladową .
Smacznego ;:26

Poezja smaku
Upiec cienki biszkopt . Duża paczka herbatników .
Krem
Składniki
1 masło
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag bakali
2 łyżki żelatyny
Mleko z puszki zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu , przestudzić ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej ).
Maslo ( o temperaturze pokojowej )utrzeć dodać mleko , balakie . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzoną dodać do masy . Wszystko dokładnie wymieszać .
Przełożenie ciasta
Masę wyłożyc na biszkopt , herbatniki nasączone ulubionym alkoholem ułożyć na masie . Wierzch polać polewą czekoladową .
Smacznego ;:26
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
A ja zapraszam na wafle zwijane
1,5 kostki masła, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl. mleka w płynie, 1 cukier waniliowy, 2 galaretki, 3 łyżki żelatyny oraz 3 szkl. mleka w proszku, 1 paczka wafli suchych.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i przelewamy na płaskie naczynie. Gdy galaretka stężeje będziemy ją kroić na długie paski.
Wafle namoczyć w następujący sposób: cztery czyste ściereczki namoczyć w wodzie i wycisnąć, każdy wafel wkładamy w ściereczki i pozostawiamy na taki czas aż będą miękkie by łatwo można je zwijać.
Zaraz po włożeniu wafi między ściereczki gotujemy masło, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w płynie i żelatynę. Po zagotowaniu studzimy i gdy masa będzie chłodna dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy na kilka minut i gdy zacznie gęstnieć smarujemy wafle kładziemy cienkie paski galaretki i szybciutko zwijamy. Każdą roladkę zawijamy w szary papier i na godzinkę do lodówki.
UWAGA gdy masa nam się za szybko zetnie możemy ją wstawić do drugiego naczynia z ciepłą wodą i pomieszać. Znów odczekać aż zacznie gęstnieć i ponownie smarować wafle
Życzę smacznego.
1,5 kostki masła, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl. mleka w płynie, 1 cukier waniliowy, 2 galaretki, 3 łyżki żelatyny oraz 3 szkl. mleka w proszku, 1 paczka wafli suchych.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i przelewamy na płaskie naczynie. Gdy galaretka stężeje będziemy ją kroić na długie paski.
Wafle namoczyć w następujący sposób: cztery czyste ściereczki namoczyć w wodzie i wycisnąć, każdy wafel wkładamy w ściereczki i pozostawiamy na taki czas aż będą miękkie by łatwo można je zwijać.
Zaraz po włożeniu wafi między ściereczki gotujemy masło, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w płynie i żelatynę. Po zagotowaniu studzimy i gdy masa będzie chłodna dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy na kilka minut i gdy zacznie gęstnieć smarujemy wafle kładziemy cienkie paski galaretki i szybciutko zwijamy. Każdą roladkę zawijamy w szary papier i na godzinkę do lodówki.
UWAGA gdy masa nam się za szybko zetnie możemy ją wstawić do drugiego naczynia z ciepłą wodą i pomieszać. Znów odczekać aż zacznie gęstnieć i ponownie smarować wafle
Życzę smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Delicje serowe
Ciasto
Składniki
1/2 kg maki
margaryna
1 szkl cukru pudru
1 jajko 3 żółtka
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie
Zadnieść ciasto jak na kruche . Podzielić na 4 części i schować do lodówki na godzinkę . Upiec 4 cienkie palcki .
Masa jabłkowa
Składniki
1 kg jabłek
cukru do smaku
galaretka cytrynowa
Wykonanie
Jabłka obrać , zterzeć na tarce i dodać cukier , usmażyć . Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wykładamy przestudzone .
Mas serowa
Składniki
1/2 kg sera białego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
budyń śmietankowy
1/2 szkl mleka
aromat cytrynowy
Wykonanie
Ser mielimy dwa razy , podczas drugiego mielenia ser milelimy razem z margaryną . Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy by się rozpuścił . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy ser , ubitą pianę z białek , aromat i wszystko gotujem na wolnym ogniu około 5 minut . Nastepnie dodajemy mleko z budyniem i ciagle mieszajac gotujemy aż zgestnieje . Wykładamy gorącą masę .
Przełożenie placka
Placek - masa serowa - placek -masa jabłkowa - placek - masa serowa - placek - polewa
Ciasto
Składniki
1/2 kg maki
margaryna
1 szkl cukru pudru
1 jajko 3 żółtka
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie
Zadnieść ciasto jak na kruche . Podzielić na 4 części i schować do lodówki na godzinkę . Upiec 4 cienkie palcki .
Masa jabłkowa
Składniki
1 kg jabłek
cukru do smaku
galaretka cytrynowa
Wykonanie
Jabłka obrać , zterzeć na tarce i dodać cukier , usmażyć . Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wykładamy przestudzone .
Mas serowa
Składniki
1/2 kg sera białego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
budyń śmietankowy
1/2 szkl mleka
aromat cytrynowy
Wykonanie
Ser mielimy dwa razy , podczas drugiego mielenia ser milelimy razem z margaryną . Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy by się rozpuścił . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy ser , ubitą pianę z białek , aromat i wszystko gotujem na wolnym ogniu około 5 minut . Nastepnie dodajemy mleko z budyniem i ciagle mieszajac gotujemy aż zgestnieje . Wykładamy gorącą masę .
Przełożenie placka
Placek - masa serowa - placek -masa jabłkowa - placek - masa serowa - placek - polewa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Sernik z rosą - puszysty delikatny i nie opada
Ciasto:
25 dag mąki
po 10 dag cukru i margaryny
2jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1.5 kg sera
2 całe jajka, 4 żółtka
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mleka
Wyrabiamy ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi.
Masa serowa:
Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko. Pieczemy 50 min w temp. 190st
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min.
Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik.
Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny.
Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą.
Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być.
Smacznego :P
Zdjęcie wkleję w sobotę :P
25 dag mąki
po 10 dag cukru i margaryny
2jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1.5 kg sera
2 całe jajka, 4 żółtka
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mleka
Wyrabiamy ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi.
Masa serowa:
Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko. Pieczemy 50 min w temp. 190st
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min.
Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik.
Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny.
Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą.
Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być.
Smacznego :P
Zdjęcie wkleję w sobotę :P
- Monika76
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1429
- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Gizo, nie wiem o jak bardzo chodzi Ci puszysty biszkopt, ja piekę taki:
--6 jaj
--6 płaskich łyżek mąki
--6 płaskich łyżek cukru
--płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Do białek dać szczyptę soli, ubijać mikserem aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec dać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko przemieszać mikserem.
Wylać na posmarowana blachę--temp. pieczenia 180C-- 20-25 minut najwyżej.
--6 jaj
--6 płaskich łyżek mąki
--6 płaskich łyżek cukru
--płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Do białek dać szczyptę soli, ubijać mikserem aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec dać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko przemieszać mikserem.
Wylać na posmarowana blachę--temp. pieczenia 180C-- 20-25 minut najwyżej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Biszkopt ten robię od lat i wychodzi mi zawsze .
Jest to porcja na dużą blachę i do podzielenia . Jeżeli chce maly biszkopt piekę z połowy skłądników ,a jeśli potrzebuję kakaowego biszkopta daję o pół szklanki mniej mąki .
Składniki
8 jaj
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno , dodawać cukier po łyżce i dalej ubijać . Dodać zółtka ( ja daje po dwa) i delikatnie , lecz jak najszybciej połączyć ze sobą wszystko . Nastepnie daje przesianą mąke i proszek delikatnie wszystko łączę łyżką .
Wykładamy na wysmarowaną blaszke i posypaną bułką tartą .
Pieczemy około40 - 50 min w 170-180*C .
Pod koniec pieczenia sprawdzam ciasto . Powinno odchodzić od brzegów . Ciasto nie powinno byc zbyt spieczone na wierzchu , bo będzie bardzo suche .
Jest to porcja na dużą blachę i do podzielenia . Jeżeli chce maly biszkopt piekę z połowy skłądników ,a jeśli potrzebuję kakaowego biszkopta daję o pół szklanki mniej mąki .
Składniki
8 jaj
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno , dodawać cukier po łyżce i dalej ubijać . Dodać zółtka ( ja daje po dwa) i delikatnie , lecz jak najszybciej połączyć ze sobą wszystko . Nastepnie daje przesianą mąke i proszek delikatnie wszystko łączę łyżką .
Wykładamy na wysmarowaną blaszke i posypaną bułką tartą .
Pieczemy około40 - 50 min w 170-180*C .
Pod koniec pieczenia sprawdzam ciasto . Powinno odchodzić od brzegów . Ciasto nie powinno byc zbyt spieczone na wierzchu , bo będzie bardzo suche .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Pierzynka
Na dwa dni przed perzełożeniem należ ubić duży kakaowy biszkopt.
W dzień przekładania ściąć jego wierzch , wydrążyć środek , tak aby pozostał spód i boki ciasta .
Masa 1
Składniki
puszka mleka skondensowanego
2 jasne galaretki
część okruchów z biszkopta
Wykonanie
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody.
Mleko (prosto z lodówki) ubić mikserem . Gdy powstanie piana dodajemy okruchy z biszkopta , które pozostały po wydrążeniu ciasta . Delikatnie wszystko łączymy mikserem i na końcu wlewamy tężejącą galaretke , po wymieszaniu wypelniamy masą ciasto .
Masa 2
Skladniki
Śmietana w proszku "śnieżka"
1 czerwona galaretka
1/2 szkl mleka
Wykonanie
Śnieżkę ubić z mlekiem dodac tezejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szkl wody).
Masę delikatnie rozprowadzamy na pierwszej i posypujemy posypka lub okruszkami biszkopta.

Na dwa dni przed perzełożeniem należ ubić duży kakaowy biszkopt.
W dzień przekładania ściąć jego wierzch , wydrążyć środek , tak aby pozostał spód i boki ciasta .
Masa 1
Składniki
puszka mleka skondensowanego
2 jasne galaretki
część okruchów z biszkopta
Wykonanie
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody.
Mleko (prosto z lodówki) ubić mikserem . Gdy powstanie piana dodajemy okruchy z biszkopta , które pozostały po wydrążeniu ciasta . Delikatnie wszystko łączymy mikserem i na końcu wlewamy tężejącą galaretke , po wymieszaniu wypelniamy masą ciasto .
Masa 2
Skladniki
Śmietana w proszku "śnieżka"
1 czerwona galaretka
1/2 szkl mleka
Wykonanie
Śnieżkę ubić z mlekiem dodac tezejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szkl wody).
Masę delikatnie rozprowadzamy na pierwszej i posypujemy posypka lub okruszkami biszkopta.

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1498
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Cycki murzynki
Ciasto:
1 szkl. maku
1 szkl. wiórek koksowych
8 bialek ubitych z 18 łyżkami cukru ( może być troszkę mniej – cukru )
proszek do pieczenia - szczypta
Przygotowanie:
Do ubitych z cukrem białek ( ja je miksuję ) dodajemy wiórki i mak oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy na to masę. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Gdy już ciasto lekko się zarumieni, zmniejszamy gaz na b. mały i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
8 żółtek
¾ szkl. cukru
1 ½ masła lub margaryny
budyń waniliowy
2 łyżki mąki
Gotujemy budyń z 2 łyżkami mąki. Gdy już jest gotowy, odstawiamy do ostudzenia.. Żółtka ucieramy z ¾ szkl. cukru, po czym dodajemy 1 ½ kostki masła (lub margaryny-jak kto woli). Gdy budyń ostygnie, dodajemy go – „ po łyżce” do utartych żółtek, miksujemy powoli.
Krem kładziemy na wystudzonym cieście.
Polewa czekoladowa:
łyżka wody, ½ margaryny, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao
Gotujemy, mieszając – na małym ogniu aż do rozpuszczenia
Na powierzchni kremu układamy obok siebie umoczone w polewie czekoladowej biszkopty, a z kolei na każdym z nich po rodzynce ;)
Gotowe ;)))
Dodam, że ciasto (o ile można nazwać ciastem ;)) bardzo smaczne, słodkie, niestety kaloryczne (ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić
) najlepiej smakuje z kawką
Tak wygląda moje ( świeżo zrobione ) :

Ciasto:
1 szkl. maku
1 szkl. wiórek koksowych
8 bialek ubitych z 18 łyżkami cukru ( może być troszkę mniej – cukru )
proszek do pieczenia - szczypta
Przygotowanie:
Do ubitych z cukrem białek ( ja je miksuję ) dodajemy wiórki i mak oraz szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy na to masę. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Gdy już ciasto lekko się zarumieni, zmniejszamy gaz na b. mały i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
8 żółtek
¾ szkl. cukru
1 ½ masła lub margaryny
budyń waniliowy
2 łyżki mąki
Gotujemy budyń z 2 łyżkami mąki. Gdy już jest gotowy, odstawiamy do ostudzenia.. Żółtka ucieramy z ¾ szkl. cukru, po czym dodajemy 1 ½ kostki masła (lub margaryny-jak kto woli). Gdy budyń ostygnie, dodajemy go – „ po łyżce” do utartych żółtek, miksujemy powoli.
Krem kładziemy na wystudzonym cieście.
Polewa czekoladowa:
łyżka wody, ½ margaryny, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao
Gotujemy, mieszając – na małym ogniu aż do rozpuszczenia
Na powierzchni kremu układamy obok siebie umoczone w polewie czekoladowej biszkopty, a z kolei na każdym z nich po rodzynce ;)
Gotowe ;)))
Dodam, że ciasto (o ile można nazwać ciastem ;)) bardzo smaczne, słodkie, niestety kaloryczne (ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić


Tak wygląda moje ( świeżo zrobione ) :



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Uśmiech teściowej
Ciasto
składniki
2 szkl mąki
2 całe jajka
2/3 margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 paczki okrągłych biszkoptów , dżem , owoce , galaretka.
Wykonanie
W wysmarowanej formie do pieczenia układać biszopty posmarowane dżemem i sklejone do siebie sopdami .
Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jajku i szklance mąki (wymieszanej z soda i kakao ) na przemian . Do masy dodać dżem i mleko (o temp . pokojowej) wymieszać . Ciastem zalać biszkopy i upiec .
Masa budyniowa
Składniki
1/2 l mleka
budyń waniliowy
masło
cukier do smaku
Wykonanie
Ugotować budyń jak w przepisie . Utrzeć masło dodać cukier puder i ostudzony budzyń dalej ucierać - do połaczenia składników.
Przełożenie placka
Ciasto - masa - kawałki owoców - galaretka .

Ciasto
składniki
2 szkl mąki
2 całe jajka
2/3 margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 paczki okrągłych biszkoptów , dżem , owoce , galaretka.
Wykonanie
W wysmarowanej formie do pieczenia układać biszopty posmarowane dżemem i sklejone do siebie sopdami .
Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jajku i szklance mąki (wymieszanej z soda i kakao ) na przemian . Do masy dodać dżem i mleko (o temp . pokojowej) wymieszać . Ciastem zalać biszkopy i upiec .
Masa budyniowa
Składniki
1/2 l mleka
budyń waniliowy
masło
cukier do smaku
Wykonanie
Ugotować budyń jak w przepisie . Utrzeć masło dodać cukier puder i ostudzony budzyń dalej ucierać - do połaczenia składników.
Przełożenie placka
Ciasto - masa - kawałki owoców - galaretka .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Pokazał się już rabarbar polecam więc przepis na ciasto z rabarbarem.
Ciasto:
25 dkg mąki
12,5dkg masła
8 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
małe opakowanie proszku do pieczenia (około półtorej łyżeczki)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść . Masło powinno być miękkie to łatwiej się zagniecie. W razie gdy ciasto jest za sypkie można dodać łyżkę śmietany.
Ciasto rozgnieść na blachę palcami lub rozwałkować na papierze do pieczenia.(Blacha 20x40 cm).
Na ciasto układamy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (około 60 dkg).
Zalewamy to polewą wykonaną z :
3 żółtek ,
12 dkg cukru
1 cukier waniliowy
250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 budyń śmietankowy bez cukru.
Wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury około 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Ubijamy pianę z trzech białek z 3 łyżkami cukru .Rozprowadzamy na podpieczonym cieście i zapiekamy jeszcze około 10 minut (aż się ładnie zarumieni).
Smacznego

Ciasto:
25 dkg mąki
12,5dkg masła
8 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
małe opakowanie proszku do pieczenia (około półtorej łyżeczki)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść . Masło powinno być miękkie to łatwiej się zagniecie. W razie gdy ciasto jest za sypkie można dodać łyżkę śmietany.
Ciasto rozgnieść na blachę palcami lub rozwałkować na papierze do pieczenia.(Blacha 20x40 cm).
Na ciasto układamy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (około 60 dkg).
Zalewamy to polewą wykonaną z :
3 żółtek ,
12 dkg cukru
1 cukier waniliowy
250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 budyń śmietankowy bez cukru.
Wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temperatury około 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Ubijamy pianę z trzech białek z 3 łyżkami cukru .Rozprowadzamy na podpieczonym cieście i zapiekamy jeszcze około 10 minut (aż się ładnie zarumieni).
Smacznego
