Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

:D 11. KEKS Z NIESPODZIANKĄ :D

Potrzeba przede wszystkim 1 bombonierkę z czekoladkami mlecznymi.
20dkg masła utrzeć z 15dkg cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbić 4 jajka a na koniec połączyć z 15 dkg jogurtu naturalnego. Otrzymaną masę wymieszać z 40dkg mąki, 1 op. proszku do pieczenia i 1 op. budyniu waniliowego.
Do nasmarowanej tłuszczem formy o długości ok.30cm nałożyć 1/3 ciasta, wsypać połowę czekoladek, następnie nałożyć połowę z pozostałego ciasta, wysypać resztę czekoladek i na koniec dać ostatnią warstwę ciasta. Piec 50-60 min w tem. 175st. Wierzch (po wystudzeniu ciasta) polać gotową polewą czekoladową.
Obrazek ;:8 ;:8 ;:8
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Administrator pisze:Aurynka, ale mi "ślinka pociekła", patrząc na ten przepis 11 - keks :!:
Jest to jeden z prostszych przepisów , a takie lubię najbardziej. :wink: 8) Jak sobie niedawno zrobiłam tego keksika, to połowę blaszki zjadłam na śniadanie, a drugą na kolację. :oops:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aurynko, przepis moze prosty, ale w moim wykonaniu na pewno ten keks byłby mniej śliczny, a zakalec byłby na palec :(
Nie mam Twoich zdolności :(
Może Ty Nelu masz jakiś przepis na niezawodne, błyskawiczne ciasto? ;:25
Pozdrawiam Was serdecznie
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Droga Chatte- uwierz w siebie- mówi się, że nie święci garnki lepią. Każdy kiedyś miał trudne początki, o których lepiej nie wspominać :wink: , a dzisiaj wszystko wydaje się łatwe.

12. BABKA DWUKOLOROWA

Obrazek

2 2/3 szkl mąki pszennej
1 1/3szkl cukru
margaryna
8 jajek
8 łyżek oleju
2 2/3 łyżki kakao
3 1/3 łyżki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku oraz na przemian olej i mąkę z proszkiem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wlać np do keksówki/ albo tortownicy z kominkiem/ białe ciasto, na nie ciemne ciasto/ środkiem nożem "przekroić- lekko wymiesza kolory /
Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

13. KOKOSKI

Obrazek

7 żółtek
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka octu
1 szkl. cukru pudru te składniki wymieszać i odstawić na 15 minut

Następnie dodać ubite białka i 1 szkl mąki i upiec. Zrobić polewę. Moczyć w polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych / lub orzechach /

POLEWA / 2-3 razy/
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru pudru składniki wymieszać i zagotować
basa gabriela

Post »

Witam was :D Jak wszyscy to wszyscy a co mi tam ciasta które przedstawie sa prościutkie i nie możliwe żeby sie nie udały.Możliwe że je znacie .

14. PIERNIK BEZ MIODU I

2szkl.mąki,1szkl.cukru,12,5dkg margaryny lub masła,1jajo,1/2słoiczka powideł lub dżemu śliwkowego,2 łyżeczki kakao,1 opakowanie przyprawy do piernika,1 szkl.mleka,1 łyżeczka sody,tłuszcz i bułka tarta do formy(forma keksówka).

Masło roztopić i ostudzić,Make przesiać i wymieszać z soda.Jajko utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika.Dodawac stopniowo wszystkie składniki ucierając (ja to robię mikserem żeby szybko).Ciasto wlać do formy wysmarowanej i obsypanej bułka tartą.Piecze sie ok.50min w temperaturze ok.180 stopni.Polewam to ciasto polewą gotową(w proszku która rozpuszcza sie w mleku tylko ja zamiast mleka daję rum)Można to ciasto posmarować (nie dla dzieci)przed polaniem polewą także troszeczkę rumem i dopiero na to polewa i jak kto lubi wiórki kokosowe.

15. PIERNIK BEZ MIODU II

3 jaja,1/2słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,szklanka cukru,szklanka mleka,2szkl.mąki,1/2szkl.oleju,łyżeczka cynamonu,łyżeczka sody,łyżeczka kakao.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.Wlać do blaszki posmarowanej i obsypanej bułką i piec ok.40minut w temp180-190 stopni.Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.

Obydwa ciasta sprawdzić przed wyjęciem długim,cienkim patyczkiem patyczek suchy ciasto upieczone,mokry,klei się dopiec.Ciasta b.łatwe nie możliwe do zepsucia :D uczyłam sie na nich piec.
basa gabriela

Post »

Nela ileś ty mi dziewczyno radości zrobiła!!!!!Ja tego przepisu tyle czasu szukałam to piekła moja mama ale zapomniała przepisu to była pychota.Wielkie dzięki :D :D :D :D

Pozdrawiam.Gabi
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D No to Gabi - do dzieła !! ;:36 :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kolej na ciasta sezonu

16. PLACEK Z JABŁKAMI

3 szkl mąki
2 jaja
margaryna
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru z tego zagnieść ciasto i podzielić na 2 części

Na jedną część wyłożyć jabłka starte na grubym tarku / 1,5 kg /posypać cynamonem. Na jabłka wylać gorący budyń 2 budynie rozpuścić w 3 szkl mleka/ przykryć drugą połową ciasta. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

17. JADŻKA

3 szkl mąki
margaryna
pół szkl cukru pudru
3 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z margaryną posiekać, dodać jaja zarobić.Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na blachę. Jabłka pokroić w ósemki, układać jak na fale Dunaju. Ugotować 3 budynie śmietankowe w 4 szkl mleka. Wylać na jabłka, przykryć drugim plackiem.
Piec około 45 minut
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nelu, to nie jest kwestia wiary, ale praktyki. Niestety :( Upiekłam wiele ciast, babek i pierników, ale nie pamietam, zeby któryś był bez zakalca. Nie wiem na czym to polega, ale naprawde ciasta mi nie wychodza. Dlatego postanowiłam poprzestać na babce makowej i paluszkach, bo nie da sie ich zepsuc, no chyba ze sie spalą :D Ale kokoski... jak będę miała natchnienie i więcej czasu, to chyba spróbuję. Wygląda, ze to moze byc przepis dla mnie :)
Obawiam się jednak, ze pierniki Gabi, jeśli tylko spróbuję je zrobić, "siądą" mi. To pewne prawie jak amen w pacierzu. ;:10
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wink: Chatte, słoneczko - a może co chwila otwierasz piekarnik i sprawdzasz jak się piecze ? Ciasta nie lubią jak im "przerywać " wylegiwanie w ciepełku . Albo za krótko trzymasz w piekarniku ?Nie zawsze ciasto po upływie czasu podanego w przepisie jest gotowe. Czas podawany jest orientacyjnie. Próbuj, próbuj- praktyka czyni mistrza- nie poddawaj się tak łatwo ! :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochane, uwierzcie mi : robiłam wszystko jak należy, nie otwierałam piekarnika, nie wyciągałam zbyt szybko. Czekałam czasem nawet aż ciasto bedzie letnie, a i tak po wyciągnięciu "klapało". Moze dlatego, ze pieczenie nie jest jednak moja pasją ;) To taka kara ;:22 Ale jak nie to nie, nic na siłę. Jak mam jakichś gości to zawsze mogę zrobic babke makową albo paluszki i chyba poszerzę repertuar o kokoski :) Moze jeszcze cos wyłowię z Waszych przepisów? :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Wiele moich ciast zjadły szczury na śmietnisku/ na wysysypisku pewnie są :wink: /. Ale próbowałam dalej. Nocą wynosiłam ciasta nieudane i znowu robiłam od nowa- aż przyszedł moment, że zaczęło wychodzić :D :D .
Na pewno też ma znaczenie piekarnik.

18. PLACEK Z JABŁKAMI

margaryna
3 jaja
1 szkl cukru
3-4 szkl mąki
0,5 proszku do pieczenia.

Margarynę,jaja,cukier utrzeć, mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać utartą masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 czesci i upiec. /15-20 minut /. Usmażyć jabłka z cukrem i cynamonem i przełożyć upieczone placki gorącą marmoladą z jabłek. wierzch polać polewą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
basa gabriela

Post »

Chatte nie załamuj sie bo nie ma czym ja tak jak Nela kilkanaście razy wywalałam i wywalam nawet teraz po tylu latach nieudane plaki do kosza klnąc przy tym jak szewc,najgorzej wychodziły mi makowce te z ciasta drożdżowego,do dzis mam z tym czasami kłopoty a swoją pierwszą strucle do dzis pamiętam jak micha z ciastem drożdżowym o 2 w nocy latała po kuchni jak kaczki puszczane na wodę,a tylko dlatego że ciasto nie chciało oderwać się od ręki :D (to było 3 ciasto robione w tym dniu 2 poprzednie wylądowały w koszu)i jak mnie wkurzyło jak trzasłam michą dobrze że była metalowa tak poszła w dal odrywając sie od ręki i zrywając cała rodzinę i chyba sąsiadów na równe nogi :D .Wyobraż sobie jak to ciasto pięknie wyrosło po tym wstrząsie i było b.dobre.Jeżeli przy pieczeniu robi się zakalec to może być to wina mąki zbyt wilgotna,nie przesiana,za krótko ucierane ciasto(muszą ukazywać sie pęcherzyki),lub za długo ucierane,składniki muszą być dokładnie odmierzone bo na oko to chłop umarł :D chyba że jest sie wytrawnym kucharzem ale ja nim nie jestem więc wszystko dokładnie ważę lub odmierzam ewentualnie twój piekarnik jest stary wypalony i zakłamuje temperaturę nie może być ani za niska ani za wysoka no i piekarnik wcześniej nagrzany tylko nie za bardzo!Te niby pierniki (bo są bez miodu) to naprawdę b.łatwe ciasta i tanie więc sie na nich możesz uczyć dużo nie stracisz.Wrzucisz wszystko do michy i ucierasz mikserem do momentu az zobaczysz pęcherzyki do foremki,do nagrzanego piekarnika i już.Dla mnie trudniejsza jest twoja babka którą u nas nazywają pieguskiem. :D

Pozdrawiam.Gabi
basa gabriela

Post »

19. Łatwy biszkopt

5jajek,5łyżek cukru,5 łyżek mąki,mały cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubić żółtka z cukrem na jednolitą masę.Ubić białka na sztywno.Wymieszać żółtka z białkami przekładając z mąką i proszkiem na jednolita masę.Wylać na dużą blaszkę posmarowaną tłuszczem.Piec 30 min. w temperaturze 180-185 stopni

Krem

1paczka masła,1/2 litra mleka,cukier waniliowy,2 żółtka,2łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/4 lub 1/2 szklanki cukru zależy jak kto woli.

Z mleka odlać 1/2 szklanki,wymieszać w tym mąki.Resztę mleka zagotować z cukrami.Żółtka utrzeć do utartych żółtek wlewać pomału wrzące mleko i mąki wymieszane w mleku,gotować do zgęstnienia.Po wystudzeniu utrzec z masłem.Na wystudzony biszkopt wylożyć krem na wierzch kremu poukładać jagody (dość gęsto) mogą być użyte jagody mrożone tylko wcześniej lekko rozmrożone .Ciasto najsmaczniejsze jest na 2 dzień
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”