Witam was

Jak wszyscy to wszyscy a co mi tam ciasta które przedstawie sa prościutkie i nie możliwe żeby sie nie udały.Możliwe że je znacie .
14. PIERNIK BEZ MIODU I
2szkl.mąki,1szkl.cukru,12,5dkg margaryny lub masła,1jajo,1/2słoiczka powideł lub dżemu śliwkowego,2 łyżeczki kakao,1 opakowanie przyprawy do piernika,1 szkl.mleka,1 łyżeczka sody,tłuszcz i bułka tarta do formy(forma keksówka).
Masło roztopić i ostudzić,Make przesiać i wymieszać z soda.Jajko utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika.Dodawac stopniowo wszystkie składniki ucierając (ja to robię mikserem żeby szybko).Ciasto wlać do formy wysmarowanej i obsypanej bułka tartą.Piecze sie ok.50min w temperaturze ok.180 stopni.Polewam to ciasto polewą gotową(w proszku która rozpuszcza sie w mleku tylko ja zamiast mleka daję rum)Można to ciasto posmarować (nie dla dzieci)przed polaniem polewą także troszeczkę rumem i dopiero na to polewa i jak kto lubi wiórki kokosowe.
15. PIERNIK BEZ MIODU II
3 jaja,1/2słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,szklanka cukru,szklanka mleka,2szkl.mąki,1/2szkl.oleju,łyżeczka cynamonu,łyżeczka sody,łyżeczka kakao.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.Wlać do blaszki posmarowanej i obsypanej bułką i piec ok.40minut w temp180-190 stopni.Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.
Obydwa ciasta sprawdzić przed wyjęciem długim,cienkim patyczkiem patyczek suchy ciasto upieczone,mokry,klei się dopiec.Ciasta b.łatwe nie możliwe do zepsucia

uczyłam sie na nich piec.