Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- agnesik12
- 200p
- Posty: 299
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Upiekłam właśnie paluszki drożdżowe z przepisu nr 10. Pycha!!! mam tylko pytanie czy po upieczeniu ciasteczek drożdże mają nieco ciemniejsze zabarwienie? tzn są takie plamki na ciasteczkach? nie wyrabiałam ciasta tylko pomieszałam wszystko. ale w taki sposób drożdże aż tak dokładnie się nie rozpuszczą.
proszę o podpowiedz osób tych co je robiły.
proszę o podpowiedz osób tych co je robiły.
Agnieszka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kobieto, mało to przepisów na pierniczki mamy? Sama znalazłam z dziesięć, a jeszcze nie doleciałam do końca...
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1251600
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1251733
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1928457
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1921513
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1248266
Wystarczy wpisać hasło Pierniczki...
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1251600
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1251733
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1928457
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1921513
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1248266
Wystarczy wpisać hasło Pierniczki...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To ja podeślę stronę z pomysłem jak je ozdobić.
http://www.kuharka.ru/news/1291603872.html
http://www.kuharka.ru/news/1291603872.html
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Wczoraj piekłem babkę
-
- 50p
- Posty: 64
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Biszkopty z galaretką
Polecam bardzo szybkie w wykonaniu ciasto a zarazem przepyszne i w dodatku bardzo tanie.
30 dkg biszkoptów
2 galaretki
1 duży jogurt naturalny
owoce - np brzoskwinie pasteryzowane
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Do zastygających galaretek dołożyć jogurt naturalny i pokrojone w kawałki owoce. Następnie wszystko przelać do tortownicy na biszkopty.
Włożyć do lodówki, poczekać aż stężeje i już gotowe.
Smacznego
Przepis podany z mojej stronki http://przepisy-piter258.blogspot.com/
Polecam bardzo szybkie w wykonaniu ciasto a zarazem przepyszne i w dodatku bardzo tanie.
30 dkg biszkoptów
2 galaretki
1 duży jogurt naturalny
owoce - np brzoskwinie pasteryzowane
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Do zastygających galaretek dołożyć jogurt naturalny i pokrojone w kawałki owoce. Następnie wszystko przelać do tortownicy na biszkopty.
Włożyć do lodówki, poczekać aż stężeje i już gotowe.
Smacznego
Przepis podany z mojej stronki http://przepisy-piter258.blogspot.com/
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A ja chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepysznego
tort jabłkowo-śmietanowy
Zwykle robię go na specjalne okazje albo na urodziny moich bliskich na zamówienie Zajmuje co prawda dobrą chwilkę, ale tego smaku nie da się potem zapomnieć...
Potrzebujemy:
gotowy spód biszkoptowy czekoladowy (ok. 300 g, może być ten ciemny, sprawdźcie, czy do tortownicy będzie pasował - obciąć zawsze można, ale gorzej jak ona będzie za duża...)
a na masę:
750 ml śmietany kremówki (kupuję małą i dużą Łaciatą 30%)
130 g cukru (ja daję 11 płaskich łyżek)
6 płaskich łyżeczek żelatyny
3-4 kwaskowate jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie, lepsze laskowe)
1 łyżka masła
rdzeń z 1 laski wanilii
cynamon
sok z cytryny
i na przybranie:
300 g twarożku śmietankowego (biorę małe opakowanie Twarogu Śmietankowego President)
100 g jogurtu (np. kubeczek Naturalnego Kremowego Zotta)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
trochę wiórków czekoladowych
ewentualnie pęczek mięty
Dla chętnych:
kartka z wyciętym wzorem jabłka
500 ml śmietany najpierw zagotowujemy, potem gotujemy na wolnym ogniu z 100 g cukru i wanilią aż odparuje 1/3 objętości. Żelatynę rozpuszczamy w międzyczasie w niepełnej szklance wody. Gdy śmietana nam się zredukuje, dodajemy żelatynę i schładzamy.
Posiekane orzechy można przełożyć na blachę i uprażyć w piekarniku przy 175 st. C, ja natomiast robię to na patelni na gazie, bo jest szybciej. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy pozostały cukier i karmelizujemy na ostrym ogniu. Dodajemy jabłka, krótko smażymy, posypujemy cynamonem i również schładzamy.
Pozostałą porcję śmietany ubijamy, dodajemy razem z jabłkami i orzechami do schłodzonego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Wsadzamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.
Biszkopt układamy na dnie tortownicy, rozkładamy na nim krem śmietanowo-jabłkowy, przykrywamy drugim krążkiem i mrozimy. Ja mrożę jakieś 6-8 godzin, można całą noc.
Potem ciasto wykładamy na talerz deserowy. Jogurt mieszamy z twarożkiem i smarujemy wierzch i bok tortu. Jeśli lubicie miętę, możecie przykleić listki do brzegu tortu. Cynamon mieszamy z cukrem pudrem. Nad tortem trzymamy szablon z jabłkiem, posypujemy cynamonem a brzeg udekorować wiórkami czekoladowymi.
Voila! Palce lizać
tort jabłkowo-śmietanowy
Zwykle robię go na specjalne okazje albo na urodziny moich bliskich na zamówienie Zajmuje co prawda dobrą chwilkę, ale tego smaku nie da się potem zapomnieć...
Potrzebujemy:
gotowy spód biszkoptowy czekoladowy (ok. 300 g, może być ten ciemny, sprawdźcie, czy do tortownicy będzie pasował - obciąć zawsze można, ale gorzej jak ona będzie za duża...)
a na masę:
750 ml śmietany kremówki (kupuję małą i dużą Łaciatą 30%)
130 g cukru (ja daję 11 płaskich łyżek)
6 płaskich łyżeczek żelatyny
3-4 kwaskowate jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie, lepsze laskowe)
1 łyżka masła
rdzeń z 1 laski wanilii
cynamon
sok z cytryny
i na przybranie:
300 g twarożku śmietankowego (biorę małe opakowanie Twarogu Śmietankowego President)
100 g jogurtu (np. kubeczek Naturalnego Kremowego Zotta)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
trochę wiórków czekoladowych
ewentualnie pęczek mięty
Dla chętnych:
kartka z wyciętym wzorem jabłka
500 ml śmietany najpierw zagotowujemy, potem gotujemy na wolnym ogniu z 100 g cukru i wanilią aż odparuje 1/3 objętości. Żelatynę rozpuszczamy w międzyczasie w niepełnej szklance wody. Gdy śmietana nam się zredukuje, dodajemy żelatynę i schładzamy.
Posiekane orzechy można przełożyć na blachę i uprażyć w piekarniku przy 175 st. C, ja natomiast robię to na patelni na gazie, bo jest szybciej. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy pozostały cukier i karmelizujemy na ostrym ogniu. Dodajemy jabłka, krótko smażymy, posypujemy cynamonem i również schładzamy.
Pozostałą porcję śmietany ubijamy, dodajemy razem z jabłkami i orzechami do schłodzonego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Wsadzamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.
Biszkopt układamy na dnie tortownicy, rozkładamy na nim krem śmietanowo-jabłkowy, przykrywamy drugim krążkiem i mrozimy. Ja mrożę jakieś 6-8 godzin, można całą noc.
Potem ciasto wykładamy na talerz deserowy. Jogurt mieszamy z twarożkiem i smarujemy wierzch i bok tortu. Jeśli lubicie miętę, możecie przykleić listki do brzegu tortu. Cynamon mieszamy z cukrem pudrem. Nad tortem trzymamy szablon z jabłkiem, posypujemy cynamonem a brzeg udekorować wiórkami czekoladowymi.
Voila! Palce lizać
regulamin
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piekłem wczoraj, i okazało się, że w środku było całe surowe, a siedziało 50min..tila pisze:Ciasto Szare z przepisu Babci Stasi.
Składniki:
1,5 szkl cukru,1 szkl mąki , 1 szkl mąki ziemniaczanej,0,5 szkl oleju, 1 łyżeczka sody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jaja,1 szkl mleka, 3 łyżeczki kakao ,1 zapach korzenny, rodzynki ,1 słoiczek powideł śliwkowych .
Wykonanie: Wszystkie wypisane wyżej składniki do misy i wymieszać razem .Następnie wylać na blachę ,włozoną papierem śniadaniowym. Piec ok 40 min. Szybkie i smaczne .
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Składniki:
pół litra jogurtu
szklanka mleka
szklanka cukru
50g żelatyny
galaretki owocowe w trzech kolorach,cukier waniliowy,rodzynki
Wykonanie:
Zimne mleko i jogurt zmiksowac z cukrem i wanilią,żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody i wlać do jogurtu. Kiedy zacznie zastygać,wlać do tortownicy,wsypać rodzynki,kostki przygotowanej wcześniej galaretki w dwóch różnych barwach i zostawić do stężenia.Gdy to nastąpi,na wierzch wylać kolejną galaretkę.Po zastygnięciu wyjąć z formy,pokroić i zajadać.
To ciasto stwarza ogromne możliwości urozmaicania.Można używac jogurtu w kilku smakach i zrobic warstwy.Masę można wylewac na kruchy spód lub biszkopty,można używac owoców z puszki lub świeżych.Wierzch przed polaniem galaretką można ozdobic wzorkiem z rodzynek,owoców itp.
Za każdym razem ten serniczek może byc zupełnie inny.Tu na fotce z atramentową galaretką
pół litra jogurtu
szklanka mleka
szklanka cukru
50g żelatyny
galaretki owocowe w trzech kolorach,cukier waniliowy,rodzynki
Wykonanie:
Zimne mleko i jogurt zmiksowac z cukrem i wanilią,żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody i wlać do jogurtu. Kiedy zacznie zastygać,wlać do tortownicy,wsypać rodzynki,kostki przygotowanej wcześniej galaretki w dwóch różnych barwach i zostawić do stężenia.Gdy to nastąpi,na wierzch wylać kolejną galaretkę.Po zastygnięciu wyjąć z formy,pokroić i zajadać.
To ciasto stwarza ogromne możliwości urozmaicania.Można używac jogurtu w kilku smakach i zrobic warstwy.Masę można wylewac na kruchy spód lub biszkopty,można używac owoców z puszki lub świeżych.Wierzch przed polaniem galaretką można ozdobic wzorkiem z rodzynek,owoców itp.
Za każdym razem ten serniczek może byc zupełnie inny.Tu na fotce z atramentową galaretką
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3675
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
tralaluszy- wyglada cudnie - wypróbuję na niedzielę. Powiedz czy ten jogurt ma byc naturalny, czy może być owocowy?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jak wolisz Ja lubię waniliowy, więc robię z naturalnego i dodaję cukier waniliowy. Kiedyś zrobię z kilku różnych smaków jogurtu, żeby były różnokolorowe i różnosmakowe warstwy. A ostatnio robiłam z serka homogenizowanego zamiast jogurtu, ale to już podnosi kaloryczność
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piekłem dziś rogaliki.
Wyszły mi takie przeszło 4 talerze
Wyszły mi takie przeszło 4 talerze
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Tarte płatki fiołka
Proporcje są bardzo proste do zapamiętania i tak, na jedną cześć oczyszczonych płatków fiołka, potrzebujemy 5 części cukru.
Przykład:
100 g płatków
500 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
Cukier łączymy z kwaskiem. Płatki posypujemy cukrem i ucieramy w kamiennej donicy lub w małych ilościach, do wyczerpania składników. Ubijamy w słoiku i wkładamy do lodówki. Kiedy napełnimy cały słoiczek, zamykamy go przykrywką i krótko pasteryzujemy, dzięki czemu pozbywamy się smaku surowych płatków. Pasteryzowane tarte płatki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Proporcje są bardzo proste do zapamiętania i tak, na jedną cześć oczyszczonych płatków fiołka, potrzebujemy 5 części cukru.
Przykład:
100 g płatków
500 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
Cukier łączymy z kwaskiem. Płatki posypujemy cukrem i ucieramy w kamiennej donicy lub w małych ilościach, do wyczerpania składników. Ubijamy w słoiku i wkładamy do lodówki. Kiedy napełnimy cały słoiczek, zamykamy go przykrywką i krótko pasteryzujemy, dzięki czemu pozbywamy się smaku surowych płatków. Pasteryzowane tarte płatki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pozdrawiam - BabajAGA