Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1682
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj.śląskie

Post »

Basiu!!!! Chcę się skusic na ten sernik!!!! Potrzebne mi jeszcze dodatkowe informacje!

Jak duża forma ? Czy okragła, czy blaszka ?
Co z tym budyniem smietankowym? Wsypac w proszku czy najpierw przyrządzić???



:oops:
Ulka buziaki przesyła
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Blaszke zwykłą daję , moja ma chyba 24 na 36 cm , ale na sto procent nie jestem pewna czy takie wymiary , ale tak mniej wiecej na pewno :wink:
A budyń wsypać w proszku i wymieszać razem z serem , możesz też dodać odrobinę aromatu śmietankowego :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Ja do sernika (bez owoców) dodaję budyń waniliowy. Sernik jest wtedy bardziej kremowy (chodzi o kolor :D), a poza tym lubię zapach wanilii, nawet jeśli to tylko wanilina, a więc "aromat identyczny z naturalnym" :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

barbarka pisze:Sernik z jabłkami


Ser

Składniki
1 kg zmielonego sera
2 jajka
2 żółtak
1 margaryna
1 szkl cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
Mam taki przepis od Teściówki :D u mnie zmiana polega na tym,że można dać jogurt zamiast śmietany. I o ile pamiętam to cały, a nie 3 łyżki. Można także zamiast jabłek ułożyć na cieście pokrojone brzoskwinie z puszki.
Sernik wychodzi wilgotny i aksamitny. I oczywiście pyszny :D

Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Na stronie TVP znalazłam zdjęcia marcinka-ciasta. Program "Kawa czy herbata" gościł latem w Białowieży, stąd takie fotki. Nie wiem,czy mogę je zamieścić? Spróbuję, najwyżej Adminek mnie wyrzuci :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek


(Nie wyrzuci, bo przed Świętami jest łagodny jak baranek :D Nalewka)
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Naleweczko z orzechów włoskich dla Ciebie :wink:

Orzechowy z waflem

Ciasto

Składniki

7 białek
25 dag cukru
20 dag orzechów zmielonych
2 łyżki mąki pszennej
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Wykonać ciasto biszkoptowe i upiec .

Masa orzechowa

Składniki
2 kostki masła
20 dag orzechów mielonych
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 paczki biszkoptów
1 suchy wafel

Wykonanie

Mleko zagotować z cukrem , dodać orzechy - sparzyć . Masło utrzeć , dodając przestudzone orzechy . Masę podzielić na dwie części .

Przełożenie ciasta - kolejność.
Ciasto - masa - biszkopty - masa - wafel .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Marysieńka orzechowa

Placek 1

Składniki

7 jaj
1 szkl cukru
2 łyżki kakao ciemnego
5 łyżek mąki pszennej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Ubić jak na biszkopt . piec w temp. 180* przez 30-40 min.
po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwie części .

Placek 2

Składniki

25 dag orzechów pokrojonych
5 białek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie

Białka ubić na sztywno dodac cukier chwilę ubijać i dodac reszte skłądników . Delikatnie wymieszać . Piec w 180* przez 30-40 minut .

Krem

Składniki

1/2l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna

Wykonanie

Odlac pół szklanki mleka , a resztę zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka urzeć z cukrem , dodać mąkę i resztę mleka . Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń . Margaryne utrzeć dodać przestudzony budyń i chwilę ucierać . Krem podzielić na dwie części .

Masa orzechowa


Składniki

1 szkl mleka
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1 i 1/2 szkl mielonych orzechów .
1 łyżka cukru

Wykonanie

3/4 szkl mleka zagotować , w pozostałum mleku wymieszać kaszę i wlać na gotujące sie mleko . Ugotowac . Gdy się już zagotuję dodać cukier i orzechy , dokładnie wymieszać . Pozostawić do ostygniecia. Masę podzielić na dwie części .

Przełożenie placka - kolejność.

1 placek - masa - krem - 2 placek - masa - krem - 1 placek.
Na wierzch polewa kakaowa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
konto-nieaktywne
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 15
Od: 30 lis 2007, o 01:53
Lokalizacja: Suwalszczyzna

Post »

Sernik (Który nie opada w środku)

1 kg sera twarogowego półtłustego
6-8 jaj
2 budynie śmietankowe z cukrem (razem ok. 100 gr.)
1 szklanka cukru
1 kostka masła śmietankowego
rodzynki i inne bakalie (np. orzechy, pokrojone w paski morele itp.)

Ser pokruszyć w misce, dodać cukier, chłodne roztopione masło, zmiksować blenderem na gładko. Miksując dodawać po jednym całym jajku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie się już całkowicie wmiesza, pod koniec dodać budynie i krótko zamieszać. Dodać omączone bakalie (wg. uznania) i zamieszać. Wlać do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia, albo do silikonowej formy (bez smarowania itp.). Piec ok. godzinę w temp. 150-160 stopni. Kiedy góra lekko, ale w miarę równomiernie się zrumieni, a środek będzie suchy (nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyk jest suchy, to sernik jest upieczony) wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić w nim do wystygnięcia. Potem można polać polewą, można namalować na nim czekoladowe wzory, można też zostawić saute. Pycha! Jest nieco "cięższy"niż sernik z pianą z białek, ale za to ma równą jak stół powierzchnię.

Sernik można też wlać na spód upieczony z ciasta kruchego albo półkruchego z dodatkiem czekolady, ładniej wygląda po przekrojeniu, mniam :)
Może się czepiam, ale...
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Kakaowo - nugatowy

Placek kakaowy

Jest to duży biszkopt z kakaem , który potem podzielimy na dwie części . Powinien być bardzo ciemny .

Placek nugatowy

Składniki


5 białek
15 dag cukru
1 łyżka miodu
35 dag orzechów posiekanych
1/3 szkl bułki tartej

Wykonanie

Białka ubić na sztywno dodać po łyżce cukier i dalej ubijać przez chwilę . Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać . piec w temp. 160-180* przez 30 minut.



Krem czekoladowy

Składniki

5 żółtek
1 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
1 i 1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
50 ml spirytusu
wiśnie z konfitury lub soku .

Wykonanie

Wymieszać mleko około szklanki , cukier , mąki , żółtka i cukier waniliowy. Reszte mleka gotujemy i wlaeamy rozmieszaną masę . Gotujemy budyń . Odstawiamy do ostygniecia . Do kakao dodajemy tyle gorącej wody , by powstała gęsta masa . Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń i masę kakaową , a na
końcu spirytus . Wszystko delikatnie mieszamy .

Przełożenie placka - kolejność

Biszkopt kakaowy - wiśnie - krem - placek nugatowy - wiśnie - krem - biszkopt kakaowy - polewa .

Ja osobiście dość mocno nasączam biszkopty przestudzoną kawą rozpuszczalną .

Smacznego :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Sernik z piernikami i brzoskwiniami

Ciasto

Składniki

3 szkl mąki
margaryna
2 zółtka
1 jajko
3/4 szkl cukru kryształu
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczeki proszku do pieczenia

Wykonanie

Ciasto zagnmieść jak kruche i podzielić na dwie części . Wstawic do lodówi by sie chłodziło . A najlepiej na niecała godzinke do zamrażarki . Powinno być dość mocno schłodzone .

Ser


Składniki

1 kg sera ( nie całę okolo 90 dag)
1 i 1/3 szkl cukru kryształu
margaryna
5 jajek
budyń waniliowy
aromat waniliowy
paczka pierników w czekoladzie
brzoskwinie pokrojone

Wykonanie

Margaryne i cukier ( 1 szkl ) utrzeć na puch , następnie dodać żółtka chwile ucierać dodać sre i pozostałe składniki . Na końcu dodać pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem .

Przygotowanie do pieczenia
W formie wyklądamy jedna część ciasta , a na niej ukladamy w szchownice pierniki i brzoskwinie
Obrazek

Następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta
Obrazek
Na to już wlewamy serową masę i pieczemy w piekarniku okolo godziny w 180* .
Po upieczeniu zajadamy , moje jeszcze ciepłe :wink: Obrazek Smacznego!!! :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Ja mam taki przepis : :wink:

Ambasador

Upiec cienki jasny biszkopt .

Masa

Składniki

1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyzki mąki pszennej
2 całe jajka
2 żółtka
2 margaryny
20 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao
orzechy krojone
bakalie
czekolada
ananasy z puszki
sok z cytryny

Wykonanie

W szklance mleka roztrzepać budyn , mąke , jaja i żółtka . Pozostalę mleko zagotować i przygotować budyń .
Ostudzony dodać do utartych na puch margaryn z cukrem . Masę dzielimy na dwie części . Do jednej dajemy kakao , orzechy krojone , rodzynki, pokrojoną czekoladę .
Do drugiej dodajemy bakalie , czekoladę , pokrojone ananasy , do smaku soku z cytryny .

Przełożenie placka - kolejność

Biszkopt - masa ciemna - masa jasna .

Można przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Szarlotka z przepisu Cioci Ireny

Post »

Wygląda tak :P
Obrazek
Przepis na nią
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.

Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wylewamy masę do formy.

2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.

Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.

Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*

Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha
Serdecznie polecam i życzę smacznego :P
Ciocia dała mi ten przepis gdyż niezbyt przepadam za ciastem kruchym :oops:
Moje linki
KATARZYNA
wiewer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 48
Od: 17 paź 2007, o 19:21
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post »

Polecam taki sernik:

1 kg twarogu (preferuję Mazurski półtłusty lub tłusty, bo rzadko bywa kwaśny)
4 ziemniaki średniej wielkości
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 kostki Palmy lub innej margaryny
7 jajek
3 łyżki stołowe kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. uważam, że należy je nieco posolić, zdjąć skórkę.
Ziemniaki, twaróg zmielić 2 razy. Jajka i cukier ubić na kogel mogel. Dodać zmielony twaróg, ziemniaki oraz roztopioną, schłodzona Palmę, kaszę i proszek do pieczenia.
Utrzeć ( lub ubić ) na jednolitą masę, na końcu dodać rodzynki namoczone w gorącej wodzie. wlać do blachy wytłuszczonej i obsypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni (góra złocista, brzegi zawsze nieco brązowieją, patyczek suchy).
Wyjąć z pieca, brzegi oddzielić od blachy nożem. Potrafi mocno opaść.
Uwaga z lukrowaniem, i tak jest dość słodki.

smacznego
Wiesiek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Mufinki z jogurtem

Składniki
SUCHE:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru (pół na pół biały i trzcinowy),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opak. cukru wanilinowego,
- duża szczypta soli.

MOKRE:
- 1 opak. jogurtu naturalnego(ok. szklanki),
- woda gazowana (szczególnie jeśli używamy gęstego jogurtu "greckiego),
- 1/2 kostki miękkiej (!) margaryny albo masła pokrojone w plasterki,
- 2 roztrzepane jaja.

DODATKI do wyboru:
- siekana czekolada gorzka (kawałki wielkości rodzynek),
- suszone żurawiny, rodzynki, pokrojone suszone morele,
- niezbyt drobno siekane orzechy albo migdały,
- dwie łyżki kakao albo kawy rozpuszczalnej
- surowy banan w plasterkach, surowe jabłko krojone w kostkę,
- dowolne inne dodatki, ale nie więcej, niż dwa na raz.

Metoda:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Przygotować formę, albo foremki na mufinki.

Przygotować dodatki. Jeśli bakalie, to posypać je w miseczce mąką (łyżka), jeśli proszek, to dosypać go do reszty suchych składników. Na tę ilość ciastek potrzebne są dwie garstki bakalii, albo dwie łyżki proszku. Owoców - ilość dowolna, jeśli przygotujemy za dużo, to można je zużyć do sałatki, albo po prostu zjeść :)

Zmieszać w misce składniki suche.

W innej misce roztrzepać składniki mokre.

Połączyć łyżką "mokre" z "suchym" tak, żeby pozostały widoczne niewielkie grudki tłuszczu. Dodać dodatek lub dodatki, wmieszać.

Nakładać ciasto do foremek pomagając sobie dwiema łyżkami (jak kluski kładzione), każda foremka ma być napełniona do 3/4 wysokości.

Piec 15-25 minut (zależy od piekarnika, czy z obiegiem, czy bez), aż ciasto urośnie i się ładnie zrumieni. Mufinki mają mieć kształt korka od szampana albo grzybka :)

Jeść ciepłe i chrupiące, albo cierpliwie odczekać, aż ostygną. Wychodzi 12 sporych ciasteczek - bułeczek, albo 18 ciut niższych.

Pyszne na śniadanie do kawy, herbaty, albo mleka, można rwać i smarować konfiturami, nutellą, masłem, miodem itd.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Ciacho z budyniem czekoladowym

Post »

Ciasto
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
2 jaja
Ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę

3 budynie czekoladowe ugotować używając 1 litr mleka, gorące wylać na ciasto.

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
Roztopić to razem i lekko przestudzić. Następnie dodać do tego
2 jajka i 20 dag wiórek kokosowych.
Wymieszać, nałożyć kupkami na ciasto i rozsmarować łyżeczką.
Piec około 50 minut w temp. 180*C.
Obrazek tym razem zrobiłam z budyniu śmietankowego :P
Smacznego :P
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”