Mufinki z jogurtem
Składniki
SUCHE:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru (pół na pół biały i trzcinowy),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opak. cukru wanilinowego,
- duża szczypta soli.
MOKRE:
- 1 opak. jogurtu naturalnego(ok. szklanki),
- woda gazowana (szczególnie jeśli używamy gęstego jogurtu "greckiego),
- 1/2 kostki miękkiej (!) margaryny albo masła pokrojone w plasterki,
- 2 roztrzepane jaja.
DODATKI do wyboru:
- siekana czekolada gorzka (kawałki wielkości rodzynek),
- suszone żurawiny, rodzynki, pokrojone suszone morele,
- niezbyt drobno siekane orzechy albo migdały,
- dwie łyżki kakao albo kawy rozpuszczalnej
- surowy banan w plasterkach, surowe jabłko krojone w kostkę,
- dowolne inne dodatki, ale nie więcej, niż dwa na raz.
Metoda:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Przygotować formę, albo foremki na mufinki.
Przygotować dodatki. Jeśli bakalie, to posypać je w miseczce mąką (łyżka), jeśli proszek, to dosypać go do reszty suchych składników. Na tę ilość ciastek potrzebne są dwie garstki bakalii, albo dwie łyżki proszku. Owoców - ilość dowolna, jeśli przygotujemy za dużo, to można je zużyć do sałatki, albo po prostu zjeść
Zmieszać w misce składniki suche.
W innej misce roztrzepać składniki mokre.
Połączyć łyżką "mokre" z "suchym" tak, żeby pozostały widoczne niewielkie grudki tłuszczu. Dodać dodatek lub dodatki, wmieszać.
Nakładać ciasto do foremek pomagając sobie dwiema łyżkami (jak kluski kładzione), każda foremka ma być napełniona do 3/4 wysokości.
Piec 15-25 minut (zależy od piekarnika, czy z obiegiem, czy bez), aż ciasto urośnie i się ładnie zrumieni. Mufinki mają mieć kształt korka od szampana albo grzybka
Jeść ciepłe i chrupiące, albo cierpliwie odczekać, aż ostygną. Wychodzi 12 sporych ciasteczek - bułeczek, albo 18 ciut niższych.
Pyszne na śniadanie do kawy, herbaty, albo mleka, można rwać i smarować konfiturami, nutellą, masłem, miodem itd.