justa pisze:A czy macie przepis na biszkopt z makiem.Biszkopt mi zawsze się udaje tylko nie wiem jakie proporcje maku
39. Biszkopt z makiem
CIASTO:
4jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru, , 25 dkg margaryny, aromat migdałowy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut.
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Następnie wodę odlać,mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem.
Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak.Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto.
Ten przepis podała Krysia na str.10. Zobacz jeszcze na stronie 15