Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Nie pamiętam czy podałam ten przepis, ZAWSZE się udaje, jabłka można zastąpić innymi owocami, śliwka najlepsza ale musi być twarda
PLACEK Z JABŁKAMI
- na standardową blaszkę z wyposażenia piekarników
SKŁADNIKI:
- 40 dag mąki
- 40 dag cukru
- 40 dag margaryny
- 2 łyżeczki ( takie sumienne) proszku do pieczenia
- 8 jajek
- duży cukier wanilinowy
- ok. 1 kg jabłek( im twardzsze, tym lepsze-ale mogą być każde, nawet z papierówka piekłam:))
WYKONANIE:
Margarynę (można ją najpierw rozpuścić), jajka, cukier utrzeć( mikserem ). Dodawać po trochę makę z proszkiem. Jabłka pokroić w plasterki, układać PIONOWO jeden przy drugim( ja daję co 1 cm, tak mniej więcej).
Piec około 50 min.w 180 st.C
Posypać cukrem pudrem.
Jest bardzo puszyste i naprawdę zawsze się udaje, mało pracochłonne oczywiście oprócz talarkowania jabłek.
SMACZNEGO!
PS śliwki układamy tak samo, dlatego muszą być twarde, by się nie przewracały i roztapiały za wcześnie.
PLACEK Z JABŁKAMI
- na standardową blaszkę z wyposażenia piekarników
SKŁADNIKI:
- 40 dag mąki
- 40 dag cukru
- 40 dag margaryny
- 2 łyżeczki ( takie sumienne) proszku do pieczenia
- 8 jajek
- duży cukier wanilinowy
- ok. 1 kg jabłek( im twardzsze, tym lepsze-ale mogą być każde, nawet z papierówka piekłam:))
WYKONANIE:
Margarynę (można ją najpierw rozpuścić), jajka, cukier utrzeć( mikserem ). Dodawać po trochę makę z proszkiem. Jabłka pokroić w plasterki, układać PIONOWO jeden przy drugim( ja daję co 1 cm, tak mniej więcej).
Piec około 50 min.w 180 st.C
Posypać cukrem pudrem.
Jest bardzo puszyste i naprawdę zawsze się udaje, mało pracochłonne oczywiście oprócz talarkowania jabłek.
SMACZNEGO!
PS śliwki układamy tak samo, dlatego muszą być twarde, by się nie przewracały i roztapiały za wcześnie.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
WNIOSKI:
- nie ma zapachu pieczenia ciasta w domu:)
- smaczna, chociaż to nie jest smak typowej babki z mąki pszennej
- "chrupiąca" skórka, czego nie ma przy tradycyjnych wypiekach
- piekłam dłużej, bo 60 min.
Ale przepis naprawdę warty sprawdzenia
Jedliśmy "gorącą" z zimnym mlekiem, nie wiem czy zostanie coś do jutra by sprawdzić jak będzie smakować
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatrice, piękna baba
Babka ze śliwkami
Składniki:
- 10 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,6 kg śliwek (połówki) Zamiast śliwek mogą być jabłka pokrojone w ćwiartki (obrane ze skórki ;) )
Wykonanie:
Mąkę, cukier, jaja, olej, proszek,z miksować (najpierw cukier z jajkami)
Dodać śliwki do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto i piec około godziny w piekarniku...temp. 170 - 180* (zależy od piekarnika) Smacznego
Babka ze śliwkami
Składniki:
- 10 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,6 kg śliwek (połówki) Zamiast śliwek mogą być jabłka pokrojone w ćwiartki (obrane ze skórki ;) )
Wykonanie:
Mąkę, cukier, jaja, olej, proszek,z miksować (najpierw cukier z jajkami)
Dodać śliwki do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto i piec około godziny w piekarniku...temp. 170 - 180* (zależy od piekarnika) Smacznego
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa
Składniki:
30 dag mąki, 10dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1/2 szklanki zsiadłego mleka, cukier wanilinowy.
Wykonanie:
Mąkę wyrobić z tłuszczem (posiekać),dodać cukier puder, proszek, żółtka, mleko, cukier wanilinowy, zagnieść.
Do maszynki do mięsa założyć specjalną foremkę, wkładać ciasto i kręcić.
Odcinać wychodzące ciasto, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na rumiany kolor, 170*. Smacznego
Składniki:
30 dag mąki, 10dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1/2 szklanki zsiadłego mleka, cukier wanilinowy.
Wykonanie:
Mąkę wyrobić z tłuszczem (posiekać),dodać cukier puder, proszek, żółtka, mleko, cukier wanilinowy, zagnieść.
Do maszynki do mięsa założyć specjalną foremkę, wkładać ciasto i kręcić.
Odcinać wychodzące ciasto, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na rumiany kolor, 170*. Smacznego
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pysznie wyglądają te ciasteczka
Moja mama takie robiła też maszynką do mięsa, ale przepis był ze śmietaną kwaśną i tłustą,
niestety pozostaną mi tylko wspomnienia , pamiętam, że im starcze tym bardziej kruche były,
więc robione były ich hurtowe ilości
Ja za to piekłam moje ulubione ciasto ze śliwkami
Moja mama takie robiła też maszynką do mięsa, ale przepis był ze śmietaną kwaśną i tłustą,
niestety pozostaną mi tylko wspomnienia , pamiętam, że im starcze tym bardziej kruche były,
więc robione były ich hurtowe ilości
Ja za to piekłam moje ulubione ciasto ze śliwkami
Anpio7 pisze: Dziś upiekłam
Szybkie ciasto z plasterkami jabłek
Składniki
250 g margaryny
200 g cukru
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
3 żółtka
4 białka
3 łyżki śmietany 18% - ja dziś dodałam jogurt.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka jabłek - obranych i pokrojonych w grubsze plastry
Margarynę utrzeć z cukrem na sztywny biały puch, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich dwóch - trzech łyżek: będą potrzebne do polewy.
Gęste ciasto wylać na średnią tortownicę, poukłać jabłka na stojąco wzdłuż i powciskać w wolne miejsca między już poukładanymi owocami - te wpadną do ciasta na dół. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu, lekko ciepłe posmarować resztą piany ubitą na sztywno z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.
Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym niepracochłonne.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2350
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Powojnik, smaczna babka i szybko można ją zrobić, nie pracochłonna.
Zjedliśmy ją migiem.
Zjedliśmy ją migiem.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Miło mi, że smakowała Staram się dawać przepisy sprawdzone i łatwe w wykonaniu ;)suzana pisze:Powojnik, smaczna babka i szybko można ją zrobić, nie pracochłonna.
Zjedliśmy ją migiem.
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Koktajl wiśniowy
Miksujemy wiśnie z jogurtem, kefirem, dosładzamy i pijemy. Smacznego
Miksujemy wiśnie z jogurtem, kefirem, dosładzamy i pijemy. Smacznego
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A ma ktoś może sprawdzony przepis na drożdżówkę z maślanką?
Pozdrawiam - Justyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Powojnik koktajl wygląda smakowicie
Ja też robię kilka razy w tygodniu taki smakołyk, gdzie bazą jest maślanka - bo jest niskokaloryczna,
wczoraj zrobiłam z bananem, nektarynką i gruszką, czasem dodaje siemię lniane lub błonnik w proszku.
Idealny i szybkie wykonanie na 2 śniadanie lub podwieczorek
duju niestety nie znam takiego przepisu, ale polecam mój sprawdzony, a z maślanki zrób koktajl
Drożdżówka, która się zawsze udaje
1 szk mleka
3/4 kostki tłuszczu
3/4 szk cukru
4 jajka
ok 1 kg mąki
szczypta soli
5 dkg drożdży
drożdże rozmieszać z odrobiną mleka i łyżeczką cukru odstawić do
wyrośnięcia,w tym czasie rozpuścić tłuszcz w reszcie
mleka(podgrzać),nactępnie wystudzić
żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić ze szczyptą soli,do żółtek dodać
mleko z tłuszczem,ucierając dodawać mąkę drożdże i na końcu
białka,ciasto powinno być gęste jak na pizzę
po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia
w tym czasie zrobić kruszonkę z reszty kostki tłuszczu cukru i mąki ja
proporcje daję na oko
pokroić np. rabarbar w kostkę i wymieszać z cukrem
ciasto wyłożyć na blachę posypać rabarbarem i kruszonką piec ok 1/2 godz
smacznego(-:
Ja też robię kilka razy w tygodniu taki smakołyk, gdzie bazą jest maślanka - bo jest niskokaloryczna,
wczoraj zrobiłam z bananem, nektarynką i gruszką, czasem dodaje siemię lniane lub błonnik w proszku.
Idealny i szybkie wykonanie na 2 śniadanie lub podwieczorek
duju niestety nie znam takiego przepisu, ale polecam mój sprawdzony, a z maślanki zrób koktajl
Drożdżówka, która się zawsze udaje
1 szk mleka
3/4 kostki tłuszczu
3/4 szk cukru
4 jajka
ok 1 kg mąki
szczypta soli
5 dkg drożdży
drożdże rozmieszać z odrobiną mleka i łyżeczką cukru odstawić do
wyrośnięcia,w tym czasie rozpuścić tłuszcz w reszcie
mleka(podgrzać),nactępnie wystudzić
żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić ze szczyptą soli,do żółtek dodać
mleko z tłuszczem,ucierając dodawać mąkę drożdże i na końcu
białka,ciasto powinno być gęste jak na pizzę
po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia
w tym czasie zrobić kruszonkę z reszty kostki tłuszczu cukru i mąki ja
proporcje daję na oko
pokroić np. rabarbar w kostkę i wymieszać z cukrem
ciasto wyłożyć na blachę posypać rabarbarem i kruszonką piec ok 1/2 godz
smacznego(-:
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7497
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kochane, wczoraj (przed wyjazdem za ocean) robiłam zakupy cukrów waniliowych, proszków do pieczenia i zobaczyłam amoniak! Od razu przed oczami stanęły mi mamusine amoniaczki z dzieciństwa. Czy macie przepis na szybkie, proste amoniaczki? W necie znalazłam 3 różne; w jednym amoniak od razu miesza się z mąką, w drugim sparza się wrzącym mlekiem a w trzecim rozpuszcza się w śmietanie! Nigdy nie piekłam amoniaczków, jeśli piekłyście to doradźcie mi, który z nich jest najlepszy, najszybszy no i najważniejsze, by ciasteczka były pyszne!
Pozdrawiam! Gienia.
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Amoniak bez wątpienia trzeba rozpuścić w śmietanie! Piekłam,wprawdzie jakiś czas temu ale wychodziły pyszne!
Kaśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7497
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki Kasiu, jutro już wyjeżdżam, więc wydrukuję sobie przepis ze śmietaną.
Pozdrawiam! Gienia.