Wpadłam na forum i juz mam smaka na coś słodkiego


Pochwalę sie też nowym przepisem , wyszperanym, zmodyfikowanym, pysznym i szybkim w wykonaniu.
miszmasz karmelowy
Herbatniki: 2 paczki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
8 łyżek wody
8 łyżek oleju 2 tyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki maki
Jajka, cukry ubic na puszystą pianę, powoli wlać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlac do wysmarowanej blaszki piec 25 minut w 160 stopniach (termoobieg)
Można też kupić gotowy spód lub zrobić własną wersję biszkoptu, ja robię olejową bo ciasto jest wilgotne.
Masa:
Gotowa masa krówkowa lub sodkie skondensowane mleko gotowane 3h i ostudzone
Masa smietanowa:
1/2 litra smietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyzki żelatyny - rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody
Dekoracja:
2 dowolne galaretki (zrobiłam z truskawkową ale podobno pyszna jest też o smaku owoców leśnych), rozpuszczone w 3 szklankach wody
Masą krówkową smarujemy biszkop, na niej układamy herbatniki, następnie masę smietanową (śmietane ubić z cukrem, na końcu dodac żelatynę), na masie śmietanowej kolejna porcja herbatników. Ciasto włozyć do lodówki na 30 minut. Następnie na wierzch wylać tężejąca galaretkę.
Ciasto chłodzic 24h
Kiepskie zdjęcie, ale zdjecie

