Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
108. Salceson Galaretkowy
Składniki :
4 kolorowe galaretki ,
1 duża żelatyna ,
3 szkl mleka ,
1 szkl śmietany 18% ,
1 cukier wanilinowy ,
1/2 szkl cukru
Wykonanie :
Galaretki rozpuścić (osobno) w 1/2 wody podanej na opakowaniu . Odstawić .
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl mleka .
Reszte mleka zagotować i do goracego dodać żelatynę . Mieszać aż do rozpuszczenia , następnie dodac cukry rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia .
Foremki np keksowe cienko wysmarować masłem . Do formy włożyć pokrojone w kostki galaretki .
Gdy mleko będzie chłodne dodać śmietanę i delikatnie "rozbić" . Masą mleczno -śmietanową zalać galaretki i delikatnie wymieszać .
Wstawić do lodówki .
Smacznego
Składniki :
4 kolorowe galaretki ,
1 duża żelatyna ,
3 szkl mleka ,
1 szkl śmietany 18% ,
1 cukier wanilinowy ,
1/2 szkl cukru
Wykonanie :
Galaretki rozpuścić (osobno) w 1/2 wody podanej na opakowaniu . Odstawić .
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl mleka .
Reszte mleka zagotować i do goracego dodać żelatynę . Mieszać aż do rozpuszczenia , następnie dodac cukry rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia .
Foremki np keksowe cienko wysmarować masłem . Do formy włożyć pokrojone w kostki galaretki .
Gdy mleko będzie chłodne dodać śmietanę i delikatnie "rozbić" . Masą mleczno -śmietanową zalać galaretki i delikatnie wymieszać .
Wstawić do lodówki .
Smacznego
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Śmietana 18% powinna być , ale powiem Ci szczerze , że dawałam już i słodką i kwaśna i zawsze wychodziło smaczne .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
109. KWITNĄCY TULIPAN
2 szkl. mąki
1,5 szkl cukru
6 jaj
margaryna
2 łyżeczki proszku
2 łyżki kokosu
6 łyżek oleju
łyżka kakao
pół szkl. suchego maku
1 kisiel czerwony
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po żółtku oraz po łyżce oleju, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dobrze wymieszać z pianą z białek.
Ciasto podzielić na 4 części
I- z kakaem
II- z makiem
III- z kokosem
IV- z kisielem.
Wykładać kupkami na przemian.
Piec około 60 minut.
Po przekrojeniu każdy kawałek jest praktycznie inny
2 szkl. mąki
1,5 szkl cukru
6 jaj
margaryna
2 łyżeczki proszku
2 łyżki kokosu
6 łyżek oleju
łyżka kakao
pół szkl. suchego maku
1 kisiel czerwony
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po żółtku oraz po łyżce oleju, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dobrze wymieszać z pianą z białek.
Ciasto podzielić na 4 części
I- z kakaem
II- z makiem
III- z kokosem
IV- z kisielem.
Wykładać kupkami na przemian.
Piec około 60 minut.
Po przekrojeniu każdy kawałek jest praktycznie inny
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Tak- margaryna- to znaczy kostka 250 g . W moich przepisach jak pisze margaryna, lub masło- to chodzi o standardowy rozmiar- kostka. Jeśli pisze cukier- to zwykły drobny.
Jeśli miał by być cukier puder to piszę- cukier puder.
Formę na babkę kupiłam w TESCO na wyprzedaży. To róża
Ale to ciasto smakuje z każdej foremki - czy to tortownicy z kominkiem, czy też keksówki.
Jeśli miał by być cukier puder to piszę- cukier puder.
Formę na babkę kupiłam w TESCO na wyprzedaży. To róża
Ale to ciasto smakuje z każdej foremki - czy to tortownicy z kominkiem, czy też keksówki.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
110. Sernik "z rosą"
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Ciastem wyklejamy dużą blaszkę.
Masa:
Miksujemy 3 jajka i 1 szklankę cukru plus 1 cukier waniliowy. Dodajemy 1 kg twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielony), 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki letniego mleka. Na ciasto wylewamy masę, wstawić do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia na cieście rozsmarować ubitą pianę z białek (tych od ciasta) z pół szklanki cukru.
To jest drugi przepis na sernik "z rosą"
SER:
1kg sera
1/2 szkl. oleju
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
4 żółtka
olejek o aromacie cytrynowym
Ser zemleć i wszystko zmiksować.
Ciasto:
30 dag maki
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1 łyżeczka kopiasta smalcu
2 żółtka, 1 całej jajo
Zagnieść ciasto i wyłożyć dno i boki blachy.Wlać do blachy ser<bardzo rzadki> i piec 50 min.
Następnie ubic 6 białek na sztywno piane.Powoli dodawac 1 szkl. cukru i dalej ubijac. Wyciągnąc sernik z piekarnika i wylać na niego piane i piec jeszcze 15 min.
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Ciastem wyklejamy dużą blaszkę.
Masa:
Miksujemy 3 jajka i 1 szklankę cukru plus 1 cukier waniliowy. Dodajemy 1 kg twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielony), 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki letniego mleka. Na ciasto wylewamy masę, wstawić do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia na cieście rozsmarować ubitą pianę z białek (tych od ciasta) z pół szklanki cukru.
To jest drugi przepis na sernik "z rosą"
SER:
1kg sera
1/2 szkl. oleju
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
4 żółtka
olejek o aromacie cytrynowym
Ser zemleć i wszystko zmiksować.
Ciasto:
30 dag maki
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1 łyżeczka kopiasta smalcu
2 żółtka, 1 całej jajo
Zagnieść ciasto i wyłożyć dno i boki blachy.Wlać do blachy ser<bardzo rzadki> i piec 50 min.
Następnie ubic 6 białek na sztywno piane.Powoli dodawac 1 szkl. cukru i dalej ubijac. Wyciągnąc sernik z piekarnika i wylać na niego piane i piec jeszcze 15 min.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Przedstawię wam moje przepisy o które prosiliście
111. ULE
45 dag masła
45 dag orzechów
3 łyżki masła
3 kieliszki rumu lub spirytus
pod spód wafle lub hostie-komunikanty
Krem
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.
111. ULE
45 dag masła
45 dag orzechów
3 łyżki masła
3 kieliszki rumu lub spirytus
pod spód wafle lub hostie-komunikanty
Krem
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
112. Makowiec zawijany
Ciasto należy przygotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu w garnku lub obszernej misce przykrytej pokrywką).
1 kg mąki białej,
1 kostka margaryny ,
5 jaj całych,
1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka kwaśnej śmietany, w której rozpuścić 10 dkg drożdży świeżych;
skórka otarta z cytryny,
2 szczypty soli,
1 cukier waniliowy - z tych składników zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną.
Powinno lezakować 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.
MAK: 1 - 1,20 kg sparzonego maku 2 razy zemleć i dodać 50 dkg cukru kryształu ,8 całych jaj, 8 kopiatych łyżek kakao, 8 łyżek płynnego miodu , skórka otarta z cytryny, olejek migdałowy.
Ciasto podzielić na cztery części - wyrobić, pozostawić kulki przykryte do lekkiego wyrośnięcia,rozwałkować możliwie jak najcieniej, masę położyć równomiernie, posypać skórką pomarańczową i rodzynkami, dokładnie i ciasno zwinąć , boki skleić , włożyć do blaszek keksówek oddzielając zawijańce papierem do pieczenia.Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu.
Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką lub orzeszkami.
Ciasto należy przygotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu w garnku lub obszernej misce przykrytej pokrywką).
1 kg mąki białej,
1 kostka margaryny ,
5 jaj całych,
1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka kwaśnej śmietany, w której rozpuścić 10 dkg drożdży świeżych;
skórka otarta z cytryny,
2 szczypty soli,
1 cukier waniliowy - z tych składników zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną.
Powinno lezakować 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.
MAK: 1 - 1,20 kg sparzonego maku 2 razy zemleć i dodać 50 dkg cukru kryształu ,8 całych jaj, 8 kopiatych łyżek kakao, 8 łyżek płynnego miodu , skórka otarta z cytryny, olejek migdałowy.
Ciasto podzielić na cztery części - wyrobić, pozostawić kulki przykryte do lekkiego wyrośnięcia,rozwałkować możliwie jak najcieniej, masę położyć równomiernie, posypać skórką pomarańczową i rodzynkami, dokładnie i ciasno zwinąć , boki skleić , włożyć do blaszek keksówek oddzielając zawijańce papierem do pieczenia.Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu.
Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką lub orzeszkami.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Bogusiu, ja nic nie rozumiem, co to znaczy "zrobić dziurki w spodzie ula":shock: ??? Jakie to są foremki, pokaż proszę na zdjęciu. One mają dziurki w dnie? Może to głupio brzmi, ale nigdy się z tym nie spotkałam, nie wiem jak to wygląda i o co pytać. Nawet nie wiem, w jakim sklepiebogusia177 pisze: Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.
Ciasteczka wyglądają super, ja też chce takie zrobić, ale jak i czym???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Naleweczko - odpowiem za Bogusię.
Są takie foremki w kształcie stożka. Do nich wkładasz trochę ciasta i ugniatasz wokół ścianek. Potem wytrząsasz i powstaje stożek bez podstawy czyli spodu w środku pusty. Odwracasz stożkiem w dół wlewasz np. ajerkoniak i przykładasz "denko", zrobione ze zwykłego wafla. Odwracasz, stawiasz na waflu, czyli stożkiem do góry i gotowe.
Są takie foremki w kształcie stożka. Do nich wkładasz trochę ciasta i ugniatasz wokół ścianek. Potem wytrząsasz i powstaje stożek bez podstawy czyli spodu w środku pusty. Odwracasz stożkiem w dół wlewasz np. ajerkoniak i przykładasz "denko", zrobione ze zwykłego wafla. Odwracasz, stawiasz na waflu, czyli stożkiem do góry i gotowe.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki