Ciasto jasne
Składniki:
3 szlanki mąki ,
1 masło ,
1 szklanka cukru .
Wykonanie:
Na stolnicę wysypac mąkę dodać masło i posiekać nożem . Następnie dodac cukier i wyrobić ciasto .
Zagniecione wstawić do lodówki naokoło godzinę .
Ciasto ciemne
Skladniki :
6 jaj ,
1/2 szklanki cukru ,
3 łyżki kakao ,
3 łyżki mąki ,
4 łyżki śmietany ( dałam 18 % ) ,
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody ,
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka . Dodać mąkę wymieszaną z kakaem delikatnie rozmieszac. Następnie po 1 łyżce śmietanę dodajemy lekko mieszając . Na końcu dodajemy sodę .
Ciasto ciemne wylewamy na formę do pieczenia ( wysmarowaną i wysypaną bułką tartą ).
Na nie ścieramy ciato jasne ( na tarce )ścieramy stopniowo , delikatnie mieszając by nie zrobił się jeden wielki biały kluch.
Pieczemy w 180stopniach około 50 minut . Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów .
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić.
Masa budyniowa
Skladniki:
2 szklanki mleka ,
Budyń śmietankowy ,
masło ,
Wykonanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Ostudzony dodawac do utartego masła.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
Około 2 paczki biszkoptów okrągłych.
Przełożenie ciasta:
Połowa ciasta - połowa masy - biszkopyt (maczane w galaretce )- galaretka - gdy dobrze już sie zsiądzie to -reszta masy i połowa ciasta -polewa
Smacznego






