Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

107. Biedronka

Ciasto jasne

Składniki:
3 szlanki mąki ,
1 masło ,
1 szklanka cukru .

Wykonanie:

Na stolnicę wysypac mąkę dodać masło i posiekać nożem . Następnie dodac cukier i wyrobić ciasto .
Zagniecione wstawić do lodówki naokoło godzinę .

Ciasto ciemne

Skladniki :
6 jaj ,
1/2 szklanki cukru ,
3 łyżki kakao ,
3 łyżki mąki ,
4 łyżki śmietany ( dałam 18 % ) ,
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody ,

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka . Dodać mąkę wymieszaną z kakaem delikatnie rozmieszac. Następnie po 1 łyżce śmietanę dodajemy lekko mieszając . Na końcu dodajemy sodę .

Ciasto ciemne wylewamy na formę do pieczenia ( wysmarowaną i wysypaną bułką tartą ).
Na nie ścieramy ciato jasne ( na tarce )ścieramy stopniowo , delikatnie mieszając by nie zrobił się jeden wielki biały kluch.

Pieczemy w 180stopniach około 50 minut . Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów .
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić.

Masa budyniowa

Skladniki:
2 szklanki mleka ,
Budyń śmietankowy ,
masło ,

Wykonanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Ostudzony dodawac do utartego masła.

2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
Około 2 paczki biszkoptów okrągłych.

Przełożenie ciasta:
Połowa ciasta - połowa masy - biszkopyt (maczane w galaretce )- galaretka - gdy dobrze już sie zsiądzie to -reszta masy i połowa ciasta -polewa

Smacznego :wink:
:!: :!: :!: Ja dodatkowo nasączam ciasto , jest wilgniejsze i smaczniejsz :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

Ale ja nie miałam na myśli alkoholu, tylko syrop truskawkowy, bo skoro galaretka jest o smaku truskawkowym to co innego może do tego pasować ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Foteczka już jest :wink: A nasączam herbatą gorzką i to dość mocno :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 317
Od: 6 maja 2007, o 16:28
Lokalizacja: Łódź

Post »

Barbarko super, że przypomniałaś Biedronkę :D :D dzięki temu wyszperałam przepis i też upiekę, oo a dawno jej nie piekłam. Twoja fotka spowodowała, że nie mogę sobie odmówić :D :P narobiłaś apetytu hehehe :D
Moja jest bardzo podobna, tylko ciasto ciemne jest bez mąki i ma mniej jajek - 3 szt. a więcej śmietany bo 1 szkl. reszta to samo :D

Tak więc Kochane Koleżanki do dzieła - do Biedronki!!! (tylko nie do sklepu Biedronki :D ) a do piekarników :D :P
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

108. Salceson Galaretkowy

Składniki :


4 kolorowe galaretki ,
1 duża żelatyna ,
3 szkl mleka ,
1 szkl śmietany 18% ,
1 cukier wanilinowy ,
1/2 szkl cukru

Wykonanie :

Galaretki rozpuścić (osobno) w 1/2 wody podanej na opakowaniu . Odstawić .
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl mleka .
Reszte mleka zagotować i do goracego dodać żelatynę . Mieszać aż do rozpuszczenia , następnie dodac cukry rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia .
Foremki np keksowe cienko wysmarować masłem . Do formy włożyć pokrojone w kostki galaretki .
Gdy mleko będzie chłodne dodać śmietanę i delikatnie "rozbić" . Masą mleczno -śmietanową zalać galaretki i delikatnie wymieszać .

Wstawić do lodówki .

Smacznego :D

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Posty: 129
Od: 5 cze 2007, o 22:58
Lokalizacja: Małopolska

Post »

A jaka ta śmietana słodka czy kwasna??
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Śmietana 18% powinna być , ale powiem Ci szczerze , że dawałam już i słodką i kwaśna i zawsze wychodziło smaczne .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2643
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

109. KWITNĄCY TULIPAN

2 szkl. mąki
1,5 szkl cukru
6 jaj
margaryna
2 łyżeczki proszku
2 łyżki kokosu
6 łyżek oleju
łyżka kakao
pół szkl. suchego maku
1 kisiel czerwony

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po żółtku oraz po łyżce oleju, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dobrze wymieszać z pianą z białek.
Ciasto podzielić na 4 części
I- z kakaem
II- z makiem
III- z kokosem
IV- z kisielem.
Wykładać kupkami na przemian.
Piec około 60 minut.


Po przekrojeniu każdy kawałek jest praktycznie inny
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2643
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

Tak- margaryna- to znaczy kostka 250 g . W moich przepisach jak pisze margaryna, lub masło- to chodzi o standardowy rozmiar- kostka. Jeśli pisze cukier- to zwykły drobny.
Jeśli miał by być cukier puder to piszę- cukier puder. :D

Formę na babkę kupiłam w TESCO na wyprzedaży. To róża :wink: :D


Ale to ciasto smakuje z każdej foremki - czy to tortownicy z kominkiem, czy też keksówki. :wink: :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Posty: 129
Od: 5 cze 2007, o 22:58
Lokalizacja: Małopolska

Post »

A czy macie przepis-oczywiście sprawdzony na sernik "z rosą"?? :)
old_I-s

Post »

110. Sernik "z rosą"

Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Ciastem wyklejamy dużą blaszkę.

Masa:
Miksujemy 3 jajka i 1 szklankę cukru plus 1 cukier waniliowy. Dodajemy 1 kg twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielony), 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki letniego mleka. Na ciasto wylewamy masę, wstawić do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia na cieście rozsmarować ubitą pianę z białek (tych od ciasta) z pół szklanki cukru.




To jest drugi przepis na sernik "z rosą"


SER:
1kg sera
1/2 szkl. oleju
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
4 żółtka
olejek o aromacie cytrynowym

Ser zemleć i wszystko zmiksować.

Ciasto:
30 dag maki
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1 łyżeczka kopiasta smalcu
2 żółtka, 1 całej jajo

Zagnieść ciasto i wyłożyć dno i boki blachy.Wlać do blachy ser<bardzo rzadki> i piec 50 min.

Następnie ubic 6 białek na sztywno piane.Powoli dodawac 1 szkl. cukru i dalej ubijac. Wyciągnąc sernik z piekarnika i wylać na niego piane i piec jeszcze 15 min.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2643
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

:D Już wcześniej wpisałam też przepis na sernik z rosą... Przepis 57 z siódmego stycznia 2007...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Przedstawię wam moje przepisy o które prosiliście

111. ULE

45 dag masła
45 dag orzechów
3 łyżki masła
3 kieliszki rumu lub spirytus
pod spód wafle lub hostie-komunikanty

Krem
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu

Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.

Obrazek
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Do uli zamiast orzechów można dać kokos- jeżeli masa się nie klei dodaję 1 białko
Wykonanie takie same jak wyżej w przepisie
fotka nie najlepszej jakości Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

112. Makowiec zawijany

Obrazek

Ciasto należy przygotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu w garnku lub obszernej misce przykrytej pokrywką).

1 kg mąki białej,
1 kostka margaryny ,
5 jaj całych,
1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka kwaśnej śmietany, w której rozpuścić 10 dkg drożdży świeżych;
skórka otarta z cytryny,
2 szczypty soli,
1 cukier waniliowy - z tych składników zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną.
Powinno lezakować 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.
MAK: 1 - 1,20 kg sparzonego maku 2 razy zemleć i dodać 50 dkg cukru kryształu ,8 całych jaj, 8 kopiatych łyżek kakao, 8 łyżek płynnego miodu , skórka otarta z cytryny, olejek migdałowy.
Ciasto podzielić na cztery części - wyrobić, pozostawić kulki przykryte do lekkiego wyrośnięcia,rozwałkować możliwie jak najcieniej, masę położyć równomiernie, posypać skórką pomarańczową i rodzynkami, dokładnie i ciasno zwinąć , boki skleić , włożyć do blaszek keksówek oddzielając zawijańce papierem do pieczenia.Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu.
Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką lub orzeszkami.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”