Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
CIASTO SHREK
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
-3/4 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, makę po łyżce zmieszaną z proszkiem. Upiec
Masa I
- 3 budynie śmietankowe
- Pysio zielony duża butelka
Budynie rozpuścić w szklance soku, resztę soku zagotować i dodać rozpuszczone budynie.
UWAGA: w czasie gotowania bąbluje i strzela
MASA II
- śmietanka 36% 0,5 l
- 2 galaretki zielone
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Ubić śmietankę i dodać rozpuszczone galaretki.
DODATKI:
- dwa lub trzy opakowania delicji pomarańczowych( ilość zależy od wielkości blaszki)
- dwie galaretki zielone rozpuszczone w 800 ml wody.
WYKONANIE:
Biszkopt trzeba upiec w wysokiej blaszce( moja ma 7 cm wysokości).
Po ostudzeniu lekko nasączyć np. woda z cukrem i cytryną, można dodać odrobinę alkoholu-jeśli robimy dla dorosłych.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę I.
Poukładać delicje-czekoladą do góry.
Wyłożyć masę II.
Zalać tężejącą galaretką.
Dobrze schłodzić i SMACZNEGO.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
-3/4 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, makę po łyżce zmieszaną z proszkiem. Upiec
Masa I
- 3 budynie śmietankowe
- Pysio zielony duża butelka
Budynie rozpuścić w szklance soku, resztę soku zagotować i dodać rozpuszczone budynie.
UWAGA: w czasie gotowania bąbluje i strzela
MASA II
- śmietanka 36% 0,5 l
- 2 galaretki zielone
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Ubić śmietankę i dodać rozpuszczone galaretki.
DODATKI:
- dwa lub trzy opakowania delicji pomarańczowych( ilość zależy od wielkości blaszki)
- dwie galaretki zielone rozpuszczone w 800 ml wody.
WYKONANIE:
Biszkopt trzeba upiec w wysokiej blaszce( moja ma 7 cm wysokości).
Po ostudzeniu lekko nasączyć np. woda z cukrem i cytryną, można dodać odrobinę alkoholu-jeśli robimy dla dorosłych.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę I.
Poukładać delicje-czekoladą do góry.
Wyłożyć masę II.
Zalać tężejącą galaretką.
Dobrze schłodzić i SMACZNEGO.
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko
Ciekawy przepis na Sheka
Polu42 czekam na fotorelację ,ciekawa jestem efektu wzrokowego
bo smakowo jestem pewna ,że to pychotka
Robię podobne ciasto na soku "Kubuś".
Skrócony przepis:
Biszkopt według własnego przepisu.
Masa I
1 litr soku marchewka-banan-jabłko (''KUBUŚ'' lub "PYSIO")
4 łyżki cukru
3 budynie waniliowe
Gotujemy tak samo jak w Shreku
Masa II
Ubijam 600ml śmietany kremówki+cukier waniliowy+ 3 zagęszczacze do bitej śmietany Dr.Oetker.
Pieczemy biszkopt .
Na biszkopt wykładamy gorący krem z Kubusia.
Po wystudzeniu kremu ,ubijamy śmietanę i rozprowadzamy na masie kubusiowej.
Na koniec posypujemy startą ,gorzką czekoladą.
Ciekawy przepis na Sheka
Polu42 czekam na fotorelację ,ciekawa jestem efektu wzrokowego
bo smakowo jestem pewna ,że to pychotka
Robię podobne ciasto na soku "Kubuś".
Skrócony przepis:
Biszkopt według własnego przepisu.
Masa I
1 litr soku marchewka-banan-jabłko (''KUBUŚ'' lub "PYSIO")
4 łyżki cukru
3 budynie waniliowe
Gotujemy tak samo jak w Shreku
Masa II
Ubijam 600ml śmietany kremówki+cukier waniliowy+ 3 zagęszczacze do bitej śmietany Dr.Oetker.
Pieczemy biszkopt .
Na biszkopt wykładamy gorący krem z Kubusia.
Po wystudzeniu kremu ,ubijamy śmietanę i rozprowadzamy na masie kubusiowej.
Na koniec posypujemy startą ,gorzką czekoladą.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To kilka fotek z dzisiejszych urodzinek mojego 4-latka ( już!!!) wnusia Jędrzeja :
...Jędruś ( z lewej, w koszuli khaki) z siostrzyczką i kuzynami , przed nimi tort -Tobik i wagonik Ania ( kto zna "Thomas and friends" , ten wie o kogo chodzi )
...
....piernik japoński, na który przepis podałam we wcześniejszych postach :
...bomba ananasowo - truskawkowa :
...Shrek :
Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo już robione po imprezie
...Jędruś ( z lewej, w koszuli khaki) z siostrzyczką i kuzynami , przed nimi tort -Tobik i wagonik Ania ( kto zna "Thomas and friends" , ten wie o kogo chodzi )
...
....piernik japoński, na który przepis podałam we wcześniejszych postach :
...bomba ananasowo - truskawkowa :
...Shrek :
Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo już robione po imprezie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
baba majonezowa
wychwalana pod niebiosa.. ja nie robiłam
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jaja
1/3 szkl majonezu
2 lyżeczki proszku do pieczenia
wszystko wrzucamy do miksera i miksujemy 5 min, aby cukier się rozpuścił.
wlewamy do formy i pieczemy 50 min, w okolo 75-200 st C
*******************************************
zeby nie było..podaje sprawdzony przepis...
Ciasto z Coca colą
200g mąki
250 g cukru
pół lyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczkii soli
2 lyżki kakao (magnez Hanuś... tak sobie tłumaczę)
1 jajko
30 gram jogurtu wymieszanego ze 100 ml mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
175 ml coca - coli
Mąkę, cukier sol i sodę wymieszać... dodac jajko i mleko z jogurtem i olejek wniliowy.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min
Można polać polewą POLECAM!
wychwalana pod niebiosa.. ja nie robiłam
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jaja
1/3 szkl majonezu
2 lyżeczki proszku do pieczenia
wszystko wrzucamy do miksera i miksujemy 5 min, aby cukier się rozpuścił.
wlewamy do formy i pieczemy 50 min, w okolo 75-200 st C
*******************************************
zeby nie było..podaje sprawdzony przepis...
Ciasto z Coca colą
200g mąki
250 g cukru
pół lyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczkii soli
2 lyżki kakao (magnez Hanuś... tak sobie tłumaczę)
1 jajko
30 gram jogurtu wymieszanego ze 100 ml mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
175 ml coca - coli
Mąkę, cukier sol i sodę wymieszać... dodac jajko i mleko z jogurtem i olejek wniliowy.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min
Można polać polewą POLECAM!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A znacie Pijaka lub inna nazwa Cycki murzynki?
Bardzoooooooo dobre !!!
Bardzoooooooo dobre !!!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To zależy w którym miejscu dasz delicje. Robiłam tak,jak na fotce, ale nie "naciągała" dobrze i odstawała twardością od podkładu biszkoptowego. Teraz dają na bitą śmietanę i zalewam galaretką - tak moim bardziej smakuje.
Szkoda,że ta fotka taka malutka.
Nie mam szczęścia do tego ciasta , zawsze jakoś mi się " rozjeżdża", chociaż w smaku jest rzeczywiście świetne!Beatrice pisze:A znacie Pijaka lub inna nazwa Cycki murzynki?
Bardzoooooooo dobre !!!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Chciałam się Wam jeszcze pochwalić tortem, jaki zrobiłyśmy z córą na 1- sze urodziny mojej wnusi Jagódki (niedługo, bo w styczniu Jagódka będzie obchodzić już drugi roczek).
Tort był w kształcie słonecznika o smaku pomarańczowym . Ten drugi - obok, to truflowy torcik mamusi, która również obchodziła tego dnia urodziny.
Fotka ma znak wodny z pewnego forum , gdzie córka zamieściła przepis na to ciasto. Zapewniam,że zdjęcie i przepis są jej autorstwa.
Tort był w kształcie słonecznika o smaku pomarańczowym . Ten drugi - obok, to truflowy torcik mamusi, która również obchodziła tego dnia urodziny.
Fotka ma znak wodny z pewnego forum , gdzie córka zamieściła przepis na to ciasto. Zapewniam,że zdjęcie i przepis są jej autorstwa.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piękny ten torcik
Ja zalazłam gdzieś na jakimś blogu (niestety nie wiem teraz gdzie) super łatwy przepis na :
Napoleonki bez pieczenia.
Składniki
? 5 paczek herbatników
? 1 l mleka
? 4 żółtka
? niecała kostka margaryny
? 1 szklanka cukru
? cukier waniliowy
? 1 szklanka mąki krupczatki
Prawdziwy smak tradycyjnej napoleonki
Etapy przygotowania
1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki.
2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę margaryny,1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki.
Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić.
Najlepjej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie.
______________________________________________________________________________________
A sama uwielbiam, pewnie część z Was go zna :
DOMEK BABY JAGI
Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
stąd wziełam i wiele razy już robiłam
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... baby-jagi/
_________________________________________________________________________________________________________
Rodzinka za sobie chwali i delektuje się:
Rafaello z krakersów
(przepis jest na blachę o wymiarach 30x20cm)
Składniki:
? 1 litr mleka
? 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
? 1 kostka masła lub margaryny (ja zazwyczaj mieszam)
? 1 szklanka cukru
? 1 lub 2 cukry waniliowe
? 20 dag wiórków kokosowych
? krakersy lajkonika (na pojedynczą porcji wychodzi ok. 1 ? paczki)
Z litra mleka odlać ok. szklankę, resztę zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki wymieszać w tej odlanej szklance mleka i kiedy się tamto zagotuje wymieszać. Powinien wyjść taki gęstawy budyń.
Kiedy budyń będzie letni dodajemy do niego masło i mieszamy aż sie rozpuści (ja zazwyczaj miksera używam, wtedy się nie rozdziela, a ręcznie zazwyczaj tak). Dodajemy do wymieszanego ? wiórków kokosowych i łączymy z sobą.
Na blachę wykładamy krakersy, na nie połowę masy budyniowej, po czym ponownie krakersy i drugą porcję masy. Na wierz posypać resztą kokosu (kokos lekko wklepać). Przykryć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Ja zalazłam gdzieś na jakimś blogu (niestety nie wiem teraz gdzie) super łatwy przepis na :
Napoleonki bez pieczenia.
Składniki
? 5 paczek herbatników
? 1 l mleka
? 4 żółtka
? niecała kostka margaryny
? 1 szklanka cukru
? cukier waniliowy
? 1 szklanka mąki krupczatki
Prawdziwy smak tradycyjnej napoleonki
Etapy przygotowania
1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki.
2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę margaryny,1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki.
Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić.
Najlepjej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie.
______________________________________________________________________________________
A sama uwielbiam, pewnie część z Was go zna :
DOMEK BABY JAGI
Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
stąd wziełam i wiele razy już robiłam
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... baby-jagi/
_________________________________________________________________________________________________________
Rodzinka za sobie chwali i delektuje się:
Rafaello z krakersów
(przepis jest na blachę o wymiarach 30x20cm)
Składniki:
? 1 litr mleka
? 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
? 1 kostka masła lub margaryny (ja zazwyczaj mieszam)
? 1 szklanka cukru
? 1 lub 2 cukry waniliowe
? 20 dag wiórków kokosowych
? krakersy lajkonika (na pojedynczą porcji wychodzi ok. 1 ? paczki)
Z litra mleka odlać ok. szklankę, resztę zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki wymieszać w tej odlanej szklance mleka i kiedy się tamto zagotuje wymieszać. Powinien wyjść taki gęstawy budyń.
Kiedy budyń będzie letni dodajemy do niego masło i mieszamy aż sie rozpuści (ja zazwyczaj miksera używam, wtedy się nie rozdziela, a ręcznie zazwyczaj tak). Dodajemy do wymieszanego ? wiórków kokosowych i łączymy z sobą.
Na blachę wykładamy krakersy, na nie połowę masy budyniowej, po czym ponownie krakersy i drugą porcję masy. Na wierz posypać resztą kokosu (kokos lekko wklepać). Przykryć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
A ILE TEGO MASŁAliska pisze:Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pierniki świąteczne
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg miodu (może być scukrzony, ale trzeba go podgrzać do postaci płynnej)
0,5 kg tłuszczu (margaryna, smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
płaska blaszka plus papier do pieczenia
Połowę cukru rozpuścić z łyżką wody (na złoty kolor). Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, chwilę grzać.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek, zamieszać. Dolać przestudzoną masę miodową i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką, albo włożyć w torbę foliową, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Ja wystawiam na balkon, a jeśli jest mróz, to przed pieczeniem wstawiam ciasto do domu na kilka godzin przed kształtowaniem i pieczeniem, żeby powoli się ogrzało do temp. prawie pokojowej.
Ciasto podzielić na części i kolejno wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką, wykrawać foremką dowolnego kształtu pierniczki.
Piec w temp. 160-170 stopni ok. 10 minut, czyli do leciutkiego zrumienienia pierniczków ułożonych na brzegach blaszki. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, rodzaju piekarnika, gazowy czy elektryczny, czy z nawiewem, czy bez, czy piecze równo, czy ma jakieś dzikie zwyczaje...
Po upieczeniu można przechowywać pierniczki w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach czy słojach. U mnie stoją w kuchni, a więc niekoniecznie w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jakoś nigdy im to nie zaszkodziło Zaraz po upieczeniu grubsze są miększe, cieńsze są twardsze. Te co były twarde, zmiękną i dojrzeją, miększe zjada się od razu, bo są pyszne!
Ja nie daję całej porcji korzeni, tylko jedną paczkę przyprawy do pierników f-my Cykoria, a kiedy zabrakło mi mąki pszennej, dodałam szklankę orkiszowej i szklankę pytlowej, i też było doskonale. Jeśli piecze się pierniczki do wieszania na choince, należy w wykrojonych ciasteczkach patyczkiem lub pałeczką zrobić dziurki PRZED pieczeniem.
Można je polukrować, ale sugeruję robić to niedługo przed podaniem, a nie tuż po upieczeniu (jeśli mają poleżeć tydzień czy dwa), żeby lukier nie popękał. Można je ozdobić też płynną czekoladą czy cukrowymi koralikami.
Smacznego!!!
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg miodu (może być scukrzony, ale trzeba go podgrzać do postaci płynnej)
0,5 kg tłuszczu (margaryna, smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
płaska blaszka plus papier do pieczenia
Połowę cukru rozpuścić z łyżką wody (na złoty kolor). Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, chwilę grzać.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek, zamieszać. Dolać przestudzoną masę miodową i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką, albo włożyć w torbę foliową, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Ja wystawiam na balkon, a jeśli jest mróz, to przed pieczeniem wstawiam ciasto do domu na kilka godzin przed kształtowaniem i pieczeniem, żeby powoli się ogrzało do temp. prawie pokojowej.
Ciasto podzielić na części i kolejno wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką, wykrawać foremką dowolnego kształtu pierniczki.
Piec w temp. 160-170 stopni ok. 10 minut, czyli do leciutkiego zrumienienia pierniczków ułożonych na brzegach blaszki. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, rodzaju piekarnika, gazowy czy elektryczny, czy z nawiewem, czy bez, czy piecze równo, czy ma jakieś dzikie zwyczaje...
Po upieczeniu można przechowywać pierniczki w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach czy słojach. U mnie stoją w kuchni, a więc niekoniecznie w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jakoś nigdy im to nie zaszkodziło Zaraz po upieczeniu grubsze są miększe, cieńsze są twardsze. Te co były twarde, zmiękną i dojrzeją, miększe zjada się od razu, bo są pyszne!
Ja nie daję całej porcji korzeni, tylko jedną paczkę przyprawy do pierników f-my Cykoria, a kiedy zabrakło mi mąki pszennej, dodałam szklankę orkiszowej i szklankę pytlowej, i też było doskonale. Jeśli piecze się pierniczki do wieszania na choince, należy w wykrojonych ciasteczkach patyczkiem lub pałeczką zrobić dziurki PRZED pieczeniem.
Można je polukrować, ale sugeruję robić to niedługo przed podaniem, a nie tuż po upieczeniu (jeśli mają poleżeć tydzień czy dwa), żeby lukier nie popękał. Można je ozdobić też płynną czekoladą czy cukrowymi koralikami.
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polu bardzo dziękuję za wspaniałe zdjęcia.
Oba Torty piękne i smakowite Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów )
Oba Torty piękne i smakowite Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów )
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Całusy przekazane a odwrotną pocztą odsyłam szerokie ,"bananowe" uśmiechy.miluck pisze:...Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów )