Piękny ten torcik
Ja zalazłam gdzieś na jakimś blogu (niestety nie wiem teraz gdzie) super łatwy przepis na :
Napoleonki bez pieczenia.
Składniki
? 5 paczek herbatników
? 1 l mleka
? 4 żółtka
? niecała kostka margaryny
? 1 szklanka cukru
? cukier waniliowy
? 1 szklanka mąki krupczatki
Prawdziwy smak tradycyjnej napoleonki
Etapy przygotowania
1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki.
2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę margaryny,1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki.
Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić.
Najlepjej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie.
______________________________________________________________________________________
A sama uwielbiam, pewnie część z Was go zna

:
DOMEK BABY JAGI
Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
stąd wziełam i wiele razy już robiłam
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... baby-jagi/
_________________________________________________________________________________________________________
Rodzinka za sobie chwali i delektuje się:
Rafaello z krakersów
(przepis jest na blachę o wymiarach 30x20cm)
Składniki:
? 1 litr mleka
? 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
? 1 kostka masła lub margaryny (ja zazwyczaj mieszam)
? 1 szklanka cukru
? 1 lub 2 cukry waniliowe
? 20 dag wiórków kokosowych
? krakersy lajkonika (na pojedynczą porcji wychodzi ok. 1 ? paczki)
Z litra mleka odlać ok. szklankę, resztę zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki wymieszać w tej odlanej szklance mleka i kiedy się tamto zagotuje wymieszać. Powinien wyjść taki gęstawy budyń.
Kiedy budyń będzie letni dodajemy do niego masło i mieszamy aż sie rozpuści (ja zazwyczaj miksera używam, wtedy się nie rozdziela, a ręcznie zazwyczaj tak). Dodajemy do wymieszanego ? wiórków kokosowych i łączymy z sobą.
Na blachę wykładamy krakersy, na nie połowę masy budyniowej, po czym ponownie krakersy i drugą porcję masy. Na wierz posypać resztą kokosu (kokos lekko wklepać). Przykryć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.