Mam prośbę. Odpowiedzcie mi proszę, czy nasiona tej szachownicy należy wystawić na mróz czy wystarczy że potrzymam je w chłodziarce. Mam tylko kilka nasion i nie chciałabym ich stracić.
Witajcie.
Jestem początkującym działkowcem i proszę jeśli możecie napiszcie , albo wstawcie zdjęcie jak wygląda szachownica Michajłowskiego. Pierwszy raz słyszę o tym kwiatku. Dziękuję EWA
Jolu!!!
mam pytanie kiedy ją się sadzi?
Myślę , że jest to kwiat cebulowy , jak tulipan , cesarska korona ,czyli sadzi się jesienią . Czy dobrze myślę .
Ewo jak kupisz wiosną to wiosną posadzisz :P , a jak jesienią no to wiadomo że posadzisz jesienią .Ona sobie u nas w naszych warunkach daje doskonale radę i ja ją sadzę na zwykłej grządce - rabatce gdzie mam normalną ogrodową ziemię
W lutym pytałam o szachownicę , jak wygląda ,kiedy się sadzi .
Dzisiaj okazało się , że jesienią ją posadziłam / chyba dostałam od bratowej / bo zakwitła .
Olu piękna ta Twoja szachownica , jest taka duża i wysoka . Moje są jak na zdjęciu , raczej niziutkie . Czy to zależy od wielkości cebulki , czy może trzeba je jakimś nawozem podsypać ?
ewkapaw pisze:Olu piękna ta Twoja szachownica , jest taka duża i wysoka . Moje są jak na zdjęciu , raczej niziutkie . Czy to zależy od wielkości cebulki , czy może trzeba je jakimś nawozem podsypać ?
Szachownica "Uvavulpis" jest wyższa od "Michajłowskiego" i prawdopodobnie to jest ona.