Witam
Czy na działce powinien być spadek, od domu w strone granic (lub jednej, np tylnej)?
Przy pomiarze pod ogrodzenie wyszlo, ze ogrodzenie z tylu dzialki stalo by o 20 cm wyzej niz boczne. Moj pierwszy pomysl byl po prostu przesunac troche ziemi aby podniesc niecke z tylu dzialki ale pewna osoba zasugerowala mi, ze na dzialce powinien byc naturalny spadek 'od domu' (do odplywu wody, mimo, ze jest polozona deszczowka). Problem polega na tym, ze obecny spadek zakrywa w 2/3 podmurowke, tzn, jeśli podmurowka po bokach dzialki bedzie na zero, to z tylu dzialki bedzie 20 cm nad ziemia. jeśli na zero z tylu, to wkopana na 20cm po bokach.
będę wdzieczny za pomoc bo nie mam pojecia jak to ogarnac a 'fachowcy', z ktorymi mam do czynienia, albo nie potrafia powiedziec albo mowia cos przeciwnego. W internecie duzo widze tematow odnosnie niwelacji i rownania terenu ale watek stricte zrobienia lub utrzymania spadku w celu odprowadzenia wody sie nie pojawia.
Pozdrawiam
Czy działka powinna mieć spadek?
Re: Czy działka powinna mieć spadek?
Spadek nie jest obowiązkowy, choć lepiej jest, gdy spływ swobodny wód jest ułatwiony od budynku.
Zgodnie z prawem wodnym, nie można robić tak, by swoim działaniem zalewać grunty sąsiednie. Dla przyrody też najlepiej jest gdy wody opadowe, roztopowe zagospodarujemy na własnej działce. O tym czy spadek robić/nie robić decyduje rzeźba terenu:
- po co równać gdy jest spadek naturalny (no chyba że za duży)
- po co robić spadek, gdy nie ma gdzie odprowadzać wody?
Zgodnie z prawem wodnym, nie można robić tak, by swoim działaniem zalewać grunty sąsiednie. Dla przyrody też najlepiej jest gdy wody opadowe, roztopowe zagospodarujemy na własnej działce. O tym czy spadek robić/nie robić decyduje rzeźba terenu:
- po co równać gdy jest spadek naturalny (no chyba że za duży)
- po co robić spadek, gdy nie ma gdzie odprowadzać wody?