Panowie, dzięki za zaangażowanie. Widzę, że obydwaj jesteście zwolennikami słupków metalowych i betonowania. W sumie tego nie napisałem, ale ze względu na sąsiadującą z miejscem sadzenia architekturę działkową, tj. nowoczesny drewniany domek w stylu "modernizmu działkowego" ;-), wolę ładnie pomalowane drewno jako materiał na konstrukcję rusztowania.
Zastanawiałem się jednak przez chwilę nad słupkami metalowymi, ale te wyższe (interesuje mnie wysokość nad gruntem ok 180 cm - chcę się nieco "odciąć" od alejki działkowej) są dość drogie. Jednak głównym powodem rezygnacji była jednak metoda osadzania takiego słupka - betonowanie. Chcę go uniknąć - duży nakład pracy, dość brudna praca (chodzi o trawnik wokół, nie o mnie ;-)) i w sumie to wielkość fundamentu spora. A z takim ostrzem sprawa jest prosta - jak dobrze pójdzie wbiję je zaraz obok obrzeża trawnika, nie robiąc przy tym zamieszania.
Jeśli chodzi o przypory, tj, skośne elementy - też niestety odpadają. Uznaję tylko kąty proste ;-). Mam już zaprojektowany taras w sposób, który eliminuje zastrzały (rysunek poglądowy w
tym wątku) i chcę zachować konsekwencję. Ale czując, że trzeba to usztywnić wymyśliłem te poprzeczki do słupków płotu.
Generalnie w moim pytaniu chodziło mi bardziej o to, jak zachowują się takie stalowe szpikulce przy słupkach o wys. 1,80 m. W zasadzie wszystko pochodzi z supermarketu budowlanego i sąsiaduje ze sobą na półkach, więc zakładam, że powinno się sprawdzić zmontowane na działce, ale wiecie, jak to jest: kwestia rozstawu, przekroju słupka (są jeszcze 70x70 mm) itd.
Jeśli chodzi o zaczepy na drut, to rozpatrzę nowe możliwości. Zakładałem początkowo, że wkręcę w drewno takie oczka na gwincie, ale potem doszedłem do wniosku, że pobawię się w wiercenie, bo będzie ładniej. Choć niekoniecznie mocniej ;-)
Cena... Kosztorys w oparciu o supermarket dla 11 słupków i szpikulców, drutu wiązałkowego, 2 słupków na poprzeczki, 10 słupków jako ewentualne zwieńczenie:
- ostrze ocynkowane 46 x 46 x 550 mm: 11 x
11,78 zł = 129,58 zł
- kantówka 4,5 x 4,5 x 180 strugaczka frezowa: (11+2) x
8,98 zł = 116,74 zł
- drut wiązałkowy OPP 2,70 mm x 80 m powlekany:
22,73 zł
- ew. zwieńczenie - znów kantówka 4,5 x 4,5 x 180 strugaczka frezowa: 10 x
8,98 zł = 89,80 zł
co daje razem
269,05 zł lub
358,95 zł (do tego czarne wkręty do drewna, ale zostało mi sporo różnych z budowy domku)
PS. Marcinie, wszedłem w wątek z Twojej stopki. Powalający różnorodnością ;-). Podziwiam rozmach przedsięwzięcia i determinację w realizacji, ale dzięki temu, po lekturze, mam wiele początkowych zagadnień z głowy ;-) Już znalazłem coś dla siebie - agrest pienny (chcę mieć wszystko co się da na pniach - ładniejsze, można formować), winorośl, może kiwi... W odpowiednim czasie popytam, jak Tobie idzie. I pochwalę się wtedy swoim kompostownikiem - bo widzę, koncepcje mieliśmy bardzo podobne - teraz tylko mała zajawka jeszcze nieskończonego (czyli taki off-topic ;-)):