hmm mnie osobiście ciężko stwierdzić, ale jak popatrzyłam na swoją dalię karłową to ma nawet trochę podobne liście. Ale mogę się mylić, ja bym sprawdziła czy ma bulwki, a czy te liście które wyrastają są podbarwione na borodowo na obrzeżach ?
Też przychylam się do stwierdzenia, że to słoneczniczek.
Swojego posadziłam samotnie na trawniku, bo strasznie wyjaławiał mi glebę i pozostałe kwiatki nie chciały ładnie rosnąć.
Stały takie odwodnione, mimo podlewania...
To słoneczniczek,ale nie wiem jaki.Sama mam takiego,a oprócz tego 2 inne słoneczniczki różniące się kwiatami i liśćmi,a w necie wszystkie nazywane są słoneczniczek szorstki.
To nie jest słoneczniczek szorstki-zwróćcie uwagę na liście- nie są szorstkie. mam te obie byliny, słoneczniczek jeszcze nie kwitnie.
A może ja sobie to żle w głowie ułożyłam
A może jakaś odmiana dzielżanu,trochę podobne.A słoneczniczek szorstki,ten właściwy powinien mieć właśnie szorstkie liście i intensywny zapach po roztarciu,no i nie tworzy kęp raczej idzie w rozłogi.
To jest słoneczniczek na 100%, ale jego liście właśnie nie wyglądają szorstko, ale czuje się to gdy się je dotknie.Mam słoneczniczek od wielu lat i tworzy kępy.Rozłogi tworzy dziko rosnąca rudbekia naga (R. laciniata).