ŁÓDŹ z lotu ptaka.

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

ŁÓDŹ z lotu ptaka.

Post »

Witam.

Chciałem Wam pokazać Łódź z lotu ptaka, zdjęcia dostałem od mojego syna
z pozwoleniem na umieszczenie na forum.
(Dałem większy rozmiar żeby było więcej szczegółów)

Zdjęcie 1 i 2- Największy plac budowy.Łódzki Tramwaj Regionalny (ŁTR) ? projekt systemu szybkiego transportu zbiorowego łączący
Łódź ze Zgierzem (od północy), oraz z Ksawerowem i Pabianicami (od południa). Możliwe będzie także połączenie z ŁTR komunikacji
tramwajowej kursującej do Ozorkowa.
- Realizacja I etapu rozpoczęła się dnia 7 lipca 2007r. i potrwa do końca marca 2008r.
- etap II - modernizacja torowisk w Zgierzu i Pabianicach.
- Długość trasy ? 28,9 km
- Liczba nowych przystanków ? 50
- Liczba nowych wagonów ? 16
- Całkowity koszt projektu: 442.018.200 zł

Zdjęcie 3 - kolejna budowa, największego Aquaparku w Polsce. Kaskady, bicze wodne, jaccuzi, sauny, baseny z bardzo zimną i bardzo gorącą wodą, rzeki - dzika i spokojna, 60-metrowa zjeżdżalnia, 25-metrowy basen pływacki, basen ze sztuczną falą, do którego będzie się wchodziło wprost z plaży - to tylko niektóre z atrakcji nowoczesnego parku wodnego. Teren aquaparku będzie miał około 10 hektarów powierzchni, z czego około 2,5 tys. m kw. stanowić będzie lustro wody. Znajdzie się tu też jedyna w Polsce zjeżdżalnia typu "kamikadze" - długości 60 m przy 20 m różnicy poziomów.
Kąpieliskiem ma zarządzać spółka Aqua Park Łódź, utworzona przez gminę Łódź i firmę Makro 5. Słoweńcy zapewniają pieniądze na realizację (15 mln euro), miasto zaś udostępnia teren. W kolejnych latach w pobliżu kąpieliska ma powstać hotel.

31 stycznia 2008 roku odbędzie się uroczysta GALA otwarcia Aquaparku ?Fala? Łódź.

Zdjęcie 4 - również budowa, hala sportowa przy ŁKS-ie. Budowa hali ma kosztować około 250 milionów złotych.
Hala ma mieścić 12-15 tysięcy osób. Powinna być oddana do użytku wiosną 2008 roku ale może to się przeciągnąć
do 2009 roku.

Obrazek

Zdjęcie 5 - Część MANUFAKTURY, choć oddana do użytku to wciąż jeszcze nie skończona.

Manufaktura to jedno z największych w Polsce i Europie centrum handlowo, rekreacyjno, rozrywkowych.

Usytuowane w centrum Łodzi, w miejscu zrewitalizowanej fabryki Izraela Poznańskiego, na powierzchni około 27ha, pomiędzy ulicami Zachodnią, Ogrodową, Karskiego i Drewnowską.

Ze względu na zaadoptowanie na cele Centrum budynków pofabrycznych, Manufaktura kusi unikalną atmosferą i klimatem. Znakomita większość budynków została odrestaurowana. Wszechobecna jest charakterystyczna, czerwona, nieotynkowana cegłówka i industrialna atmosfera. Wyjątek stanowi główna, nowoczesna galeria sklepowa, zbudowana ze stali i szkła. Nowoczesność łączy się tu z historią.

W Manufakturze, poza sklepami, odwiedzić również można kino Cinema City z 15 salami, w tym jedną z ekranem 3D, centrum rekreacji z kręgielnią, ścianką do wspinaczki, fitness clubem i skate parkiem, restauracje, kafejki, czy centrum kulturalne z licznymi muzeami. Na uwagę zasługują również liczne wystawy, atrakcje oraz imprezy okolicznościowe organizowane z dużym rozmachem i na wysokim poziomie.

Więcej zdjęć Manufaktury: http://altacarya.hostingpro.pl/manufaktura-lodz.html

Zdjęcie 6 - Ulica Piotrkowska jest jedną z ważniejszych ulic miasta Łodzi. Po pierwsze, jest skupiskiem modnych sklepów, co prawda obecnie zagrożonych konkurencją ze strony Galerii Łódzkiej i Manufaktury. Po drugie, jest centrum wieczornej rozrywki Łodzian, o niezliczonej liczbie pubów, ogródków i dyskotek. Jest także istotna pod względem architektonicznym, ceniona przez turystów, którym nie obce są takie budynki jak Kantor Ludwika Geyera, czy Kamiennica Kindermanna. Widać tu wpływy wielu stylów, zarówno przed, jak i powojennych.
Długości ok. 4,2 km, biegnąca południkowo w linii prostej, pomiędzy pl. Wolności a pl. Niepodległości.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Odkąd piszecie na forum o Łodzi zmieniam zdanie, bo przedtem wydawało mi się, że to szare nudne miasto bez życia ;)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No coś Ty ariel...jak mogłeś tak mysleć?
To piękne i tętniące życiem miasto ,w którym coraz więcej widac młodych ludzi.
Ruszyły inwestycje więc i miasto zyska na wyglądzie...
Dzięki Krzśkowi mogliśmy zobaczyc kawałek tylko i aż kawałek ....
Dodam,że na ostanim zdjęciu widać:
w lewym górnym rogu -
nowoczesny budynek hotelu Qbus,
w lewym dolnym rogu- zabytkowy pałacyk w którym
mieści się bank
naprzeciw ciągnie sie budynek
Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego Nr 2 im.WAM
w prawym górnym rogu -
park im.księcia Józefa Poniatowskiego

Na drugim zdjęciu od końca widać:
po prawj stronie przepiękny budynek
cerkwii św.Aleksandra Newskiego

po lewej (z małą kopułą) budynek
Hotelu POLONIA Palast wybudowany w 1912 roku
w pobliżu dworca Łódź Fabryczna ,który znajduje sie patrząc na zdjęcie ,
w górze tuż za cerkwią

Widoczny na zdjęciu parking przylega do nowoczesnej budowli
hotelu CENTRUM - niestety niewidocznego juz na zdjęciu
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Manufaktura to dziwoląg jaki trudno spotkać
Zajrzyjcie do linku podanego przez Krzyśka a także tutaj http://www.manufaktura.com/PL/poznaj.asp
Tam bije drugie serce miasta.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki piękne za śliczne fotki :P :arrow: z dołu wygląda to raczej mniej ciekawie :P
Czekam na otwarcie fali :P może wreszcie będzie będzie iść latem :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

przyjemnie tak z góry popatrzeć na swoje miasto, z dołu nie widać wszystkiego.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Bardzo ładne te zdjęcia Łodzi.Patrząc na nie powróciły dawne wspomnienia.Było to miasto moich spotkań z pwenym młodziencem z Wam-u.Pamiętam taką kawiarenkę ,gdzie w srodku rosło drzewo i podawali rożki z kremem rumowym.Nigdy pózniej nie jadłam takich ciasteczek.Hotel Polonia to było moje miejsce noclegowe.
Łódz bardzo się rozbudowała od tamtego czasu i chyba wybiorę się kiedyś ,aby pozwiedzać to miasto no i Piotrkowską
:D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ta kawiarnia z drzewem w srodku - funkcjonuje po dziś dzień. Zapraszamy, rożki zapewne też podają. :D
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Grazynko- nie omieszkam tam zawitać.Napisz mi proszę ,gdzie to jest?
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetne fotki Krzysztofie. Właśnie mam w domu gościa też Krzysztofa i też z Łodzi. Opowiadał mi o tej "sypialni" i aqaparku. Teraz to ja mogę mu pokazać jego miasto ;:112 .
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ta kawiarnia to dawny Hortex, mieści się przy Piotrkowskiej 106, no może o jeden numer się pomyliłam, jak będę to zrobie fotkę. :D
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Pamiętam jak bardzo podobało mi się to drzewo w Hortexie, przyjaciółka, która mieszkała w Łodzi nie zachwycała się nim tak bardzo, ale ja gapiłam się i gapiłam, fajnie, że w dalszym ciągu tam jest :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Łódź znam tylko z tranzytu Warszawa - Sieradz. Tak się złożyło że w tym roku 2 razy miałam sposobność przez nią przejeżdżać. I za każdy razem około północy. Dlatego pewną odmianą jest miasto widziane za dnia. :lol:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Temat wzbudził spore zainteresowanie to może jeszcze kilka zdjęć.
Dla wyjaśnienia, zdjęcia zostały zrobione ze sterowca Allegro który latał
nad Łodzią pod koniec lata 2007r.

Zapraszam do komentowania zamieszczonych zdjęć.
Krystyna - KaRo już wyraziła zgodę ale zapraszam również tych którzy coś wiedzą o pokazanych obiektach.

Zdjęcie - 11

Obrazek

Zdjęcie - 12

Obrazek

Zdjęcie - 15

Obrazek

Zdjęcie - 16

Obrazek

Zdjęcie - 17

Obrazek

Zdjęcie - 20

Obrazek

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Patrząc na te zdjęcia .... aż nieprawdopodobne wydaje się jak wielka ,gęsto zabudowana jest Łodż.
Niektóre miejsca trudno jednoznacznie rozpoznać,głownie te z osiedli mieszkaniowych ,gdzie blok jest bliźniaczo podobny do bloku.Chyba,że się mieszka na tym osiedlu...może więc znajdzie sie ktoś ,kto nam przybliży niektóre miejsca...
Piękne zdjęcia miasta Krzysztofie...
Sterowiec ,z którego miasto było fotografowane przelatywał nad moja głową ,dosłownie....

Zdjęcie Nr 12
To widok na północno-zachodnią część miasta.
W samym lewym,dolnym rogu znajduje się zabytkowy budynek-duma Łodzi -Pałac Izraela Poznańskiego.
Mieści się tam Muzeum Historii Miasta Łodzi
Tuż za nim ,maleńki czerwony fragment - to skrawek również sławnej już MANUFAKTURY.
Widoczna ulica to ul.Zachodnia po jej prawej stronie Osiedle mieszkaniowe im.Wł.Jagiełły
a za nim Park Julianowski.
Ulica równoległa to ul.Zgierska ,pierwszy poprzeczny budynek za zielonym terenem to
Rynek Starego Miasta z podcieniami i za nim
neogotycki kościół rzymskokatolicki Wniebowzięcia NMP z 1897 na Placu Kościelnym.
Za kościołem - największy teren targowy miasta Rynek Bałucki

Zdjęcie Nr 13
To samo centrum miasta,skrzyżowanie Al.Kościuszki gdzie trwa budowa tramwaju Regionalnego z
-Ul.Zieloną - na samym dole zdjęcia widać nawet 2 wagony tramwaju
-Ul.Więckowskiego - przesuwając sie wzrokiem w prawo,widać w samym górnym rogu dawny Super-Sam MAGDA,skrzyżowanie ul.Piotrkowskiej i Jaracza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”