Za wysokie iglaki
Za wysokie iglaki
Witam Wszystkich. Mam na działce kilka drzew ilastych o wysokośco dobrze ponad 6 metrów i sąsiedzi mi grożą, że jak się z nimi nie uporam to bedą pisali do rady, bo maja cień na działce. Drzewa są piękne, zdrowe, tylko za wysokie no i może zajmują za dużo miejsca na dzałce, ale to da sie przeżyć. Czy jedynym wyjściem jest ich wycięcie, bo jak utne w połowie to będzie obleśnie. Prosze o pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgody na wycięcie wymagaja drzewa ozdobne powyżej 5 lat. Trzeba wnieść stosowne opłaty w urzędzie miasta lub gminy. Inaczej grozi dość wysoka kara grzywny ... Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=887Ania t. pisze:... a te rosną 15 podlegaja ochronie i trzeba miec pozwolenia na ich wycięcie. ...
Czy masz ogrod prywatny czy w ramach ROD?
Jak możesz daj zdjęcia tych drzewek. Nie należy wykluczyć, że po skróceniu ich na wysokości można by było je uformować i wyprowadzić tak

Świerk na zdjęciu ma około 15 lat i dzięki corocznemu przycinaniu tylko ok. 3,5 - 4 m. W tle świerki nie przycinane wysokości ok. 15m.
Pozdrawiam Andrzej.
Tak czy inaczej nie chce ich wycinać. On od pnia nie mają nic, więc jak sie je przytnie będą łyse. Chyba. Zdjęc nie mam,pojade tam pewnie dopiero w marcu. Wiem jak na osobe z ogrodem nie poświęcam się na jego pielęgnacje ale na razie nie mam podstaw eoretycznych aby coś tam zmieniac. Pomyślę o ich strzyżeniu.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Jeżeli iglaki zacieniają dzialkę sąsiadów to będziesz musiala je wyciąć. Pamiętaj, że w cieniu prawie nic nie rośnie. Ludzie mają dzialki nie po to by byly bez slońca.
Znajomy byl w podobnej sytuacji (dzialka prywatna) i przegral sprawę w sądzie. Sporo go ta sprawa kosztowala (koszta procesu, zezwolenia na wycięcie, ...).
Już lepiej dogadać się z sąsiadami - daj propozycję wycięcia tych co rosną najbliżej.
Jak masz działkę w ROD to przeczytaj
REGULAMIN RODZINNEGO OGRODU DZIAŁKOWEGO
§ 119
1. Dopuszcza się sadzenie drzew ozdobnych, w tym iglaków, pod warunkiem, że będą to gatunki i formy słabo rosnące.
2. Drzewa ozdobne, o których mowa w ust.1, należy sadzić w odległości co najmniej 2 m od granic działki.
3. Dopuszcza się sadzenie drzew ozdobnych w odległości 1 metra od granicy działki, o ile ich wysokość nie przekroczy 2 metrów.
4. Krzewy ozdobne silnie rosnące należy sadzić w odległości co najmniej 2 m, a krzewy słabo rosnące i płożące formy iglaków co najmniej 1 m od granic działki.
5. W odległości do 2 m od granicy działki wysokość drzew i krzewów ozdobnych nie powinna osiągać więcej niż 3 m.
Znajomy byl w podobnej sytuacji (dzialka prywatna) i przegral sprawę w sądzie. Sporo go ta sprawa kosztowala (koszta procesu, zezwolenia na wycięcie, ...).
Już lepiej dogadać się z sąsiadami - daj propozycję wycięcia tych co rosną najbliżej.
Jak masz działkę w ROD to przeczytaj
REGULAMIN RODZINNEGO OGRODU DZIAŁKOWEGO
§ 119
1. Dopuszcza się sadzenie drzew ozdobnych, w tym iglaków, pod warunkiem, że będą to gatunki i formy słabo rosnące.
2. Drzewa ozdobne, o których mowa w ust.1, należy sadzić w odległości co najmniej 2 m od granic działki.
3. Dopuszcza się sadzenie drzew ozdobnych w odległości 1 metra od granicy działki, o ile ich wysokość nie przekroczy 2 metrów.
4. Krzewy ozdobne silnie rosnące należy sadzić w odległości co najmniej 2 m, a krzewy słabo rosnące i płożące formy iglaków co najmniej 1 m od granic działki.
5. W odległości do 2 m od granicy działki wysokość drzew i krzewów ozdobnych nie powinna osiągać więcej niż 3 m.
Wstyd się przyznać ale ja pierwszy raz słyszę o takich przepisach. Mieszkam w szeregówce i moja działka ma szerokość 7 m.Gdybyśmy chcieli trzymać się przepisów to wszyscy z szeregówki posadziliby drzewa na środku posesji a tak nie jest .Kilkoro, między innymi i ja mam posadzone tuje po długości płotu i na pewno nie ma metra od granicy.Sąsiedzi z drugiej strony mają posadzone 10-cio metrowe iglaki które rzucają cień na dwie działki między innymi i moją ale jakoś nie przyjdzie mi do głowy aby kazać im je wyciąć.Takie piękne drzewa aż żal by było .A cień ?nie stoi w jednym miejscu. Nie wiem co Ci poradzić.Może kupić dobry koniak dla gospodarza a kwiaty i bombonierkę dla gospodyni i przekonać ich jakoś.Pod warunkiem ,że jest to ich widzimisie.Bo gdy naprawdę im te drzewa robią szkodę to lepiej wyciąć.Ja bym tak zrobiła ,jak Ty postąpisz to jest to Twoja indywidualna sprawa,my na forum możemy tylko doradzić.