Na początek może faszerowana szynka.
- ok 1 kg szynki,
- 20 - 25 dag łopatki,
- średniej wielkości marchewka,
- duża garść mrożonego groszku,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- czosnek w proszku, sól, pieprz.
Szynkę kroimy w ten sposób, aby powstał z niej duży plaster ok 1 - 1,5 centymetrowy.

Następnie przyprawiamy ją od środka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. Łopatkę mielimy. Dodajemy do niej mrożony groszek i lekko podgotowaną marchew pokrojoną w kostkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Farsz kładziemy na szynce, zawijamy jak roladę, obwiązujemy dokładnie sznurkiem.

Następnie obsmażamy na gorącym oleju i wyjmujemy na deskę. Gdy trochę przestygnie wkładamy pomiędzy sznurek kawałki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa. do środka dajemy jeszcze dwie cebule pokrojone w ósemki. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz (w zależności od grubości mięsa), do temperatury 180 - 200*C.


Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. :P