hoja (Hoja, woskownica) -ukorzenianie pędów
hoja (Hoja, woskownica) -ukorzenianie pędów
Witam.
Dostałam sadzonkę nieukorzenionej hoji. W związku z tym mam pytanie jak mam ją ukorzenic?Trzymam ją w wodzie o jakichś 10 dni, ale nie puściła korzonków na końcu zanurzonym w wodzie. Ma tylko maleńki korzonek przy samych liściach- ma go tam od czasu kiedy dostałam jej sadzonkę. Proszę o pomoc bo bardzo mi zależy na tym, żeby mi się pięknie przyjęła.
Pozdrawiam
kayah
Dostałam sadzonkę nieukorzenionej hoji. W związku z tym mam pytanie jak mam ją ukorzenic?Trzymam ją w wodzie o jakichś 10 dni, ale nie puściła korzonków na końcu zanurzonym w wodzie. Ma tylko maleńki korzonek przy samych liściach- ma go tam od czasu kiedy dostałam jej sadzonkę. Proszę o pomoc bo bardzo mi zależy na tym, żeby mi się pięknie przyjęła.
Pozdrawiam
kayah
Trochę krót
ko,żeby korzeni było dużo,ale skoro jest jeden korzonek to powinny być i następne

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoją nieukorzenioną sadzonkę trzymam w wodzie z dodatkiem węgla grilowego.Dziesięć dni to trochę za mało aby spodziewać się korzonków.
...........Olu sadzoneczki mają się dobrze.........zwłaszcza ta jedna na której mi najbardziej zależy.Oglądam nawet przez lupę i właśnie dziś zauważyłam pierwszy korzonek.Jak juz będę pewna na 100% to na pewno dam Ci znać.

...........Olu sadzoneczki mają się dobrze.........zwłaszcza ta jedna na której mi najbardziej zależy.Oglądam nawet przez lupę i właśnie dziś zauważyłam pierwszy korzonek.Jak juz będę pewna na 100% to na pewno dam Ci znać.

Kayah, do wody można dodać trochę ukorzeniacza, przyspieszy to trochę wypuszczanie korzeni, tak jak napisała Zenia warto też dodać węgiel. A czy ten korzonek pod liściem jest zanurzony w wodzie??
Aha watro też zaciemnić pojemnik, w którym "moczy nogi" sadzonka (pojemnik owinąć chusteczką higieniczna, watą, folią aluminiową)i na dodatek zrobić małą szklarenkę z plastikowej butelki
Dobrze też postawić pojemnik z sadzonką w najcieplejszym miejscu w domu- u mnie jest to kuchnia na parapecie okiennym.
To tak w skrócie, mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam...
Aha watro też zaciemnić pojemnik, w którym "moczy nogi" sadzonka (pojemnik owinąć chusteczką higieniczna, watą, folią aluminiową)i na dodatek zrobić małą szklarenkę z plastikowej butelki

To tak w skrócie, mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam...

Pozdrawiam Ola
Hoje dość dobrze się ukorzeniają. Możesz skubnąć kawałek z końca pędu. Ważne, żeby miał parę wykształconych liści. Pęd powinien mieć około 10 cm.
Sadzonkę należy włożyć do wody. Do wody można dodać kawałek węgla drzewnego(żeby sadzonki nie gniły), odrobinę ukorzeniacza (przyspiesza wypuszczanie korzeni).
Korzystnie jest owinąć pojemnik z sadzonką folią aluminiową i przykryć kawałkiem butelki po wodzie.
Jednakże wszystkie te zabiegi nie są konieczne. Przyspieszają one wypuszczenie korzeni.
Ogólnie należy włożyć sadzonkę do wody i czekać
Jeśli na pędzie będą zgrubienia to należy zanurzyć je w wodzie, są to zaczątki korzeni.
Sadzonkę należy włożyć do wody. Do wody można dodać kawałek węgla drzewnego(żeby sadzonki nie gniły), odrobinę ukorzeniacza (przyspiesza wypuszczanie korzeni).
Korzystnie jest owinąć pojemnik z sadzonką folią aluminiową i przykryć kawałkiem butelki po wodzie.
Jednakże wszystkie te zabiegi nie są konieczne. Przyspieszają one wypuszczenie korzeni.
Ogólnie należy włożyć sadzonkę do wody i czekać

Jeśli na pędzie będą zgrubienia to należy zanurzyć je w wodzie, są to zaczątki korzeni.
Pozdrawiam Ola
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40