co mi zjadało śliwę? Jak uchronić ją w tym roku?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liloo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2009, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

co mi zjadało śliwę? Jak uchronić ją w tym roku?

Post »

Z powodu pojawienia się małego człowieka w zeszłym roku zaniedbałam trochę ochronę roślin w moim ogrodzie a zaskutkowało to tym, że moja śliwa bardzo ucierpiała, pod koniec lata musiałam jej poprzycinać wszystkie gałęzie bo każda końcówka zaczęła zasychać. Po ucięciu gałązek zobaczyłam to - zdjęcia poniżej

Wydaje mi się, że problem jest bardziej skomplikowany i nie ma tu jednego winowajcy (mnie nie licząc :oops: )
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za szkodniki i co zrobić, żeby uratować moją śliwę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pomocy
Liloo
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Re: co mi zjadało śliwę? Jak uchronić ją w tym roku?

Post »

Widoczne na zdjęciu; larwy biedronki,pająk są owadami pożytecznymi.Problemem jest:Brunatna zgnilizna drzew pestkowych,zwana również moniliozą.Wywołują ją grzyby z podgromady workowców: Monilinia laxa , porażające wyłącznie drzewa pestkowe, oraz Monilinia fructigena , występujące na drzewach ziarnkowych oraz śliwach.Zwalczanie brunatnej zgnilizny polega na wycinaniu chorych pędów oraz usuwaniu porażonych owoców i mumii.Śliwy opryskuje się 3-, 4-krotnie ? w fazie białego pąka, w pełni kwitnienia i przed zbiorem ?Topsin M 500 SC,Score 250 EW.Z nowszych preparatów przeciwko brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych można zastosować Bumper 250 EC oraz Horizon 250 EW.
Pozdrawiam klakier.
Awatar użytkownika
Liloo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2009, o 16:39
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Liloo
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Klakier, jeszcze teraz mamy Monilinia fructicola. Atakuje zarówno pestkowe i ziarnkowe. To tak z ciekawostek. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”