Metody z własnej parapetowej hodowli

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Metody z własnej parapetowej hodowli

Post »

Witam wszystkich , którzy zechcą podzielić się z innymi swoimi osiągnięciami lub sposobami na zwiększenie naszych zasobów roślin w ogrodach czy na balkonach . Fajnie by było poznać Wasze metody rozmnażania niektórych roślin - być może są to proste sposoby , które pomogą nawet tym mniej doświadczonym ogrodnikom powiększyć kolekcję . Przecież nikt nie wie wszystkiego .

Na dobry początek sprzedam swój pomysł na rozmnożenie surfinii tak aby zachowała wszystkie cechy roślinki matecznej [ co przy hodowli z nasion zbieranych jest niemożliwe ];
1. W polowie pażdziernika wybieram okaz , któym chce w nastepnym roku osadzić ample lub skrzynki , ścinam na 2cm od podloża i obrywam wszystkie listki
2. Przenoszę do średnio jasnego pomieszczenia gdzie zimą temp. nie spada poniżej 7C [ u mnie jest to spiżarka ] podlewam tylko tyle żeby nie uschła
3. W lutym wystawiam na jasny parapet i zaczynam podlewać i nawozić
4. Pojawiające sie nowe przyrosty o długości ok. 5cm obcinam i wkładam do wielodoniczek z ziemia kwiatowa wymieszana z odrobina piasku , nakrywam folia nabita na wykałaczki ,żeby nie dotykała roślin i umożliwiła przepływ powietrza .
5. Wiosną mam z jednej rośliny ok. 20 nowych - identycznych jak ta z której zostały pozyskane

Jest troszkę zabawy , ale przecież w tym cala przyjemność. Zapraszam więc do zabawy .
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Tak samo jest z pelargonia
-szczepimy ile potrzebujemy
-a reszcie pozwalamy dalej rosnąć
-od marca możemy już zasilać i oczywiście podlewamy cały czas w niewielkich ilościach

-nie przykrywamy niczym

GERTRUDO dlaczego przykrywasz czy to jest ważne :lol:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Gosiu, ale teraz to już za późno? Moje surfinie jeszcze stoją na tarasie i nawet nieźle wyglądają .
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Przykrycie jest ważne bo zapobiega zbyt szybkiemu odparowaniu wody [ szczególnie jeśli pod oknem jest grzejnik ] co powoduje więdnięcie roślin i w efekcie ich koniec-stwarza też sadzonkom specyficzny mikroklimat sprzyjający ukorzenianiu się . Bożenko - nie jest jeszcze za późno , jeśli masz surfinie w dobrej kondycji to jak najbardziej można , tylko ważne żeby nie były podmarznięte bo wtedy się nie przechowają .
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gosiu, pościnałam już surfinie i wstawiłam do garażu. Ale mam jeszcze pytanie- w lutym przenosisz na jasny parapet, ale jaka ma być wtedy temperatura?
Nawozisz, ale jaki preparat mam kupić?
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

gucia pisze:Gosiu, pościnałam już surfinie i wstawiłam do garażu. Ale mam jeszcze pytanie- w lutym przenosisz na jasny parapet, ale jaka ma być wtedy temperatura?
Nawozisz, ale jaki preparat mam kupić?
Najlepiej tak ok. 15* jest preparat do surfinii, ale może być każda odżywka do kwiatów kwitnących ....
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, jeszcze jedno, ziemia w skrzynkach jest bardzo mokra/ stały przecież w deszczu na tarasie/, nie zgnije to teraz?
Moje wątki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nic im nie będzie jeśli przestaniesz na jakiś czas je podlewać [ do momentu aż ziemia przeschnie - ale uważaj ,żeby nie wyschła za mocno ] .

Tak jak z pelargonia i surfinią , można również postępować z uczepem .

Natomiast pokrzywkę brazylijską można postawić na parapecie w domu , pilnując tylko by nie zakwitła [ to osłabia , i powoduje gubienie dolnych liści ] , uszczykiwanie wierzchołków przez zimę sprawi ,że latem po powrocie na balkon będzie miała piękny rozkrzewiony pokrój . Pozdrawiam
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gosiu, zaraz zobaczę jak wygląda uczep i pokrzywka brazylijska, bo ja z nazwami jestem na bakier.
.....................
Uczepu niestety nigdy nie kupowałam, ale pokrzywkę właśnie miałam. Miałam, bo chyba miesiąc temu wyciągnęłam ją ze skrzynki i zakopałam w parko ogrodzie. Jutro zobaczę czy jeszcze żyje!

Nie zdążyłam jeszcze wyrzucić tej skrzynki, ale z tego pewnie nic nie będzie? Nawet nie wiem jak, ta roślina się nazywa?

Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

GERTRUDA - bardzo przydatne wskazówki, aż miło z nich skorzystać, dzięki. :D
Guciu - na fotce to wygląda na bluszczyk kurdybanek variengata, u mnie zimuje bez okrycia.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, dzięki, w takim razie zdążę zakopać go do ziemi, bo w skrzynce pewnie by przemarzł.
Moje wątki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zgadzam sie z agrazka - jest to bluszczyk- kurdybanek , rzeczywiście wytrzymuje zimę posadzony w zacisznym miejscu w ogrodzie , łatwo również go rozmnożyć poprzez odkłady [ przysyp ziemią gałązki na dłuższym odcinku a wiosną po prostu podziel je na odcinki - każdy będzie miał w "kolanku " korzonki ].

Można jeszcze robić sadzonki z fuksji , ja właśnie ucięłam ze swojej długi patyk , potrzymam go w wodzie aż puści korzonki , a później pozwolę urosnąć do ok. 1m , następnie uszczknę wierzchołek i oskubie wszystkie boczne odrosty - zostawiając tylko ostatnie "piętro" - tak właśnie pozyskuje fuksje w formie drzewka . Można to wykonać z dowolnej odmiany [ zwisającej lub sztywnej ] tylko te zwisające trzeba umocować do patyka , żeby wytworzyły prosty pień [ ale za to w trakcie kwitnienia tworzą piękne parasolowate korony ] . Pozdrawiam

PS To moje fuksje - niestety są w trakcie zimowania , wiec nie kwitną i są pozbawione liści [ oskubuje wszystkie stare , zmniejsza to ryzyko chorób grzybowych ]

Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
fleur88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2012, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Metody z własnej parapetowej hodowli

Post »

Witam,

Jestem całkiem nowiutka na forum - po raz pierwszy w tym roku posadziłam kwiatki bo w końcu udało mi się to zrobić na swoim własnym wynajmowanym balkonie stąd też może śmieszne pytanie ale "okaz" czyli wyjmuję całą roślinkę surfinii z ziemi z korzeniami? Mam też drugie pytanie czy mogę zrobić to samo w przypadku petunii, lobelii lub miliona dzwonków albo bakopy? Mam piękną petunię o czarnych kwiatach i chciałabym ją za rok znów mieć. Lobelię, która zmienia kolor w zależności od pory dnia (rano niebieska wieczorem bardziej fioletowa) i milion dzwonków tylko jakieś karły bo kwiaty są wielkości kwiatów lobelii. Kupiłam gotowe kwiaty ale koszt był sporawy stąd za rok chciałabym tycie zaoszczędzić...

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc ;:180
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Dzisiaj zamierzam przenieść surfinię do domu i spróbować Twojej metody
A czy mogę z surfinii która rośnie w doniczkach na płocie i które to nie są "zdejmowalne" uciąć ładne wierzchołki roślinki i zasadzić je z ukorzeniaczem do ziemi ?
I taką doniczkę przetrzymać w domu w niskiej temperaturze ?
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Sadzonki możesz zrobić.Też tak kiedyś próbowałam.Ukorzeniła się gdzieś tak połowa szczepek.Tylko trzymać trzeba w zwykłej temperaturze pokojowej.Dla mnie to jest trochę za dużo zachodu ale jak jest miejsce na parapetach można się pobawić. :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”