Co to za irys?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
bartek_O
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lis 2015, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za irys?

Post »

Witam, mam takie irysy od babci i pierwszy raz od dawna zakwitły, czy da się rozpoznać odmianę ?

1.Obrazek 2. Obrazek 3.Obrazek
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za irys?

Post »

Swego czasu Irysy były moim oczkiem w głowie,miałem sporo odmian starych i nowych...teraz miejsca brak na tak dużą kolekcję irysów.

1.Honorabile 1840r
2.Vanity ?
3.Orelio
bartek_O
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nr 1 raczej trafiony, 2 i 3-ci jest jeszcze troche niepewny. A zebrałem z nich nasiona czy nie jest już za późno na wysiew ?
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Rozpoznać prawidłowo odmiany Irysów jest naprawdę trudno,trzeba szukać w Indexach sprawdzonych plantatorów Irysów lub pasjonatów.Twoje odmiany to raczej stare odmiany.Zdjęcia kwiatów trochę niewyraźne...co do 3 to na bank Orelio
Nasiona Irysów możesz jeszcze śmiało wysiewać, bo potem stracą zdolność kiełkowania.Z nasion mogą wyrosnąć ciekawe hybrydy-powodzenia
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Zgadzam sie pitertom dobrze wychwyciłeś cechy charakterystyczne i ta 3 bardzo pasuje do Orelio, ta którą ja wskazałam nie ma jednak tak bardzo naznaczonych "żóltych kreseczek" i ma też odrobinkę bialych. Czasem trudno jest rozpoznać zwłaszcza jak zdjęcia nie są bardzo dokładne a z kolei w internecie w ofertach sklepowych zdjęcia dla odmiany często są przekłamane i mocno podkręcone kolorystycznie. Patrzyłam w spisie u pewnego pasjonata Irysów lecz nie miał odpowiadających tym tutaj odmian. Być może dlatego, że większość była z nowych.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
bartek_O
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki jutro biorę się za wysiew :) , wiem, że odróżnianie odmian to nie łatwe zajęcie, więc dlatego pytam tutaj i mam nadzieję, że komuś uda się je zidentyfikować.
bartek_O
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nasiona już kiełkują, już czekam aż kiedyś zakwitną :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”