Rozpoznać prawidłowo odmiany Irysów jest naprawdę trudno,trzeba szukać w Indexach sprawdzonych plantatorów Irysów lub pasjonatów.Twoje odmiany to raczej stare odmiany.Zdjęcia kwiatów trochę niewyraźne...co do 3 to na bank Orelio
Nasiona Irysów możesz jeszcze śmiało wysiewać, bo potem stracą zdolność kiełkowania.Z nasion mogą wyrosnąć ciekawe hybrydy-powodzenia
Zgadzam sie pitertom dobrze wychwyciłeś cechy charakterystyczne i ta 3 bardzo pasuje do Orelio, ta którą ja wskazałam nie ma jednak tak bardzo naznaczonych "żóltych kreseczek" i ma też odrobinkę bialych. Czasem trudno jest rozpoznać zwłaszcza jak zdjęcia nie są bardzo dokładne a z kolei w internecie w ofertach sklepowych zdjęcia dla odmiany często są przekłamane i mocno podkręcone kolorystycznie. Patrzyłam w spisie u pewnego pasjonata Irysów lecz nie miał odpowiadających tym tutaj odmian. Być może dlatego, że większość była z nowych.
Pozdrawiam Katarzyna "Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Dzięki jutro biorę się za wysiew , wiem, że odróżnianie odmian to nie łatwe zajęcie, więc dlatego pytam tutaj i mam nadzieję, że komuś uda się je zidentyfikować.