Kiedy po posadzeniu drzewka rozpocząć ochronę chemiczną?
Kiedy po posadzeniu drzewka rozpocząć ochronę chemiczną?
Witam forumowiczów.
Wiosną 2015 w pierwszych dniach kwietnia posadziłem 6 czereśni ( Sam Vega Kordia). Jedno drzewko odmiany Sam było na antypce, reszta to już nie wiem. Pod koniec kwietnia, jak kwitły stare wiśnie, popryskałem topsinem (1ml/l) a przy okazji i te nowo posadzone czereśnie. Po ok 2 miesiącach dużo liści uschło, nie odpadło, zamierały, nawet całe gałązki najbardziej. Górne liście zamierały. Po tych wydarzeniach wyciąłem co chore i popryskałem drzewa w dzień pochmurny miedzianem- trochę nawet pomogło, ale te czereśnie nadal wyglądają na chore. Mało jest i są małe nowe gałązki .
Nie wiem co robić? Czy może zaraz po posadzeniu drzew dać im czas na ukorzenienie, żeby sobie porosły bez chemii,
trochę.
Proszę o pomoc
Grzegorz
Post zmoderowałam poprawiając błędy w nim zawarte.
Bardzo proszę o stosowanie się do zasad poprawnej pisowni.
Dziękuję.
bab...
Wiosną 2015 w pierwszych dniach kwietnia posadziłem 6 czereśni ( Sam Vega Kordia). Jedno drzewko odmiany Sam było na antypce, reszta to już nie wiem. Pod koniec kwietnia, jak kwitły stare wiśnie, popryskałem topsinem (1ml/l) a przy okazji i te nowo posadzone czereśnie. Po ok 2 miesiącach dużo liści uschło, nie odpadło, zamierały, nawet całe gałązki najbardziej. Górne liście zamierały. Po tych wydarzeniach wyciąłem co chore i popryskałem drzewa w dzień pochmurny miedzianem- trochę nawet pomogło, ale te czereśnie nadal wyglądają na chore. Mało jest i są małe nowe gałązki .
Nie wiem co robić? Czy może zaraz po posadzeniu drzew dać im czas na ukorzenienie, żeby sobie porosły bez chemii,
trochę.
Proszę o pomoc
Grzegorz
Post zmoderowałam poprawiając błędy w nim zawarte.
Bardzo proszę o stosowanie się do zasad poprawnej pisowni.
Dziękuję.
bab...
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedy po posadzeniu drzewka rozpocząć ochronę chemiczną?
A może jakieś foto?
Początek kwietnia to zbyt późny termin sadzenia drzew owocowych, tym bardziej, że wiosnę mieliśmy w tym roku wczesną.Druga sprawa to rodzaj gruntu, nic nie piszesz jaka gleba.Owocowe nie lubią ciężkich gleb, mało przepuszczalnych gleb.
Ochronę chemiczną rozpoczynamy zawsze kierując się programem ochrony,w Twoim przypadku programem ochrony czereśni.Pozdrawiam klakier.
Akurat to nie ma żadnego znaczenia Topsin nie spalił tych drzewek zakładając nawet że mógł sobie pryskać kiedy chce.klakier7 pisze:Ochronę chemiczną rozpoczynamy zawsze kierując się programem ochrony,w Twoim przypadku programem ochrony czereśni.Pozdrawiam klakier.
Czereśnie lubią pH gleby obojętne 6,7-7,2
Gleba nie może być sucha, ani mokra jak masz do czynienia wysokim poziomie wód gruntowych to czereśnie tam nie porosną. "Drzewa te nie udają się na glebach ani zbyt suchych ani zbyt ciężkich i zimnych. Czereśnie nalezy sadzić w okresie spoczynku - w październiku i listopadzie lub w marcu. Nie nalezy sadzić w dni mroźne, podczas ulewnych deszczów i na glebie pokrytej śniegiem."
Ma znaczenie i to kolosalne.Jeżeli są to objawy moniliozy(obumarłe liście nie opadają, pozostając na gałęziach) to oprysk został wykonany za późno.Pierwszy oprysk wykonuje się w początkowej fazie kwitnienia (tzw. w fazie białego pąka), a następny w pełni kwitnienia. Można użyć Miedzian 50 WP w dawce 4-6 g na litr wody lub Miedzian Extra 350 SC w dawce 4-6 ml na litr wody.Znacznie bardziej skuteczny jest Topsin M 500 SC (w stężeniu 2-3 ml na litr wody).Pozdrawiam klakier.