Trzykrotka ogrodowa choruje

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Amalka2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2015, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Trzykrotka ogrodowa choruje

Post »

Witam serdecznie :) . Staram się ogarnąć zawiłości tego forum, bo potrzebuję pomocy dla swoich roślin. Mam trzykrotkę Andresona co to niby nigdy (albo nie dobrnęłam dostatecznie daleko przeglądając forum :? ) nie choruje. Opiszę dolegliwości - nie wiem czy uda mi się wkleić zdjęcie. Już od momentu wzrostu na liściach pojawiają się czarnawo-brązowawe plamki i w miarę wzrostu jest ich więcej. Porażone są też kwiaty. Rośnie w półcieniu, obok rosną lilie, nasturcje i zioła. Duża kępa zamierająca (w ubiegłym roku było podobnie). Inne kwiaty mają się dobrze. Czy wiecie jak mogę im pomóc ? Jeśli uda mi się z tym postem, to jutro zapytam o problem z azalią :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trzykrotka ogrodowa choruje - pomoc potrzebna od zaraz .

Post »

Hej Amalka2, Tego typu plamy powstają z nieregularnego podlewania, mogą powstać jak przesuszysz za bardzo roślinę i podlejesz sporą ilością wody albo ręcz przelewasz roślinę.
Spróbój podlewać ją częściej mniejszą ilością wody. Pozdrawiam :wink:
Amalka2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2015, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może i masz rację. Długo było sucho, ale starałam się podlewać umiarkowanie, a potem przyszły deszcze. Martwi mnie to, że już młode rośliny bez pąków kwiatowych miały plamy. Może uda mi się je uratować mimo wszystko. Dziękuję i pozdrawiam :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Myślę, że to jakiś grzyb, który może być również w glebie, może miejsce dość wilgotne.Trzykrotka woli lżejsze gleby, bardziej przewiewne. Już przekwita, można będzie ją teraz przesadzić, może to jej pomoże.Przytnij zdrowe pędy do połowy, wytnij te chore całkowicie, kępę lekko rozdziel, usuń jakieś martwe, podejrzanie chorobowo części jeśli są takie.Na zimę usuń wszelkie pozostałości.Od momentu wzrostu wiosną opryskuj profilaktycznie czymś p. grzybowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”