Rośliny owocujące - przed zimą

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
JOANNA OLO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2007, o 16:40

Rośliny owocujące - przed zimą

Post »

Jestem początkującą ogrodniczką. Mam prośbę do osób bardziej doświadczonych:
1. Na wiosnę 2007 podsadziłam 3 odmiany malin. Bardzo ładnie owocowały, a właściwie jeszcze owocują, bo cały czas zbieram owoce. Czy powinnam je teraz przyciąć? A jeśli tak to jak bardzo? Czy maliny należy owinąć przed zimą agrowłókniną?
2. Czy powinnam już owinąć winogrona, truskawki, maliny, borówki amerykańskie i krzewy kwiatowe (np. róże) agrowłókniną dla zabezpieczenia przed zimnem?

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Asia Olek
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu przede wszystkim napisz w profilu gdzie masz swój ogród, w jakim rejonie Polski. :D
Od tego zależy czy musisz wszystko opatulać, czy raczej nie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Na pewno musisz zabezpieczyć przez usypanie kopczyków róże. Zabezpieczenia wymagają też niektóre drzewa owocowe jak brzoskwinie, nektaryny - usypanie kopczyka i owinięcie pnia agrowłókniną zimową P-50 lub kartonem falistym. Winogrona - można usypać kopczyk ziemi. Truskawki, maliny, borówka amerykańska nie wymagają zabezpieczenia na zimę.
Pędy malin owocujące w danym roku wycinamy.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu!Bez względu na położenie ogródka, warto przykryć włókniną truskawki. Ja, mieszkając w jednym z cieplejszych regionów Polski, co roku je przykrywam, zwłaszcza te młodsze, i mam prawie 2 tygodnie wcześniej. W razie bezśnieżnej zimy to też bardzo się przydaje. Na zimę przykrywam dwoma warstwami włókniny, można kupić specjalną zimową.
Waleria
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Waleria pisze:... warto przykryć włókniną truskawki.... mam prawie 2 tygodnie wcześniej. ...
By owocowały wcześniej wystarczy przykryć je agrowłókniną (wiosenną czyli P17, P19, P23) wiosną. Uważam, że truskawki nie wymagają żadnego zabezpieczenia na zimę. Nigdy ich nie zabezpieczałem.
JOANNA OLO pisze:...i krzewy kwiatowe (np. róże) agrowłókniną dla zabezpieczenia przed zimnem?...
A jakie masz jeszcze krzewy kwiatowe oprócz róż?
Masz chyba hortensje - pisałaś o nich. Ja je zabezpieczam przez owinięcie agrowłókniną zimową P-50.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”