Białe plamy na liściach pomidora

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
panmarek19766
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 kwie 2015, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Białe plamy na liściach pomidora

Post »

Czy pomidory na coś chorują????Podlewam tylko wodą co 3 dni, były raz podlewane nawozem Florovit do warzyw...Może mają za mało jakiś innych witamin,nie były niczym pryskane..Pomidory wsadzone 10 dni temu pod tunel foliowy.. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
panmarek19766
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Białe plamy na liściach pomidora

Post »

Dodam jeszcze że rok temu na tej ziemi rosły ziemniaki,czy ma to jakiś związek????
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już kiedyś pisałem, że w ten sposób podlewania, w dołki przy pomidorach, stosują drogowcy do utwardzania gruntu pod drogi, żeby zagęścić. Nawet jeśli będzie wystarczająco nawozu, to i tak roślina nie pobierze, bo zalewasz im korzenie.
panmarek19766
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To mam zasypać te dołki ziemią?????
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nieco je wzrusz, jeśli już tam nie ma korzeni i wyrównaj. Korzenie rosną nawet powyżej 1m w szerz. a ogórki jeszcze szerzej.
mabama3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2015, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

-- 25 maja 2015, o 09:08 --

Witam, mam ten sam problem z sadzonkami pomidorów. Czy już może ktoś panu doradził co z tym zrobić? Tych plam przybywa, powstają od małych kropeczek i zlewają się aby zająć całą blaszkę liścia ( tylko nerw liścia pozostaje widoczny). Podejrzewałam mączniaka prawdziwego, bo posuwa się choroba od dolnych liści ku górze, ale wszędzie opisują, że przy mączniaku jest mączysty nalot, a u mnie te liście robią się po prostu białe, jakby papierowe i kruche. Oglądałam je pod światło, ale gołym okiem nie widać na nich żadnych szkodników. Więc co to jest?: grzyb czy szkodnik i czym to zwalczyć?. Nadmienię, że choroba posuwa się bardzo szybko. Jeżeli ktoś miał podobny problem, to bardzo proszę o pomoc, bo ta "cholera zeżre" mi wszystko. Dziś już i melony zaatakowała. ;:145
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

A może to wciornastek?

Pozdrawiam, Francik
Francik
mabama3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Drogi Franciku, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Sprawdziłam w internecie co to za bestia ten wciornastek i poleciałam oglądać moje biedne roślinki. Niestety nic nie znalazłam, a biegałam dosłownie z lupą w reku. Test z białą kartką i potrząsaniem roślinką też zrobiłam. I nic. Dodatkowo odkryłam tylko , na jednym krzaczku czarne mszyce, dosłownie 7 sztuk, takich maleńkich jak czubek szpilki. Pewnie przelazły z pobliskiego czarnego bzu, na który co roku są ich chyba tysiące. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie środków i na grzyby i na robale. A miało być tak ekologicznie... :cry: I wycięcie czarnego bzu... ;:134 Pozdrawiam mabama3
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Mabama3

Jeśli są zaatakowane liście tylko zlewającymi się białymi kropkami z puszystym niekiedy nalotem /większe plamy/ to można mówić o mączniaku prawdziwym, ale gdy plamki mają korytarzyki to możliwy jest atak miniarki, najczęściej miniarki paskowanej. Ona na papier nie spadnie. Pod lupą można zobaczyć.

Pozdrawiam, Francik
Francik
mabama3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Drogi Franciku, na mączniaka nie wygląda, bo nie ma nalotu. Plamki na liściu na początek są malutkie, a po dobie zlewają się w jedną dużą. Plama to praktycznie suchy kawałek ,w dotyku jak cienki biały(może raczej biało-kremowy) papier. Rwie się jak papier. nie widać w nim, ani na nim żadnych korytarzy. Pierwsze moje skojarzenie, jak to zobaczyłam, to było poparzenie słoneczne. Pomyślałam, że padał deszcz, a po nim przyszło intensywne słonko. Ale teraz pogoda bez deszczu a plam przybywa i jak mówiłam ,z malutkich, jak przecinki, po dobie robi się duża, "kremowa papierowa " plama. Pozdrawiam mabama3

Franciku, przesyłam zdjęcia sadzonek pomidorków, posadzonych w skrzynce, bo to samo dzieje się z nimi co w ogródku.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli czymś opryskiwane były, to może być tego przyczyna poparzenia, także mocne ochłodzenie, też może być przyczyną. Już są objawy szarej pleśni, bo lubi wchodzić na chorą tkankę. Jeśli niczym nie były opryskiwane, to warto zasilić poprzez oprysk, choćby florovitem, bio-algenem, czy asahi. Jeśli chcesz użyć chemii, to jeszcze do tego dołożyć gwarant i czekać na ciepłe noce.
mabama3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze niczym nie pryskałam, ale jutro niestety muszę użyć chemii, bo jeszcze kilka dni i nic mi nie zostanie. Jeszcze nie widziałam, aby choroba tak szybko postępowała. Dzięki za podpowiedź produktów. Za parę dni napisze co i jak zastosowałam i z jakim skutkiem. Pozdrawiam mabama3.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”