Fikus żółknięcie ,opadanie liści.
Fikus żółknięcie ,opadanie liści.
Dlaczego liście benjamina żółkną??
Re: Benjamin
Jest wiele przyczyn zaczynając od błędów w uprawie a kończąc na czynnikach naturalnych, opisz jakie warunki ma obecnie Twój beniamin i dobrze by było pokazać fotkę. 

- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
justa pisze:już może z dwa lata i dopiero teraz zaczęło się z nim cos dziać
Mi zareagował podobnie jak podlałam go zbyt dużą ilością wody. Ale wymieniłam wierzchnią część ziemi na świeżą i po jakimś czasie zaczął puszczać nowe listki. Poza tym często go zraszałam wodą, gdyż benjaminy bardzo to lubią.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Benjamin a żółknięcie liści.
poczytajjusta pisze:Dlaczego liście benjamina żółkną??
Kwitnienie i owocowanie 1cz.(05.10-06.03 2006)
viewtopic.php?f=34&t=90567
- Marian R
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2007, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żółknięcie i opadanie liści BENIAMINKA
Justa sprawdź bardzo uważnie od spodu liście swojego BENIAMINKA.
Jeżeli od spodu blaszki liściowej tuż przy ogonku liścia zauważysz malutkie tarczki koloru od białego do żółko-brązowego to znaczy, że roślina zaatakowana została przez tarczniki albo miseczniki. Jeżeli jet to mała roślinka to tarczników można się pozbyć wycierając liście tuż przy ogonkach watką nasączoną w denaturacie.Tarczniki pozostaną na wilgotnej wacie.
Jeżeli BENIAMINEK ma dużo liści to już jest problem bo zabiegu tego trzeba dokonać obowiązkowo na każdym listku i powtórzyć go obowiązkowo po tygodniu czasu.
Dla dużej roślinki pozostaje tylko oprysk dobrym preparatem ale te niezbyt ładnie pachną.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.....
Jeżeli od spodu blaszki liściowej tuż przy ogonku liścia zauważysz malutkie tarczki koloru od białego do żółko-brązowego to znaczy, że roślina zaatakowana została przez tarczniki albo miseczniki. Jeżeli jet to mała roślinka to tarczników można się pozbyć wycierając liście tuż przy ogonkach watką nasączoną w denaturacie.Tarczniki pozostaną na wilgotnej wacie.
Jeżeli BENIAMINEK ma dużo liści to już jest problem bo zabiegu tego trzeba dokonać obowiązkowo na każdym listku i powtórzyć go obowiązkowo po tygodniu czasu.
Dla dużej roślinki pozostaje tylko oprysk dobrym preparatem ale te niezbyt ładnie pachną.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.....

Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/