Prośba o pomoc z przycięciem jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Conquest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2014, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o pomoc z przycięciem jabłoni

Post »

Witam wszystkich,
chciałbym skorzystać z pomocy bardziej doświadczonych ogrodników....chodzi o przycięcie jabłoni. Jabłoń na podkładce, teraz idzie jej 3 rok , jeszcze nie owocowała.
Zastanawiam się co ściąć. Z góry dziękuje za pomoc.
aha urwała mi się karteczka z opisem podkładki i gatunku....jak dobrze pamietam było to Gloster podkładka M26....ale nie jestem pewien, szczególnie podkładki.

Obrazek

Obrazek
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Re: Prośba o pomoc z przycięciem jabłoni

Post »

Ja bym usunął 1,2,(6,8) przy przewodniku a 3,4 7,9.11 Drastycznie do dołu giąć maksymalnie żeby tylko nie pękły I tak z każdym innym pędem . Trochę to wygląda na Glostera a jeżeli to M26 to wściekłość wzrostu olbrzymia . Bez gięcia może być krucho z owocem .
Conquest
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oki ta 6 i 8 co są na jednej gałęzi całkiem usunąć? Resztę poprzycinać też o 1/3, czy tylko powyginać ?
x-a-xi
---

Post »

Jeżeli już chcesz przyciąć to tnij na pędzie jednorocznym (czyli końcowym ) pozostawiają 5-7 oczek licząc od odrostu z ubiegłego roku. Ale jak nie musisz wygnij mocno a w ten sposób możesz ją zmusić do owocowania . Gloster słynie z trudnego prowadzenia i silnego przyrostu tak, że jak będziesz mocno skracał to stymulujesz wybijanie " wilków ". Ja kiedyś tak wygiąłem pędy, że powstały mikropęknięcia a za dwa lata było dużo pąków . Gloster najlepiej daje efekty M9 P22 ale jak rośnie a nie masz za ciasno to niech rośnie jak się starsza zrobi to ją zmusimy do owocowania , są sposoby,Chemiczne i mechaniczne ;:333
Zdjęcia może nie za mocne ale wydaje mi się że tam widać krótkopędy a to znaczy kwiaty w tym roku :uszy
Gięcie w maju staraj się naciągać w miarę symetrycznie , cięcie teraz.
10 niech rośnie do góry bez ingerencji
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym usuną- wyciął pędy których nie da się rozgiąć do 90*. Te ostre katy wyjdą po latach i będzie późno na korekty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Conquest
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje Wam bardzo za pomoc. Pozdrawiam.
x-a-xi
---

Post »

seedkris pisze:Ja bym usuną- wyciął pędy których nie da się rozgiąć do 90*. Te ostre katy wyjdą po latach i będzie późno na korekty.
Ja kiedyś giąłem Glostera drutem gałęzie powyginały się w eski i nic im nie było , on naprawdę nie reaguje na zbyt wiele (podcinanie korzeni czy też pni nie wiele mu też pomaga )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”