Jaki nawóz wiosną?
Jaki nawóz pod drzewa owocowe?
Z racji ,że jestem bardzo poczatkująca pytam bo nie chcę nic zniszczyć. A czy pod żywopłot liściasty ( nie wiem co to jest) można podsypac tym samym? Muszę niestety przesadzić 1 drzewo i część żywopłotu i dlatego tez chce dobrze przygotować glebę. Dziękuję i pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2013, o 22:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawozenie gleby wiosna
Witam
Od niedawna razem z mezem stalismy sie wlascicielami dzialeczki. Ogrod podzielony jest na czesc rekreacyjna i uprawna. Na czesci uprawnej znajduja sie drzewka owocowe i krzewy jak i ziemia pod zalozenie warzywniaka i stad tu moje pytanie do Was drodzy. Rozmawialam z bylym wlascicielem czy nasilal glebe na jesien obornikiem to gleba niestety nie była nawożona. Chcę założyć 3-4 grządki i wczoraj kupilam nawoz wieloskladnikowy granulowany firmy Florovit stosowany przed siewem czy idę w dobrym kierunku?
Od niedawna razem z mezem stalismy sie wlascicielami dzialeczki. Ogrod podzielony jest na czesc rekreacyjna i uprawna. Na czesci uprawnej znajduja sie drzewka owocowe i krzewy jak i ziemia pod zalozenie warzywniaka i stad tu moje pytanie do Was drodzy. Rozmawialam z bylym wlascicielem czy nasilal glebe na jesien obornikiem to gleba niestety nie była nawożona. Chcę założyć 3-4 grządki i wczoraj kupilam nawoz wieloskladnikowy granulowany firmy Florovit stosowany przed siewem czy idę w dobrym kierunku?
Re: Nawozenie gleby wiosna
Znacznie lepszą inwestycją w nawóz - jeśli nie masz dostępu do obornika- byłby zakup gotowego podłoża choćby tego sprzedawanego w Biedronce po 3 zł za 20 litrów. Oprócz nawozu jest w nim torf, świetny do poprawy struktury gleby. Nawozu to podłoże ma 1,2 kg/m3 to jest ilość wystarczająca dla większości warzyw.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki nawóz wiosną?
Witam
Mam pytanie czy ktoś z was orientuje się jaki nawóz najlepszy na wiosnę? Wiem, że najlepiej ze składnikami odżywczymi i z dużą porcją azotu. Ale chodzi mi o to czy lepszy obornik czy jakiś nawóz sztuczny granulowany?
Wiem, że obornik zaleca się głównie jesienią dlatego zastanawiam się czy może lepiej jest kupić jakiś nawóz granulowany.
Mam pytanie czy ktoś z was orientuje się jaki nawóz najlepszy na wiosnę? Wiem, że najlepiej ze składnikami odżywczymi i z dużą porcją azotu. Ale chodzi mi o to czy lepszy obornik czy jakiś nawóz sztuczny granulowany?
Wiem, że obornik zaleca się głównie jesienią dlatego zastanawiam się czy może lepiej jest kupić jakiś nawóz granulowany.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jaki nawóz wiosną?
Rośliny strączkowe sobie posiej i skoś, a następnie przekop - będzie ekologiczny naturalny nawóz zielony + polepszenie gleby.
Nawóz mineralny do czego chcesz używać tj. pod co ?
Nawóz mineralny do czego chcesz używać tj. pod co ?
Jeżeli masz sad zacznij już teraz od potasu a najlepiej soli potasowej Azot wprowadzaj na początku wegetacji i później w czasie wiązania zawiązków i tu może być saletra wapniowa , obornik przez cały rok nie zaszkodzi jak nie dałeś pod korzenie to ściółkuj wokół przewodnika odsuwając się ok 20-30 cm od pnia najlepiej na wilgotną glebę. Nawozy w sadownictwie wieloskładnikowe nie są zbytnio potrzebne bo od tego jest analiza, aby pokazać braki w jedzonku. Obornik zastąpi bardzo dużo mikro . Jeżeli ziemia jest zakwaszona jesienią kredaGodfatherPL pisze:Witam
Witam, planuję sypnąć nieco Azofoski pod moje drzewa owocowe. Teraz albo za tydzień lub dwa. Jaki termin byłby optymalny? A może dopiero w kwietniu?
Drzewka zostały posadzone półtora roku temu. Wcześniej ich nie nawoziłem.
Drzewka zostały posadzone półtora roku temu. Wcześniej ich nie nawoziłem.
Skoro decydujesz się na wieloskładnikowy proponował bym Ci OGRÓD 2001 zaletą jego jest długi czas uwalniania , poza tym łatwo przyswajalny
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Długotrwałe uwalnianie nie jest wcale takie dobre, ponieważ roślina pobierze w pewnym momencie wszystko, a Ty będziesz sądził/a, że nadal jest nawóz w glebie, a go już dawno nie będzie.
Lepiej dokarmiać i obserwować. Tak jak z ludźmi chce się jeść jemy. Jedząc na zapas są problemy i gdy nie dojadamy też są objawy.
Lepiej dokarmiać i obserwować. Tak jak z ludźmi chce się jeść jemy. Jedząc na zapas są problemy i gdy nie dojadamy też są objawy.