co można posiać na trawniku
co można posiać na trawniku
Co po za koniczyną, stokrotkami i krokusami można posiać na trawniku. Chciałbym go trochę urozmaicić. Chodzi mi o nisko koszony trawnik a nie o łąkę.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co można posiać na trawniku
Może posadzisz krokusy? 

- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
Jak posadzisz krokusy, to do połowy maja trawy nie skosisz bo krokusy wymordujesz niestety.
Muszą im pozasychac liście po kwitnieniu,jak skosisz wczesniej to w dwa trzy lata zginą bo nie będą miały papu ......
Muszą im pozasychac liście po kwitnieniu,jak skosisz wczesniej to w dwa trzy lata zginą bo nie będą miały papu ......
pozdrawiam ANIA
- PiotrekP
Krokusy sadzi się partiami i trawę można kosić a resztę omijać
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
U mnie są rozsiane po całym trawniku i niemożliwe jest takie koszenie jak mówisz.Muszę czekać zawsze do 10 -15 maja żeby wjechać z kosiarką ten pierwszy raz.Ale za to widok na krokusową łąkę..........coś pięknego.
P.s. Autentyczne:przyszedł kiedyś sąsiad do nas w porze kwitnienia krokusów i pyta:chciało wam się tyle tych kwiatków na drucikach w trawnik wtykać.??? .....
P.s. Autentyczne:przyszedł kiedyś sąsiad do nas w porze kwitnienia krokusów i pyta:chciało wam się tyle tych kwiatków na drucikach w trawnik wtykać.??? .....
pozdrawiam ANIA
- PiotrekP
elli3 pisze:U mnie są rozsiane po całym trawniku i niemożliwe jest takie koszenie jak mówisz.
Ja nie mówię o takim przypadku jak jest u Ciebie. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem

- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Koniczyny to akurat bym nie polecała. Zagłusza trawę, przynajmniej u mnie. Mam mniszki, specjalnie je przekopywałam z łąki, bo uważam, że wiosna bez mniszków w zielonej trawie nie jest wiosną
Dobrze się sprawdza głowienka i spokojnie można ją kosić. Mam też przetacznik leśny. Ale ja mam działkę w lesie i mój trawnik, chociaż koszony, raczej nie jest ortodoksyjny 

Pozdrawiam
Magda
Magda
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2015, o 13:39
- Kontakt:
A może zamiast zastanawiać się nad rodzajem kwiatów, lepiej dobrać inny gatunek trawy
Ja np uwielbiam takie typowe dywany trawiaste, przypominające wyglądem murawę piłkarską 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
elli3 pisze: P.s. Autentyczne:przyszedł kiedyś sąsiad do nas w porze kwitnienia krokusów i pyta:chciało wam się tyle tych kwiatków na drucikach w trawnik wtykać.??? .....
Ale się uśmiałam

Ja na trawniku mam właśnie krokusy, w sumie miałam, bo giną przez koszenie. Same rosną sobie stokrotki (takie zwyczajne, pospolite, łąkowe). I bardzo je lubię.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W sprzedaży są dostępne mieszanki nasion kwiatów na taką ogrodową łąkę. Także mieszanka niskich odmian roślin jednorocznych.
Można też pomyśleć o rumianku. Nawet jak jest susza i trawa słabo rośnie to rumianek daje sobie radę.
W internecie poszukałam rośliny cebulowe na trawnik: szafirki, cebulice, narcyze, śnieżyce, śnieżyczki, szachownice kostkowe, puszkinia, tulipany botaniczne, ranniki. Jak ma się na trawniku drzewa np. owocowe, to można pomyśleć o posadzeniu wokół nich roślin cebulowych, np. tulipanów, narcyzów czy szachownic.
Od siebie dodam jeszcze zawilec gajowy - w lasach jak się rozrosną to taki dywan białych kwiatów wygląda przepięknie.
Oczywiście problem może stanowić koszenie, ale coś za coś.
Zawsze można zasiać lub obsadzić cebulowymi tylko kawałek trawnika, aby sprawdzić jak to wygląda.
Jednym słowem, jak się nie spróbuje to się nie będzie wiedziało co pasuje.
Można też pomyśleć o rumianku. Nawet jak jest susza i trawa słabo rośnie to rumianek daje sobie radę.
W internecie poszukałam rośliny cebulowe na trawnik: szafirki, cebulice, narcyze, śnieżyce, śnieżyczki, szachownice kostkowe, puszkinia, tulipany botaniczne, ranniki. Jak ma się na trawniku drzewa np. owocowe, to można pomyśleć o posadzeniu wokół nich roślin cebulowych, np. tulipanów, narcyzów czy szachownic.
Od siebie dodam jeszcze zawilec gajowy - w lasach jak się rozrosną to taki dywan białych kwiatów wygląda przepięknie.
Oczywiście problem może stanowić koszenie, ale coś za coś.
Zawsze można zasiać lub obsadzić cebulowymi tylko kawałek trawnika, aby sprawdzić jak to wygląda.
Jednym słowem, jak się nie spróbuje to się nie będzie wiedziało co pasuje.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem gdzie zdobyć nasiona,bo u mnie same się nasiały,a ładnie wyglądają na trawniku-zawilec gajowy,ziarnoplon wiosenny,miodunka leśna,pierwiosnek lekarski,przywrotnik,a pod drzewem czosnek niedźwiedzi.W mokrej części ogrodu miałem kaczeńce,a w bardzo suchej jakieś dzikie poziomki.Od sąsiadki dostałem fiołki,które też już nie kontrolowane przeniosły się na trawnik.
U mnie w trawniku uroczo wyglądają dzikie bratki. Kosimy je razem z trawą, a one i tak za chwilę ponownie kwitną.
Aga
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2015, o 09:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proponuję fiołki. Batrdzo żywotne, nie boją się koszenia. U mnie rosną dwa rodzaje - fiołkowe i białe. Są bardzo ekspansywne - pojawiają się kilkanaście metrów od pierwotnego nasadzenia.
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sobie pomyślałam, że można wysiać cały trawnik różnymi, przeróżnymi kwiatami i tylko raz na jakiś czas wykosić sobie ścieżkę. Za każdym razem inna ścieżka 

Może barwinek, koszenie mu nie szkodzi, jest zimozielony, ładnie kwitnie, ale jest bardzo ekspansywny.