i wody są dość wysoko. Wczoraj chodziłem po dziłące przy +5 stopniach i woda normalnie chlupała pod nogami. Na forum czytałem że thuje nie lubią być zalewane a skoro ziemia jest gliniasta to i nieprzepuszczalna. Działka jest umiejscowiona  na górce a woda i tak tam jest
 i wody są dość wysoko. Wczoraj chodziłem po dziłące przy +5 stopniach i woda normalnie chlupała pod nogami. Na forum czytałem że thuje nie lubią być zalewane a skoro ziemia jest gliniasta to i nieprzepuszczalna. Działka jest umiejscowiona  na górce a woda i tak tam jest  . Powiedzcie czy jest sens tam sadzić szmaragdy ?? zależy mi aby one stosunkowo szybko  urosły 5-6 lat ( do wys. 1,5) rozważam też posadzenie świerka pospolitego  jako żywopłot. na forum czytałem że on lubi gliniaste gleby i wodę
. Powiedzcie czy jest sens tam sadzić szmaragdy ?? zależy mi aby one stosunkowo szybko  urosły 5-6 lat ( do wys. 1,5) rozważam też posadzenie świerka pospolitego  jako żywopłot. na forum czytałem że on lubi gliniaste gleby i wodę  .
.dzięki za każdą sugestię.