Hibiskus - częściowe zamieranie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Hibiskus - częściowe zamieranie

Post »

Witam :wit wstąpiłem tu ponieważ dziś zakupiłem tą roślinę zauroczyła mnie swym pięknym kielichowatym kwiatkiem, ale jestem zielony w jej pielęgnacji, może gdy pomożecie uda mi się go hodować, mam tylko balkon od strony południowej ;:3, jest teraz w małej doniczce a korzonki aż wychodzą dolnymi dziurkami szkoda mi jej że ma tak ciasno i nie ma możliwości się rozrastania ,ale nie wiem czy teraz mogę ja przesadzić do większej donicy?, płatek podczas transportu jest zmarnowany ,ale ma kilka pąków
Obrazek
Obrazek
Obrazek
proszę bardzo o poradę
Pozdrawiam.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
kotfilemon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 kwie 2014, o 13:32

Re: Hibiskus olbrzymi - częściowe zamieranie

Post »

Na twoim miejscu bym przesadził do większej donicy. Może nie takiej mega dużej, ale przynajmniej takiej, żeby korzenie były w całości zakryte. Raczej nie wiąże się z tym żadne ryzyko, pamiętaj tylko aby lekko wzruszyć całość przed przesadzeniem. Piękna roślina, chyba też się rozejrzę, taki Hibiscus by świetnie pasował do mojego ogrodu Obrazek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Re: Hibiskus olbrzymi - częściowe zamieranie

Post »

Dzięki kotfi przed chwilą to zrobiłem przesadzając go do takiej jak piszesz doniczki, chcąc go wyjąć z tej rosnącej doniczki musiałem ja pociąć bo korzenie były tak bardzo zrośnięte, nic ziemi same korzenie były, życzę udanego poszukiwania , ja kupiłem go w markecie Brico Marshe , był tez inny kolor, ale ten kwitł więc go wziąłem
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”