Co to za robal - prośba o pomoc

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
marius09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 mar 2013, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za robal - prośba o pomoc

Post »

Witam wszystkich.

Poproszę o pomoc i podpowiedź co to za robal jest. Na początku myślałem, że to kowal beskrzydły ale niestety nie. Ten gryzie i lata. Trzeba się go pozbyć no ale aby z nim walczyć muszę najpierw wiedzieć co to jest a nie mam pojęcia.

Obrazek

Dzięki za pomoc.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Co to za robal prośba o pomoc

Post »

Ogrodniczek większy Pyrochroa coccinea, lub Ściga purpurowa Pyrrhidium sanguineum. Bez względu na to, który to delikwent to prawdopodobnie został dostarczony z drewnem...
marius09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki serdeczne. Bardzo to logicznie pasuje bowiem małżonka sobie kominek wymarzyła a, że nieopatrznie była gwiazdka po drodze to w chwili słabości kiwnąłem głową no i stoi. Jak wiadomo do kominka potrzebne drewno więc takowe też się pojawiło w domu. Dziękuję, szukam zatem jak to załatwić.
marius09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czym to wytruć bo nic nie potrafię znaleźć w necie ?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Generalnie to należało by zacząć od tego, że każde "niezakonserwowane" drewno jest potencjalnym zagrożeniem. Więc najlepiej było by je usunąć poza miejsce zamieszkania i przynosić tylko ilość, którą jednorazowo zużyjemy. Poza tym walka w miejscu zamieszkania stwarza poważne problemy, a mianowicie można użyć tylko preparatów w aerozolu. Raid Max na początek (nie oszczędzać i uwaga żeby samemu się nie zatruć), można jeszcze np. Expel'em za jakiś czas psiknąć. Jak by co to za 2 tygodnie polecam poprawkę!
aniolek8719
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2015, o 09:02

Post »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego delikwenta ;) chodzą mi po domu i nie wiem skąd się wzieły ;(
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”