Poproszę o pomoc i podpowiedź co to za robal jest. Na początku myślałem, że to kowal beskrzydły ale niestety nie. Ten gryzie i lata. Trzeba się go pozbyć no ale aby z nim walczyć muszę najpierw wiedzieć co to jest a nie mam pojęcia.
Ogrodniczek większy Pyrochroa coccinea, lub Ściga purpurowa Pyrrhidium sanguineum. Bez względu na to, który to delikwent to prawdopodobnie został dostarczony z drewnem...
Dzięki serdeczne. Bardzo to logicznie pasuje bowiem małżonka sobie kominek wymarzyła a, że nieopatrznie była gwiazdka po drodze to w chwili słabości kiwnąłem głową no i stoi. Jak wiadomo do kominka potrzebne drewno więc takowe też się pojawiło w domu. Dziękuję, szukam zatem jak to załatwić.
Generalnie to należało by zacząć od tego, że każde "niezakonserwowane" drewno jest potencjalnym zagrożeniem. Więc najlepiej było by je usunąć poza miejsce zamieszkania i przynosić tylko ilość, którą jednorazowo zużyjemy. Poza tym walka w miejscu zamieszkania stwarza poważne problemy, a mianowicie można użyć tylko preparatów w aerozolu. Raid Max na początek (nie oszczędzać i uwaga żeby samemu się nie zatruć), można jeszcze np. Expel'em za jakiś czas psiknąć. Jak by co to za 2 tygodnie polecam poprawkę!