Fikus retusa - plamy na liściach

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Marcin29
50p
50p
Od: 14 paź 2013, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus retusa - plamy na liściach

Post »

Witam
Czy te plamki na tych liściach to objaw jakieś :choroby grzybowej , przelania , przemarzniecie , niedobór światła ?
I co należy zrobić jeśli wystąpi z wyżej wymienionych objawów ?
Czy podczas podlewania drzewka bonsai musi woda przecieknąć przez otwór w doniczce .

pozdrawiam
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Objawy ....

Post »

Marcin29

Skłaniam się w opinii, że jest to plamistość liści.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Marcin29
50p
50p
Od: 14 paź 2013, o 19:45

Post »

Ale jakiś tydzień temu popryskałem jego środkiem grzybobójczym saprol a no i ze 2 razy podlałem go tak, że woda przeciekła przez otwór w doniczce.
Więc mi się wydaje, że to wynik tego podlewania mojego.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marcin29

Nadmiar wody daje nieco inne objawy - liście żółkną, a to co pokazałeś może być infekcją niekoniecznie grzybową. Przelanie najczęściej jest przyczyną gnicia korzeni. Często plamistość roślin doniczkowych jest wynikiem niewłaściwej pielęgnacji - suche powietrze przy kaloryferze daje podobne objawy jak antraknoza, a fikus beniamina lubi lekkie zraszanie liści. Najpierw ustal co zrobiłeś nie tak, a plamy trzeba usuwać - same nie znikną.

Pozdrawiam, Francik
Francik
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Fikus retusa - plamy na liściach

Post »

Fikusy drobnolistne ogólnie są dość kapryśne, wrażliwe na zbytnią wilgoć i małą ilość światła w miesiącach zimowych. Woda nie powinna pozostać na podstawce.Podlewać należy często, ale raczej małymi dawkami wody i przed zimą nie przesadzać tych roślin.Stanowisko musi być bardzo jasne.Lepiej nie kupować ich zimą, trudniej się wtedy aklimatyzują.
Moim zdaniem te plamki świadczą o pewnych błędach pielęgnacyjnych związanych z podlewaniem.Może być błąd typu 'huśtawka', czyli obfite zalewanie (szkodliwe) i nagłe zbyt szybkie wysuszanie przez ogrzewanie.Najlepiej wejdź na jakieś forum o uprawie bonsai i poczytaj o podlewaniu tego typu roślin. Ja nie wiem jak utrzymać w warunkach domowych optymalną wilgotność w małej ilości ziemi, dla mnie to zupełnie irracjonalne.
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

Mojemu fikusikowi po miesiącu od zakupu zaczęły brązowieć listki. Wiecie może co mu dolega? Wypuszcza nowe listki, nie był raczej przesuszony ani zalany.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy doniczka stoi w osłonce? Czy po każdym podlaniu wyjmujesz doniczkę i ewentualnie wylewasz nadmiar wody z osłonki? Sprawdź korzenie, podłoże kokosowe w którym są sprzedawane rośliny, ma tendencje do nierównomiernego przesychania szczególnie, jak doniczka stoi w osłonce - z wierzchu może przesychać, a dnie mokro.
Jeśli z podłożem i korzeniami będzie wszystko w porządku, to może być antraknoza, jak wyżej ktoś napisał.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p

Post »

Tak, jest w osłonce.
Przesadziłam go do nowej ziemi, bo faktycznie po wyjęciu z doniczki widać było przemoczony dół i suchawą ziemię u góry. I faktycznie ta ziemia w której był posadzony, to taki kokosowy miał. Zobaczymy za jakiś czas, czy to pomoże korzonkom.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli jest dalej w osłonce, to radzę wyjąć doniczkę i postawić na zwykłej podstawce, powietrze będzie mogło docierać w głąb bryły korzeniowej i będzie szybciej przesychać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p

Post »

Ojej, ale ona taka brzydka :wink: a jeśli przesadzę go w glinianą, nieszkliwioną doniczkę i postawię na podstawce, to czy nie będzie za szybko przesychał?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gliniana może być, dużo szybciej nie będzie przesychać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”