Back to nature - Moja Oaza Spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 wrz 2013, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Back to nature - Moja Oaza Spokoju

Post »

Witam Na Imię mi Alek. Moja fascynacja przyrodą jako taką zaczęła się bardzo dawno temu . Niestety mieszkając w Bloku nie mogłem dać upustu swoim pomysłom i projektom . Teraz kiedy mam Z Rodziną Swój dom i kawałek ogrodu to się zmieniło.
Na początku był to kawał klepiska z nastawianymi budynkami szopkami i innymi takimi reliktami PRL- U ( szkoda ze nie zachowały się zdjęcia )
Na początku nawet się nie spodziewałem ze prace zabrną tak daleko i ze to wszystko nabierze takiego wyglądu . Oczywiście miał być trawnik jakiś basenik altanka itd. No ale to jak ogród przechodził na przestrzeni kilku lat metamorfozę zaskoczyło nie tylko Mnie .
Postaram się przedstawić to w miarę zwięźle aby nikogo nie zanudzić . Oczywiście wszystkie prace w ogrodzie wykonałem Sam
Może zacznę do tego jak wyglądała działka w 2009 roku :P Obrazek
To było małe gospodarstwo Rodziców Żony . Wiadomo jakie to były czasy i jak ludzie na wsi podchodzili do kwestii Ogrodu :)
Działka została Oczyszczona ze wszystkich zbędnych zabudowań , teren zniwelowany i ogrodzony
W jednym z rogów Mila powstać Skalniak ale za namową Mojej Pani Zmieniłem zamiary i postanowiłem postawić tam Altankę
Obrazek
Na zdjęciu widać nieśmiały zarys fundamentów pod kominek oraz ściany .
W tym czasie na kartce papieru powstał projekt całości - wizja wykorzystania tego co mam na działce i w jej okolicach . Nie mając żadnego doświadczenia budowlanego przystąpiłem do prac . Ważny był pomysł reszta była do ogarnięcia
Podłoga
Obrazek
Ściany
Obrazek
Konstrukcja dachu i widoczny już Kominek
Obrazek
Efekt Końcowy
Obrazek
Altanka Postawiona . Moim zdaniem wyszła super Projekt jakiego nigdzie nie spotkamy Jedyny i niepowtarzalny . Wyszło identycznie jak sobie zamierzyłem na samym początku
Kiedy już Powstała Altanka miał być tylko trawnik i koniec ale ........ Wiadomo jak już człowiek zacznie to końca nie widać
Pierwsza Wersja alejek ( niezbyt Udany przyznaję )
Obrazek
Trawa Posiana itd ale jednak to nie było TO
Po upływie roku ( chyba) Postanowiłem to zmienić . Teren był nudny płaski i to mnie denerwowało . Powstał w głowie kolejny projekt a to jego budowa i rezultat końcowy
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Powstałe skarpy po prawej stronie zostały obsadzone roślinami Troszkę Kamieni troszkę Korzeni
Obrazek
Obrazek
W międzyczasie oczywiście dla Moje Córki Powstał Basen . Basen stojący na Trawniku Tylko psuł mi widok ogólny więc postanowiłem go obniżyć wyszło rewelacyjnie i bardzo praktycznie
Obrazek
Wiem ze trawnik nie jest idealny ale to dlatego ze niestety mam mało czasu na pielęgnację i praktycznie nie jest podlewany itd . Kosze tylko w sezonie raz w tygodniu czasem usunę grubsze chwasty . Żyje sobie swoim życiem. Nie jestem pod tym względem pedantyczny i wymagający . Wiadomo idealny trawnik to koszty a mi taki jak jest wystarczy . Relacja napisana na szybko wiele by opowiadać itd. Od 2009 do dzisiaj jak widzicie wiele się zmieniło . Ja przy okazja nabrałem doświadczania i umiejętności w wykonywaniu prac przy ścieżkach tarasach altanach z użyciem dowolnych materiałów . Mam nadzieję ze się podoba efekt końcowy choć to na 100% nie koniec
Pewnie Jeszcze załączę tutaj kilka fotek na dniach bo tak na jeden raz Trudno to wszystko ogarnąć :)
Jeszcze rzut oka z Satelity 2013

Obrazek
Pozdrawiam

Usuwam reklamową część wpisu. :wink:
bab...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Back to nature - Moja Oaza Spokoju

Post »

Całkiem przypadkiem trafiłam na Twoją relację. Piękny projekt i świetne wykonanie - trudno uwierzyć, że Twój pierwszy. Ciekawa jestem, co będzie dalej :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pieknie! :D Czy można wiedzieć jaki masz areał? :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zakochałam się w altanie w twoich murkachi skarpach ;:oj czuję ,że będę tu częstym gościem :D
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Alek, piękne dzieło. To wszystko zrobione własnymi rękami? Zastanawia mnie jak zrobiłeś zadaszenie tej cudnej altanki?:D
Chętnie bym zobaczył więcej zdjęć z Twojego ogrodu. :wink:
Zapraszam do siebie.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam Ciesze się ze się spodobało to co tutaj Zobaczyliście. Oczywiście Pomysłów mama Jeszcze całą masę Choć nie wszystkie uda się zrealizować na tej działce .Zwyczajnie Braknie Miejsca .
Zdradzę Może tylko ze za ogrodzeniem ( za Altanką ) mam jeszcze kawał Pola Powiedzmy jeszcze raz tyle terenu co zagospodarowałem :)
Na samym początku nie byłem tak nakręcony wiec uznałem ze jeśli sobie ogrodźmy tylko tyle to nam 100% wystarczy- dzisiaj już inaczej na to Patrzę :) I coraz smielej spoglądam w teren za ogrodzeniem.
Jest tam kawałek Lasu Sosnowego ( jeszcze młody ) ale ........ Już można by tam coś ciekawego zrobić .
Wszystkie prace wykonałem własnoręcznie z małą Pomocą mojej Żony :) .
Projekt na wszytko tez jest Mój własny :) Fajnie ze podoba się jeszcze komuś nie tylko Mi :)

Obita Tak serio to nie mam Pojęcie ile tego tam jest ale Szerokość tej działki to ok 18 m a dł. ok 25
Bejka1970 Zapraszam :) Teraz robienie takich rzeczy zaczyna być moim życiem zawodowym . Mój ogród Moją małą reklamą :)
Matt55 Zadaszenie - hym konstrukcja z belek świerkowych ręcznie korowanych na to lekki stelaż na trzcinę . Potem łaty i blacha trapezowa ( nie widać jej ) Na wierzch kolejny stelaż z łat i kolejna warstwa Trzciny . Wszytko na własnym Patencie :) Chyba jest to jedyna taka konstrukcja w swoim rodzaju :)
Może dam kolejne foty z wnętrza :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I może Jeszcze troszkę Krzaków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia są z tamtego roku Przy płocie widać wyschnięte Tuje Braband . Skusiłem się na zakup ponad 50 drzewek z Allegro . Goła bryła korzeniowa . Wiadomo cena była jedynym kryterium Po zimie wywaliłem 28 sztuk . Niestety z winy drzewek czy z mojej własnej odpadła ponad połowa . Nie zrażając się porażką zakupiłem w Markecie na promocji kolejne drzewka . Wykopane korzenie w worku i z ziemią i siatka . Nie wypadła nawet jedna sztuka :) Może Jutro zrobię takie na maxa aktualne foty.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To zdradzisz czym się zajmujesz zawodowo? :wink: Tworzysz ogrody? Projektujesz?
A ja myślałem, że potrafisz układać dachy ze strzechy, a to tylko ozdoba :;230 Ale pomysł naprawdę dobry :D Opatentowany? :D
Widzę, że zaczynasz mieć taki sam problem jak i ja z moją "łąką" Ja jeszcze pół mam nie obsadzonej, ale już mi miejsca brakuje ;:224
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ogrody- dopiero kiedy sie przeprowadziłem do żony odkryłem ze to mnie pociąga . Po pewnym czasie okazało sie ze potrafie to i tamto Np. Przełożyć dach na 100 letnim domu haha ;) Wszystko z potrzeby oszczędności . Co zrobisz sam daje większą satysfakcje i mniej kosztuje :)
Teraz pomagam innym w realizacji ich marzeń na tyle na ile potrafie :)
Strzecha -mozna ogarnąć temat ale kogo na to stać ? Moja wersja równie efektowna a tańsza o 80% jestem zwolennikiem tańszych rozwiązań.
Jestem tez zapalonym akwarystą. 1300L wody w domu .Odtworzenie naturalnego srodowiska RioNegro . 2 Miejsce w Polsce na konkursie akwarystycznym :)
Kolarstwo Górskie DH i Łowiectwo Podwodne. Wiele tego
Mam zamiar doszkolić sie z oczek Wodnych i tez to wykorzystać w moich projektach. Czas pokaże co jeszcze wymyślę...
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sporo tego... ;:oj Oj tak oszczędność... znam to :wink: A potem ta satysfakcja :D To ta trzcina u Ciebie to wykonana własnoręcznie czy to mata?
Pochwal się też swoim akwarium :wink:
A u siebie w ogrodzie masz oczko?
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Trzcina to tez moja robota matami nie uzyskasz takiego efektu . Nie mam oczka :( myślę nad nim ale juz mam jak wspomniałem ogromne akwarium . Ci tu gadac wiadomo wszystko wymaga choćby minimalnej opieki i czasu . Nie chce skończyć w miejscu gdzie nią ma czasu na relaks tylko na pielęgnację. W sezonie samo utrzymanie ogrodu basenu akwarium pochlania trochę czasu a kiedy jechac nad jezioro czy w góry. Kiedy walnąć sie na leżaku i wypić piwo ? Tylko to mnie powstrzymuje .
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak, utworzenie czegoś to nic, ale utrzymanie tego, to już coś :wink:
Jednak z czasem to nawet nie będzie Ci się chciało leżeć na hamaku w ogrodzie, bo co chwila znajdziesz coś do roboty.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja juz tak mam nawet w niedziele chodzę i wyrywam chwasty . Jestem z tych co nie umieją odpoczywać a raczej odpoczywają pracując . Dlatego chce iść w tym kierunku . To lubię tu sie spełniam dlaczego by nie polaczyc tego z pracą zawodową ;)
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja też tak mam, jak jest kiepska pogoda to potrafię leniuchować cały dzień, ale jak dopisuję i wyjdę na zewnątrz to tyle odpoczynku...
Praca zawodowa i pasja w jednym to naprawdę wspaniała rzecz, wiem coś o tym :)
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Alek tworzysz piekne kompozycje,altana nocą ;:oj przytulna i zapraszająca,ale zaintrygowały mnie te rzeźby w twoim ogrodzie...moźesz napisac o nich coś więcej :?:
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuje jeszcze raz :)
Figury ? Hym na początku nie planowałem nic tam stawiać zważywszy na sztuczność większości dostępnych figur .
Trafiłem przypadkiem na Pewna firmę ( nie będę robił reklamy ) która ma bardzo bogatą ofertę figur Baśniowych . A że jestem miłośnikiem Baśni i Fantazy ( Wiedzminy i Hobbity ) to oferta trefiła w moje gusta . Znalazłem tego klęczącego anioła - ilość detali jakość wykonania, malowanie zwyczajnie musiałem go mieć. :)
W tym małym okręgu na skrzyżowaniu ścieżek początkowo miła być latarnia ale ........ Firma wypuściła nowy model figury ..... Wybór był oczywisty . Podświetlona mała lampką ogrodową wieczorem wygląda niesamowicie . Figurka może i kosztowana ale doznania bezcenne .
Jest jeszcze jedna figura w ofercie firmy która bardzo mnie kusi ale cena jeszcze mnie powstrzymuje ....... Kto wie może :) Miejsce już mam :)

Aniołki i Nimfy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu Moje akwarium :)

Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=kDCrivBYxUk

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”