Na początku był to kawał klepiska z nastawianymi budynkami szopkami i innymi takimi reliktami PRL- U ( szkoda ze nie zachowały się zdjęcia )
Na początku nawet się nie spodziewałem ze prace zabrną tak daleko i ze to wszystko nabierze takiego wyglądu . Oczywiście miał być trawnik jakiś basenik altanka itd. No ale to jak ogród przechodził na przestrzeni kilku lat metamorfozę zaskoczyło nie tylko Mnie .
Postaram się przedstawić to w miarę zwięźle aby nikogo nie zanudzić . Oczywiście wszystkie prace w ogrodzie wykonałem Sam
Może zacznę do tego jak wyglądała działka w 2009 roku :P

To było małe gospodarstwo Rodziców Żony . Wiadomo jakie to były czasy i jak ludzie na wsi podchodzili do kwestii Ogrodu

Działka została Oczyszczona ze wszystkich zbędnych zabudowań , teren zniwelowany i ogrodzony
W jednym z rogów Mila powstać Skalniak ale za namową Mojej Pani Zmieniłem zamiary i postanowiłem postawić tam Altankę

Na zdjęciu widać nieśmiały zarys fundamentów pod kominek oraz ściany .
W tym czasie na kartce papieru powstał projekt całości - wizja wykorzystania tego co mam na działce i w jej okolicach . Nie mając żadnego doświadczenia budowlanego przystąpiłem do prac . Ważny był pomysł reszta była do ogarnięcia
Podłoga

Ściany

Konstrukcja dachu i widoczny już Kominek

Efekt Końcowy

Altanka Postawiona . Moim zdaniem wyszła super Projekt jakiego nigdzie nie spotkamy Jedyny i niepowtarzalny . Wyszło identycznie jak sobie zamierzyłem na samym początku
Kiedy już Powstała Altanka miał być tylko trawnik i koniec ale ........ Wiadomo jak już człowiek zacznie to końca nie widać
Pierwsza Wersja alejek ( niezbyt Udany przyznaję )

Trawa Posiana itd ale jednak to nie było TO
Po upływie roku ( chyba) Postanowiłem to zmienić . Teren był nudny płaski i to mnie denerwowało . Powstał w głowie kolejny projekt a to jego budowa i rezultat końcowy

Powstałe skarpy po prawej stronie zostały obsadzone roślinami Troszkę Kamieni troszkę Korzeni

W międzyczasie oczywiście dla Moje Córki Powstał Basen . Basen stojący na Trawniku Tylko psuł mi widok ogólny więc postanowiłem go obniżyć wyszło rewelacyjnie i bardzo praktycznie

Wiem ze trawnik nie jest idealny ale to dlatego ze niestety mam mało czasu na pielęgnację i praktycznie nie jest podlewany itd . Kosze tylko w sezonie raz w tygodniu czasem usunę grubsze chwasty . Żyje sobie swoim życiem. Nie jestem pod tym względem pedantyczny i wymagający . Wiadomo idealny trawnik to koszty a mi taki jak jest wystarczy . Relacja napisana na szybko wiele by opowiadać itd. Od 2009 do dzisiaj jak widzicie wiele się zmieniło . Ja przy okazja nabrałem doświadczania i umiejętności w wykonywaniu prac przy ścieżkach tarasach altanach z użyciem dowolnych materiałów . Mam nadzieję ze się podoba efekt końcowy choć to na 100% nie koniec
Pewnie Jeszcze załączę tutaj kilka fotek na dniach bo tak na jeden raz Trudno to wszystko ogarnąć

Jeszcze rzut oka z Satelity 2013

Pozdrawiam
Usuwam reklamową część wpisu.

bab...