Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
- centauryda
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 kwie 2008, o 12:20
- Kontakt:
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lis 2007, o 22:08
Ja też kiedyś kupiłam małą sadzonkę która już miała nawet pączki i niestety padła
a wczoraj kupując kwiaty w hurtowni na majówkę dla mojej córki dostrzegłam okaz TACCA z kwiatem i drugim pąkiem w zasadzie już kwiatem zaaa (uwaga usiądżcie)- 40 zł.Tyle zarabiają kwiaciarnie.Szukajcie więc w hurtowniach.Ja nie mogłam uwierzyć.Oto ona

kwiat

drugi kwiat

kwiat

drugi kwiat

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lis 2007, o 22:08

Pojechałam do LM w nadziei, że kupię storczyka Vanda lub Ascocenda, ale tych storczyków nie było, za to było to cudeńko po 55,39 zł. ;:225 moja Tacca ma jeszcze dwa pąki

Nawet liście są same w sobie dekoracyjne
a mój mąż powiedział, że ta roślina wygląda jak skrzydłokwiat i gdybym mu nie powiedziała, że to inna to on nawet by nie zauważył
mój skrzydłokwiat też jest ogromny, mam go juź 14 lat ;:225 no ale kwiaty zdecydowanie się różnią
Do warunków jakie jej trzeba zapewnic to wiem tyle, co wyczytałam w internecie, że lubi wysoką wilgotność powietrza, ziemia też ma być wilgotna, lecz nie może stać w wodzie, nawozy stosowac ostrożnie - ale jakie to nie wiem, a temperatura to powyżej 17 stopni C i światła dużo lecz rozproszone, czyli podobnie jak falenopsisy
chyba, że mam złe informacje to proszę o poprawkę ;:225

Do warunków jakie jej trzeba zapewnic to wiem tyle, co wyczytałam w internecie, że lubi wysoką wilgotność powietrza, ziemia też ma być wilgotna, lecz nie może stać w wodzie, nawozy stosowac ostrożnie - ale jakie to nie wiem, a temperatura to powyżej 17 stopni C i światła dużo lecz rozproszone, czyli podobnie jak falenopsisy

- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, informacje masz dobre. A co do nawozu, to gdzieś wyczytałam, że dobry dla tacca jest ten do storczyków. Niewiele jest informacji na jej temat. Ja pierwszy raz zobaczyłam tę roślinę kilka lat temu w hurtowni kwiatów w bliskiej okolicy Warszawy. Później dopiero na Allegro, ale z nasion nic mi nie wzeszło. Gdy sadzonki były już w drodze, zobaczyłam przepiękny okaz w kwiaciarni. Ogromny, ponad 1,5 m wysokości za jedyne 100zł. Gdybym ją wcześniej zobaczyła, była by moja. Jedna sadzonka, to 20 zł + 10 koszt przesyłki. Na wyhodowanie takiego okazu i kwitnienie będę musiała poczekać ze 2 lata. Jedynym plusem jest to, że młoda roślinka lepiej się zaklimatyzuje do warunków domowych.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie udało się kupić ' nietoperza' na giełdzie kwiatowej /dwa tygodnie temu/......za 45 zł.
Jest piękny, ale dość kapryśny
wymaga bardzo wilgotnego podłoża, nawet niewielki niedobór wilgoci powoduje, że liście wiotczeją i opadają. Na szczęście po podlaniu, wszystko wraca do normy.
W tej chwili podlewam go deszczówką, z niewielkim dodatkiem nawozu do storczyków.

Jest piękny, ale dość kapryśny

W tej chwili podlewam go deszczówką, z niewielkim dodatkiem nawozu do storczyków.

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne okazy, tylko pozazdrościć 
Ja niestety mam problemy ...moja 'Tacca' niestety wygląda nieciekawie
końcówki liści zasychają, nawet te najmłodsze są już suche
Czyżbym ją przelała
i wdało się jakieś choróbsko grzybowe

Ja niestety mam problemy ...moja 'Tacca' niestety wygląda nieciekawie

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki