Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Paweł Garski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lis 2007, o 23:14
Kontakt:

Post »

U mnie właśnie pojawiły się pierwsze Tacca integrifolia. Wykiełkowały po 2 miesiącach. Mam nadzieje że będzie ich więcej.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pawle, czy wykiełkowały ci z nasion? Moje od 15.01 nic. ZERO! Drzewo żółwiowe tez nie wyszło. Ale jeszcze nie wywalam. Poczekam nawet do września. A co tam.
I.... na wszelki wypadek zamówiłam sobie sadzonke czarnej na Allegro. W tym tygodniu powinnam dostać.
Awatar użytkownika
centauryda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2008, o 12:20
Kontakt:

Post »

Przepiękne, a czy to ma jakieś szczególne wymagania? oprócz tego, że ciepło i wilgotno?
Pozdrawiam słonecznie
Maga
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego, co wyczytałam - trzeba zamgławiać i trzymać doniczkę jak storczyki - na keramzycie zalanym wodą, żeby parowało. Lubi też ostre nawożenie w okresie silnego wzrostu, a temperatura zimą nie może być niższa, niż 17 stopni.
jolantanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2007, o 22:08

Post »

Ja też kiedyś kupiłam małą sadzonkę która już miała nawet pączki i niestety padła :cry: a wczoraj kupując kwiaty w hurtowni na majówkę dla mojej córki dostrzegłam okaz TACCA z kwiatem i drugim pąkiem w zasadzie już kwiatem zaaa (uwaga usiądżcie)- 40 zł.Tyle zarabiają kwiaciarnie.Szukajcie więc w hurtowniach.Ja nie mogłam uwierzyć.Oto ona

Obrazek

kwiat

Obrazek

drugi kwiat

Obrazek
Pozdrawiam Jola
Moje roślinki
Mój ogród
jolantanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2007, o 22:08

Post »

Trochę ladniejsze zdjęcia

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
Moje roślinki
Mój ogród
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wielką radością uprzejmie donoszę, ze jedna z sadzonek zaczyna wypuszczać listek. Znaczy będzie żyła! Druga na razie nic nie wypuszcza, ale młody listek, który miała troszkę podrósł. Może ok. 1 cm, ale zawsze to już sukces.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

;:17 Muszę podzielić się z Wami moją radością, bo właśnie dziś przez przypadek kupiłam Tacca Chantrieri :tan Kwiat jest cudowny i ma wysokość 1 m ;:183 Nie udało mi się wyhodować roślinki z nasion, bo w ogóle nasionka nie zakiełkowały ;:171
Pojechałam do LM w nadziei, że kupię storczyka Vanda lub Ascocenda, ale tych storczyków nie było, za to było to cudeńko po 55,39 zł. ;:225 moja Tacca ma jeszcze dwa pąki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Nawet liście są same w sobie dekoracyjne ;:183 a mój mąż powiedział, że ta roślina wygląda jak skrzydłokwiat i gdybym mu nie powiedziała, że to inna to on nawet by nie zauważył ;:224 mój skrzydłokwiat też jest ogromny, mam go juź 14 lat ;:225 no ale kwiaty zdecydowanie się różnią ;:128
Do warunków jakie jej trzeba zapewnic to wiem tyle, co wyczytałam w internecie, że lubi wysoką wilgotność powietrza, ziemia też ma być wilgotna, lecz nie może stać w wodzie, nawozy stosowac ostrożnie - ale jakie to nie wiem, a temperatura to powyżej 17 stopni C i światła dużo lecz rozproszone, czyli podobnie jak falenopsisy ;:183 chyba, że mam złe informacje to proszę o poprawkę ;:225
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, informacje masz dobre. A co do nawozu, to gdzieś wyczytałam, że dobry dla tacca jest ten do storczyków. Niewiele jest informacji na jej temat. Ja pierwszy raz zobaczyłam tę roślinę kilka lat temu w hurtowni kwiatów w bliskiej okolicy Warszawy. Później dopiero na Allegro, ale z nasion nic mi nie wzeszło. Gdy sadzonki były już w drodze, zobaczyłam przepiękny okaz w kwiaciarni. Ogromny, ponad 1,5 m wysokości za jedyne 100zł. Gdybym ją wcześniej zobaczyła, była by moja. Jedna sadzonka, to 20 zł + 10 koszt przesyłki. Na wyhodowanie takiego okazu i kwitnienie będę musiała poczekać ze 2 lata. Jedynym plusem jest to, że młoda roślinka lepiej się zaklimatyzuje do warunków domowych.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje tacca się zaklimatyzowały. Jedna wypuściła listek, druga wypuszcza już drugi. Na fotce jeszcze nie widać, bo maleńki i dopiero dziś go zauważyłam. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tacca z pierwszej fotki wygląda dziś tak: Obrazek ze środeczka wychodzi trzeci listek. Druga sadzonka niestety odeszła.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mnie udało się kupić ' nietoperza' na giełdzie kwiatowej /dwa tygodnie temu/......za 45 zł.
Jest piękny, ale dość kapryśny :wink: wymaga bardzo wilgotnego podłoża, nawet niewielki niedobór wilgoci powoduje, że liście wiotczeją i opadają. Na szczęście po podlaniu, wszystko wraca do normy.
W tej chwili podlewam go deszczówką, z niewielkim dodatkiem nawozu do storczyków.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne okazy, tylko pozazdrościć :D
Ja niestety mam problemy ...moja 'Tacca' niestety wygląda nieciekawie :cry: końcówki liści zasychają, nawet te najmłodsze są już suche :cry: Czyżbym ją przelała :?: i wdało się jakieś choróbsko grzybowe :?:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z przykrością muszę powiedzieć, że mam też ze swoją problem. Tyle, że moja ma na brzegach takie bardziej zielone, ale to tez się robi suche. Nie jest to chyba wina zbyt suchego powietrza, bo spryskuję ją przynajmniej 2 razy dziennie.
U mojej to wygląda tak:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”